OpenAI se așteaptă la pierderi de aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an,

30 Sept. 2024, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Sept. 2024, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

OpenAI, creatorul ChatGPT, se aşteaptă la pierderi de aproximativ 5 miliarde de dolari la venituri de 3,7 miliarde de dolari în acest an, potrivit CNBC.

Compania a generat luna trecută venituri de 300 de milioane de dolari, în creştere cu 1.700% faţă de începutul anului trecut şi se aşteaptă să realizeze vânzări de 11,6 miliarde de dolari anul viitor, potrivit unei persoane apropiate OpenAI care a cerut să nu fie numită deoarece datele sunt confidenţiale.

New York Times a fost primul care a scris despre situaţiile financiare ale OpenAI, după ce a vizualizat documentele companiei. CNBC nu a văzut situaţia financiară.

OpenAI, care este susţinut de Microsoft, vrea să organizeze în prezent o rundă de finanţare care ar evalua compania la peste 150 de miliarde de dolari, au declarat pentru CNBC oameni familiarizaţi cu problema.

Thrive Capital conduce runda şi intenţionează să investească 1 miliard de dolari, Tiger Global plănuind să se alăture şi el.

CFO OpenAI, Sarah Friar, le-a spus investitorilor, într-un e-mail de joi, că runda de finanţare este suprasubscrisă şi se va închide săptămâna viitoare. Nota ei a urmat unei serii de plecări cheie, în special şefa tehnologiei, Mira Murati, care a anunţat cu o zi înainte că părăseşte OpenAI după şase ani şi jumătate.

Tot săptămâna trecută, au apărut ştiri potrivit cărora consiliul de administraţie al OpenAI ia în considerare planuri de restructurare a companiei într-o afacere cu scop de profit.

Compania îşi va păstra segmentul nonprofit ca entitate separată, a declarat pentru CNBC o persoană familiarizată cu problema.

Structura ar fi mai simplă pentru investitori şi ar face mai uşor pentru angajaţii OpenAI să realizeze lichiditate, a spus sursa.

Serviciile OpenAI au explodat în popularitate de când compania a lansat ChatGPT la sfârşitul anului 2022.

Compania vinde abonamente la diverse instrumente şi acordă licenţe pentru familia sa GPT de modele de limbaj mare, care alimentează o mare parte din boom-ul de AI generativă.

Rularea acestor modele necesită o investiţie masivă în unităţi de procesare grafică ale Nvidia.

The Times, citând o analiză a unui profesionist financiar care a analizat documentele OpenAI, a scris că pierderile de aproximativ 5 miliarde de dolari din acest an sunt legate de costurile pentru gestionarea serviciilor sale, precum şi de salariile angajaţilor şi chiria biroului. Costurile nu includ compensaţii bazate pe capitaluri proprii, ”printre mai multe cheltuieli mari care nu sunt pe deplin explicate în documente”, se spune în ziar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău