Securitatea informațională – în dezbateri la RliveTV. Președinta CA, Liliana Vițu, este invitata emisiunii „Rezoomat”

17 Iun. 2022, 09:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Iun. 2022, 09:53 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Parlamentul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege privind securitatea informațională. Potrivit inițiativei legislative, este interzisă difuzarea știrilor și emisiunilor cu caracter politic și militar din statele care nu au ratificat Convenția privind Televiziunea Transfrontalieră.

De asemenea, dezinformarea care afectează securitatea spațiului informațional, fiind vorba despre incitare la ură sau violență, justificarea agresiunii militare sau a terorismului, se sancționează cu amenzi de până la 100 de mii de lei. Opoziția parlamentară califică proiectul drept o încercare de instaurare a cenzurii.

Securitatea informațională a Republicii Moldova este tema emisiunii „Rezoomat”. Invitata moderatoarei Ileana Pîrgaru este președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu.

În timpul emisiunii va fi abordat și subiectul trecerii Companiei Teleradio-Moldova din subordinea Consiliului Audiovizualului, în subordinea Parlamentului. De asemenea, va fi analizat modul în care agresiunea militară rusă din Ucraina este reflectată în mass-media din Republica Moldova.

Emisiunea va fi difuzată astăzi, 17 iunie, ora 20:00, la RLIVE TV și pe platformele www.realitatea.mdwww.rlive.md. RLIVE TV este distribuit de majoritatea rețelelor de cablu și IPTV din țară, având o acoperire pe țară de 82%.

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău