Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a avertizat joi, 15 iunie, că Rusia riscă să revină la un sistem economic planificat, deoarece se confruntă cu provocările de restructurare determinate de creșterea cheltuielilor de război și de sancțiuni occidentale fără precedent.
„Tentația de a gestiona restructurarea economică poate duce la [o situație] în care suprimăm inițiativa privată [a întreprinderilor], ca să nu mai vorbim de riscul restabilirii unei economii planificate”, a spus Nabiullina în cadrul unei sesiuni la Forumul Economic Internațional anual de la Sankt Petersburg.
„Se pare că acest lucru este imposibil, deoarece avem o economie de piață”, a spus ea. „Dar, de fapt, tot ceea ce este necesar este ca statul să-și asume responsabilitatea de a decide care industrii și proiecte necesită dezvoltare și unde să direcționeze resursele financiare.”
Nabiullina a subliniat importanța sectorului privat ca principală forță motrice din spatele transformărilor în curs în economia Rusiei, bătută de sancțiuni.
În plus, ea a subliniat rolul statului în crearea condițiilor favorabile pentru creștere și investiții în industriile autohtone.
„Cred că toată lumea înțelege prin ce trecem acum. Aceasta include redistribuirea forței de muncă, investiții și așa mai departe. Restructurarea economiei are loc mai repede decât ne așteptam”, a adăugat ea.
La o reuniune a Băncii Centrale de la începutul lunii iunie, Nabiullina a spus că economia rusă se adaptează treptat la presiunile sancțiunilor și a prezis o revenire completă la nivelurile de dinainte de război până în 2024.
Nabiullina, un tehnocrat liberal, nu a văzut cu ochi buni invazia Ucrainei din februarie 2022, dar a fost împiedicată să demisioneze. Experții o creditează că a salvat economia rusă de consecințele războiului.