Marea Britanie va închide oficial luni ultima sa centrală pe cărbune, marcând prima dată când o țară din G7 nu mai utilizează cărbune pentru a produce electricitate, potrivit AFP. Centrala de la Ratcliffe-on-Soar, inaugurată în 1967, va fi complet dezafectată până la sfârșitul acestui deceniu, un pas simbolic în ambiția Londrei de a decarboniza complet sectorul energetic până în 2030 și de a atinge neutralitatea în materie de emisii de carbon până în 2050.
Închiderea acestei centrale reprezintă „sfârșitul unei ere”, dar, potrivit guvernului britanic, deschide și o nouă perioadă axată pe dezvoltarea energiei verzi, cu potențial de creare a numeroase locuri de muncă. Pe amplasamentul fostei centrale se va construi un „cluster energetic și tehnologic fără carbon”, în conformitate cu planul guvernului de a investi în energie regenerabilă.
Marea Britanie devine prima țară din G7 care renunță complet la cărbune, în timp ce alte țări precum Italia, Franța, Canada și Germania au stabilit termene pentru renunțarea la acest combustibil între 2025 și 2038. Japonia și Statele Unite, însă, nu au anunțat o dată precisă.
De la un vârf de aproape 70% din producția de electricitate în anii 1980, contribuția cărbunelui a scăzut semnificativ în ultimele decenii, ajungând la doar 1% anul trecut. Britanicii au compensat această reducere printr-o utilizare crescută a gazului natural, energiei eoliene și energiei nucleare.
„Locul cărbunelui este acum în cărțile de istorie”, a declarat Tony Bosworth de la ONG-ul Friends of the Earth, subliniind necesitatea dezvoltării rapide a surselor de energie regenerabilă.