Dovada că la Kremlin a început lupta pentru putere. Istoric american: ”Putin pare pierdut în ceața războiului”

24 Iul. 2022, 19:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Iul. 2022, 19:56 // Actual //  bani.md

Profesorul de istorie de la Universitatea Yale, Timothy Snyder, a declarat că regimul președintelui rus Vladimir Putin începe să slăbească și au început pregătirile pentru lupta pentru putere, relatează Newsweek.

Ca dovadă, Snyder a citat faptul că unii oficiali ruși, precum Dimitr Medvedev, amenință Ucraina și Occidentul cu consecințe grave.

Fostul președinte al Federației Ruse a avertizat recent că intervenția Occidentului în război ar putea duce la pierderea suveranității Ucrainei, care va dispărea de pe harta politică a lumii.

Potrivit lui Snyder, este ușor să cazi în capcana propagandei ruse care încearcă să intimideze, dar sensul unor astfel de declarații este că alți oameni ai Kremlinului, în afară de Putin, sunt împuterniciți să facă astfel de afirmații. Înainte de începerea fazei acute a războiului, acest lucru era imposibil.
Amenințările cu „apocalipsa” demonstrează ”loialitatea” față de regimul Putin și pot indica pregătiri pentru o luptă pentru putere.

„Dacă Rusia pierde războiul, oamenii care fac acum declarații radicale vor putea să se apere”, a spus Snyder, adăugând că astfel de declarații indică, de asemenea, că Federația Rusă va pierde.

Cine va fi după Putin?

Potrivit istoricului Universității Yale, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, ar putea ”călca” spre scaunul prezidențial, pe care l-a ocupat cândva.

„Nu sunt sigur că Medvedev, care de mulți ani a fost considerat o alternativă liberală la Putin, crede în declarațiile antisemite, antipolonia și antioccidentale pe care le publică pe contul său de Telegrama. Pur și simplu își creează un profil atât de personal încât s-ar putea dovedi util în viitor, ca în cazul profilului său de tehnocrat, care cândva i-a fost benefic”, a adăugat profesorul.
Realitățile unui război imprevizibil și costisitor zdruncina echilibrul care îl menține pe Putin la putere: controlul rivalilor, sprijinul populației și al armatei.
„Putin a ținut cu pricepere pe toți în întuneric. Dar acum el însuși pare să fie pierdut în ceața războiului”, a remarcat profesorul Snyder.

Timothy Snyder este un istoric și scriitor american, profesor la Universitatea Yale, specializat în probleme din Europa de Est și, în special, Ucraina, Polonia și Rusia. Cercetează problemele naționalismului, totalitarismului și Holocaustului.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO