Show în Parlament în cazul ridicării imunității fugarului Șor! Deputat: Femeia e însărcinată dar dragoste nu a fost

26 Mai 2022, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Mai 2022, 11:44 // Actual //  Lupu Eduard

Noi asistăm la o telenovelă nu pe așteptările cetățenilor. Întrebare dacă avem capacități. La procuratură  avem atâtea dosare de rezonanță, s-a arătat indignat deputatul PAS Ion Babici în cadrul ședinței Parlamentului după ce procurorul interimar Dumitru Robu a cerut ridicarea imunității deputatului Ilan Șor.

Babici l-a întrebat pe procuror dacă viteza de examinare va fi mai mare pentru transmiterea în judecată.

Nu vedeți riscuri ca să fie blocate în instanță dosarele? Noi suntem într-o situație când femeia e însărcinată dar noi credem că dragoste nu a fost”.

Solicitarea de ridicare a imunității a fost solicitată de procurorul interimar Dumitru Robu în cadrul ședinței de astăzi, 26 mai, a Parlamentului.

A fost pornită cauza penală pe numele deputatului Șor precum și a altor peroane care au participat la săvârșirea infracțiunii spălării banilor de un grup criminal organizat. Cauza a fost conexată la cauza penală „frauda bancară”. Deputatul Ilan Șor în perioada august 2012 – septembrie 2013 având creat un grup criminal organizat de sustragere a banilor din sistemul bancar a preluat controlul BEM, Unibank și Banca Socială. Controlul s-a realizat în scopul finanțării grupului infracțional al Vladimir Plahotniuc. Ilan Lor și-a coordonat planurile cu alte grupuri. Este vorba de Veaceslav Platon și Vladimir Andronachi. Sub pretext de a redresa situația de la BEM membrii organizației criminale au sustras bani de la BEM creând aparența unor investiții în bancă. O companie nerezidentă urma să răscumpere o parte din creditele neperformante or, membrii organizației criminale fiind asistați și au obținut banii fraudulos pentru a-și spori proprietățile în țară și peste hotare. Iar povara a fost pusă pe umerii cetățenilor”, și-a argumentat cererea de ridicare a imunității Dumitru Robu.

În anul 2014, cele trei bănci au fost delapidate de 1 miliard USD, iar BNM a acordat un credit de urgență în sumă de 14,2 miliarde de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

20 Apr. 2024, 12:37
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Apr. 2024, 12:37 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Depozitele la termen înRepublica Moldova au înregistrat o scădere semnificativă în luna martie 2024, conform datelor furnizate de Banca Națională a Moldovei. Depozitele noi atrase au totalizat 2,6 miliarde de lei, înregistrând o diminuare cu 28,9 la sută față de luna precedentă, februarie 2024.

Din totalul depozitelor atrase, cele exprimate în moneda națională au reprezentat o pondere majoră de 69,3 la sută, însumând 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 30,4 la sută față de luna anterioară. Depozitele exprimate în valută au totalizat 813,2 milioane lei, înregistrând o descreștere de 25,2 la sută.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,26 puncte procentuale, ajungând la 3,55 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a redus cu 0,30 puncte procentuale, atingând 1,50 la sută.

În ceea ce privește termenele de plasare, depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au înregistrat cea mai mare pondere, reprezentând 43,8 la sută din totalul depozitelor la termen, urmate de depozitele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 23,0 la sută.

Depozitele persoanelor fizice au însumat 2 091,3 milioane lei în luna martie 2024, înregistrând o scădere de 32,6 la sută față de luna precedentă. Depozitele cu termene de la 6 până la 12 luni au fost cele mai solicitate, reprezentând 43,7 la sută din totalul depozitelor persoanelor fizice.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele fizice s-a micșorat cu 0,18 puncte procentuale, ajungând la 3,64 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,25 puncte procentuale, atingând 1,49 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, depozitele în moneda națională ale persoanelor juridice au înregistrat o creștere de 30,4 la sută, ajungând la 450,2 milioane lei, în timp ce depozitele în valută ale acestora s-au redus de 2,7 ori, totalizând 103,1 milioane lei.

Rata medie la depozitele atrase în moneda națională de la persoanele juridice s-a micșorat cu 0,43 puncte procentuale, ajungând la 3,30 la sută, în timp ce rata medie la depozitele exprimate în valută s-a diminuat cu 0,40 puncte procentuale, atingând 1,58 la sută.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău