Separatistul Krasnoselski, cu lacrimi de crocodil. Se plânge că Moldova a instituit blocada enclavei

26 Ian. 2022, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2022, 10:58 // Actual //  Lupu Eduard

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al nerecunoscutei regiuni din stânga Nistrului acuză Chișinăul că ar fi instituit blocada Transnistriei și nu respectă acordurile pe care le-a semnat anterior cu participarea mediatorilor de la OSCE, Rusia, Ucraina și a observatori din SUA și UE.

Moldova a organizat un blocaj bancar pentru noi. Nu înregistrează conturile bancare ale subiecților noștri, interzice conversia valutară și alte operațiuni bancare”, a spus Krasnoselsk, la un postul TV local „Первый Приднестровский” controlat de milionarul Victor Gușan. Potrivit liderului separatist, Chișinăul a realizat și prin intermediul UE interzicerea importului de deșeuri feroase către una dintre cele mai mari întreprinderi din regiune – fabrica metalurgică de la Râbnița.

„Acestea sunt acțiunile voastre, dragi domni, îndreptate împotriva oamenilor din Transnistria. Din câte înțeleg, războiul din 1992 încă nu s-a terminat. Atunci a fost o fază fierbinte a războiului, iar ceea ce faceți acum se numește acțiuni de blocaj”, a acuzat Krasnoselski.

Krasnoselski a acuzat Chișinăul și de faptul că întreprinderile din stânga Nistrului au suferit de pe urma întreruperilor de gaz. Ba mai mult, acesta a spus că partea dreaptă a Nistrului primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 53 USD/MW, care este de câteva ori mi mic față de prețul din UE.

Autoritățile de la Chișinău au transformat importul de energie electrică într-o formă de finanțare a separatismului de la Tiraspol – peste 70% din electricitatea importată, 2 miliarde Kwh, se cumpără de la centrala electrică de la Cuciurgan, aflată pe teritoriul transnistrean și controlată de concernul rus „Inter RAO EES”. Curentul electric este produs din gazul care nu este plătit, iar datoria în prezent este peste 7,4 miliarde USD. Periodic sunt pronunțate hotărâri ale instanțelor internaționale pentru legalizarea datoriile la gaz, puse în cârca Moldovagaz.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:29
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:29 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți: benzină și motorină pentru weekend, 2-4 iulie 2022. Atât prețul la motorină, dar și la benzină continuă să scadă.

Potrivit informațiilor, benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina se ieftinește cu 35 bani. Astfel, în weekend, un litru de benzină va costa 32,83 lei, iar unul de motorină va putea fi cumpărat cu 31,58.

De menționat că, de la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

De asemenea, reamintim că s-a majorat și tariful pentru transportul public. Astfel, din 1 iulie, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul va costa 6 lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău