Seceta devine cel mai puternic aliat al lui Putin şi al gazului său. Energia în pericol, criza alimentară se amplifică

24 Iul. 2022, 15:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2022, 15:26 // Actual //  bani.md

„Prognozele nefavorabile pentru lunile următoare ar putea compromite rezervele de apă şi vor menţine la un nivel extrem de ridicat competiţia pentru resurse energetice“, avertizează Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene într-unul din cele mai alarmante rapoarte de anul acesta privind seceta severă care afectează Europa. În context, Europa nu îşi raţionalizează doar consumul de energie, ci şi pe cel de apă în contextul unei secete care îi ameninţă mai mult ca niciodată secu­ritatea energetică şi alimentară.

Pe sectorul energetic, seceta şi Rusia fac o alianţă care poate transforma iarna aceasta într-un şoc pentru Europa. Nu doar energia hidro este în pericol, ci şi cea nucleară, acolo unde apa din râuri este folosită pentru răcirea reactoarelor, dar şi cea pe cărbuni, unde barjele pline de lignit care alimentează marile centrale riscă să ajungă blocate în râurile secate. Rămân gazul lui Putin şi un robinet care se deschide în funcţie de capriciile liderului de la Kremlin.

„Seceta este un dar de la natură pentru Putin şi face ca Europa să devină şi mai dependentă de gazul rusesc într-un moment în care Kremlinul reduce drastic livrările. Iarna caldă de anul trecut a lucrat în favoarea Europei prin faptul că cererea de energie a rămas scăzută. Acum, lipsa ploilor lucrează împotriva continentului“, avertizează Bloomberg.

Franţa, Spania, Portugalia şi Italia se vor confrunta, probabil, cu această scădere a randa­mentului culturilor. Într-o anumită măsură sunt, de asemenea, afectate Germania, Polonia, Ungaria, Slovenia şi Croaţia. În Italia, bazinul fluviului Pad înregistrează cel mai înalt nivel de severitate a secetei.

„A fost declarată secetă intensă în cinci regiuni din Italia, iar insuficienţa apei disponibile a condus la mai multe restricţii de utilizare în municipalităţi. Măsuri similare de limitare a utilizării apei s-au luat şi în Franţa“, se mai arată în studiul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.

Franţa a avut o producţie totală de cereale 67,1 de milioane de tone în 2021 şi România a avut o producţie de 34 de milioane de tone, ceea ce înseamnă că împreună au realizat 34% din producţia totală a UE (296 mil. tone), potrivit calculelor facute de ZF pe baza datelor Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene. Pentru acest an, estimările erau ca cele două state să producă 91,7 de milioane de tone de cereale, ceea ce ar fi însemnat 31% din producţia totală a UE. Cele două ţări au în total o suprafaţă cultivată cu cereale de aproape 15 milioane de hectare, adică 27% din suprafaţa agricolă a UE (52 mil. hectare), potrivit sursei citate anterior.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Safe Superintelligence Inc. (SSI), laboratorul de cercetare lansat în iunie 2024 de Ilya Sutskever – fostul chief-scientist OpenAI – alături de Daniel Gross și Daniel Levy, a închis o nouă rundă de finanțare care duce capitalul atras la circa 2 miliarde $ și îi confirmă o evaluare de 32 miliarde $. Investitorii-ancoră sunt Alphabet (Google), prin divizia de cloud și unitățile TPU, și Nvidia, care furnizează GPU-urile H100 necesare antrenării modelelor gigantice.

Ascensiunea fulgerătoare vine după ce, în toamna lui 2024, Mark Zuckerberg a încercat să cumpere micul startup – pe atunci fără produs şi fără venit – cu o ofertă estimată de surse de piaţă la circa 14 miliarde $. Fondatorii au refuzat, invocând dorinţa de a rămâne independenţi; Meta a revenit în 2025 cu o propunere mai mare, apropiată de actuala evaluare, dar a fost respinsă din nou. Tentativa de preluare a fost confirmată ulterior de mai multe publicaţii de profil.

După eşecul tranzacţiei, Meta a pivotat: a cheltuit 14,3 miliarde $ pentru a recruta CEO-ul SSI, Daniel Gross, şi pe Alexandr Wang (Scale AI), într-un efort de a constitui propriul laborator „Superintelligence Labs”. Între timp, SSI îşi consolidează independenţa: Sutskever a preluat recent funcţia de CEO şi a anunţat că firma nu va lansa niciun produs comercial înainte de a demonstra „siguranţa superinteligenţei” – promisiune care îi diferenţiază de rivali precum OpenAI, Anthropic sau xAI.

Noua injecţie de capital şi accesul preferenţial la hardware-ul Google şi Nvidia plasează SSI în liga marilor jucători – fără să fi publicat încă un singur model. Refuzul iniţial de 14 miliarde $ pare, retrospectiv, o mişcare inspirată: valoarea companiei s-a dublat, iar controlul rămâne în mâinile fondatorilor. Într-o piaţă în care giganţii tehnologici aruncă sume record pe fuziuni şi salarii de nouă cifre, SSI devine exemplul perfect că, uneori, cea mai bună ofertă este cea pe care o refuzi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO