Seceta a distrus Moldova: Cantitatea mică de ulei din semințele de floarea-soarelui va duce la prăbușirea prețurilor

20 Aug. 2024, 12:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Aug. 2024, 12:37 // Actual //  bani.md

Seceta severă din primăvara și vara acestui an a avut un impact devastator asupra recoltei de floarea-soarelui din Republica Moldova. După recoltarea primelor suprafețe de floarea-soarelui, care acoperă peste 6.000 de hectare, s-au observat probleme semnificative cu calitatea semințelor.

Potrivit lui Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”, conținutul de ulei din semințele de floarea-soarelui este mult sub standardul obișnuit, având o medie de 36-38%, comparativ cu valoarea standard de 44%.

„Această scădere a calității semințelor, cauzată de condițiile climatice nefavorabile, va avea un impact semnificativ asupra prețurilor. Cantitatea mai mică de ulei obținută din semințele de floarea-soarelui va crește costurile pentru procesatori, ceea ce va conduce la ajustări ale prețurilor de achiziție. Fermierii vor trebui să ia în considerare aceste ajustări atunci când își planifică vânzarea recoltei”, a punctat Rija.

Prețul oferit de procesatori pentru semințele de floarea-soarelui va scădea în funcție de conținutul de ulei sub standardul de 44% și de impuritățile care depășesc limita admisă. De exemplu, în cazul în care prețul de bază este de 450 USD pe tonă și conținutul de ulei este cu 2% sub norma de 44%, prețul final va scădea cu 13,5 USD, ajungând la 436,5 USD pe tonă.

În ultima perioadă, prețurile pentru semințele de floarea-soarelui din România au crescut semnificativ, ajungând la 460 USD pe tonă în portul Constanța, ca urmare a scăderii producției din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile. Prețurile oferite de procesatori includ:

– Prutul Galați: 438 USD/tonă
-Expur Slobozia: 450 USD/tonă

Aceste prețuri sunt condiționate de un conținut standard de ulei de 44%. Dacă semințele au un conținut de ulei mai mic, prețul va fi ajustat conform procentului de ulei lipsă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 11:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 11:16 // Actual //  Ursu Victor

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a confirmat că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Parlicov, va avea o întâlnire cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta despre tranzitul gazelor naturale către regiunea transnistreană. În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, difuzată miercuri, 20 noiembrie, Recean a subliniat importanța subiectului, menționând că Ucraina nu este singura cale pentru transportul gazelor către această regiune.

„Este un subiect foarte serios și este legat de tranzitul gazelor pentru regiunea transnistreană. Ucraina nu este singura cale de a transporta gazele către regiunea transnistreană”, a declarat prim-ministrul, clarificând că autoritățile moldovene sunt în căutarea unor soluții alternative.

În prezent, Republica Moldova dispune de stocuri suficiente de gaz pentru perioada până la sfârșitul lunii decembrie, iar până la finele lunii noiembrie se preconizează achiziționarea volumelor necesare pentru luna ianuarie 2025. Aceste discuții cu Gazprom vor juca un rol important în asigurarea securității energetice a țării pe termen mediu.

Această întâlnire vine într-un moment delicat pentru sectorul energetic din Republica Moldova, având în vedere dificultățile legate de conducerea Moldovagaz.

Pe 25 septembrie, noul Consiliu de Administrație al Moldovagaz trebuia stabilit, dar Ceban a rămas interimar din lipsa unui acord în Consiliul de Observatori, format din șase membri (patru din partea Gazprom și doi din partea Republicii Moldova), unde deciziile necesită minimum cinci voturi, complicând procesul decizional.

Moldovagaz este deținută în proporție de 50% de Gazprom, 35,3% de Agenția Proprietății Publice a Republicii Moldova și 13,14% de Tiraspoltransgaz. Conform datelor financiare, compania a obținut un profit de 1,282 miliarde de lei în 2023, în contrast cu pierderile de 323 milioane de lei înregistrate în 2022.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău