Seceta a distrus Moldova: Cantitatea mică de ulei din semințele de floarea-soarelui va duce la prăbușirea prețurilor

20 Aug. 2024, 12:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Aug. 2024, 12:37 // Actual //  Lupu Eduard

Seceta severă din primăvara și vara acestui an a avut un impact devastator asupra recoltei de floarea-soarelui din Republica Moldova. După recoltarea primelor suprafețe de floarea-soarelui, care acoperă peste 6.000 de hectare, s-au observat probleme semnificative cu calitatea semințelor.

Potrivit lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, conținutul de ulei din semințele de floarea-soarelui este mult sub standardul obișnuit, având o medie de 36-38%, comparativ cu valoarea standard de 44%.

„Această scădere a calității semințelor, cauzată de condițiile climatice nefavorabile, va avea un impact semnificativ asupra prețurilor. Cantitatea mai mică de ulei obținută din semințele de floarea-soarelui va crește costurile pentru procesatori, ceea ce va conduce la ajustări ale prețurilor de achiziție. Fermierii vor trebui să ia în considerare aceste ajustări atunci când își planifică vânzarea recoltei”, a punctat Rija.

Prețul oferit de procesatori pentru semințele de floarea-soarelui va scădea în funcție de conținutul de ulei sub standardul de 44% și de impuritățile care depășesc limita admisă. De exemplu, în cazul în care prețul de bază este de 450 USD pe tonă și conținutul de ulei este cu 2% sub norma de 44%, prețul final va scădea cu 13,5 USD, ajungând la 436,5 USD pe tonă.

În ultima perioadă, prețurile pentru semințele de floarea-soarelui din România au crescut semnificativ, ajungând la 460 USD pe tonă în portul Constanța, ca urmare a scăderii producției din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Prețurile oferite de procesatori includ:

– Prutul Galați: 438 USD/tonă
-Expur Slobozia: 450 USD/tonă

Aceste prețuri sunt condiționate de un conținut standard de ulei de 44%. Dacă semințele au un conținut de ulei mai mic, prețul va fi ajustat conform procentului de ulei lipsă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău