Titularii drepturilor de autor se adresează președintelui țării

16 Ian. 2023, 16:42
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Ian. 2023, 16:42 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Titularii drepturilor de autor și interpreții fac apel la președintele țării, Maia Sandu, să intervină pentru soluționarea situației complicate în care s-au pomenit. Ei spun că sunt prejudiciați de noua Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe. Începând cu 1 ianuarie, când legea a intrat în vigoare, sunt lipsiți de remunerația compensatorie percepută la importul echipamentelor prin care are loc reproducerea operelor de autor.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Copyright”, Liviu Știrbu, a declarat că prejudiciul se răsfrânge nu doar asupra autorilor și titularilor de drept din Republica Moldova, impactul negativ este și asupra artiștilor de peste hotare. Situația este fără precedent.

„Și noi apelăm la doamna președintă Maia Sandu cu rugămintea de a interveni pentru a apăra drepturile autorilor și titularilor de drept, care în acest moment sunt prejudiciați de noua lege”, a spus Liviu Știrbu.

Eugen Turuta, autor, doctor habilitat în științe tehnice, a menționat că în noua lege a fost stipulată o listă exactă cu echipamente pentru care să se perceapă retribuția compensatorie. Aceasta, deși în 2018 Curtea Constituțională a constatat că prevederile din legea în vigoare la acea vreme erau constituționale, iar de o listă cu specificarea echipamentelor nu poate fi vorba. Mai grav e că și pentru echipamentele trecute pe această lege nu poate fi ridicată remunerația pentru că în lege figurează coduri vamale învechite, care astăzi nu mai există.

Autorii nu cred că este vorba despre o eroare de ordin tehnic. Ei suspectează mai degrabă o rea intenție.

„Începând din 1 ianuarie și cel puțin încă opt luni această remunerație nu va fi încasată. Și atunci întrebarea este: „Cum noua lege aduce un suport în susținerea titularilor de drepturi de autor și a interpreților din Republica Moldova?” Întrebarea de fond de fapt ar fi: „În ce mod noi am ajuns într-o astfel de situație?”. Poziția, dar și ferma noastră convingere este că atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Parlamentul au fost induși în eroare pur și simplu”, afirmă Eugen Turuta.

El a mai spus că și micșorarea de zece ori a cotei procentuale a remunerației compensatoriei – de la 3% la 0,3% – nu poate fi în interesul autorilor.

„Noi considerăm că pentru atare dezastru sunt responsabili autorul proiectului de lege și persoana care, cunoscând pe data de 8 iunie 2022 că Ministerul Economiei a propus un nou nomenclator, propune pe 21 iunie în proiectul de lege nomenclatorul cu echipamente care urmează să fie abrogat. Și în cazul acesta, nu doar ipotetic, dar cu siguranță se va crea un prejudiciu foarte serios titularilor drepturilor de autor și interpreților”,

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:18 // Actual //  Lupu Eduard

În mulțimea de destinații turistice la suprapreț, iată că există și excepții. Locul respectiv este definit de o frumusețe absolută și prețuri foarte mici.

Lacul pitoresc OHRID este o destinație de vis. O turistă străină povestește cum a găsit acest colț de rai, situat pe granița muntoasă dintre Macedonia de Nord și Albina.

„De ce nimeni nu vorbește despre unul din cele mai subestimate și mai accesibile locuri ca preț din Europa? Locuri care sunt perfecte pentru o escapadă, fie și de weekend?”, a spus Natasha Whitley, pe TikTok, potrivit Daily Mail.

Lacul Ohrid este o minune a naturii, un sit UNESCO, un loc neaglomerat și liniștit.

Ce poți face în Ohrid

Lacul Ohrid este de două ori mai mare decât Lacul Como, spre exemplu. Apa este uimitoare, limpede precum lacrima.

Natasha a stat trei nopți la Sunset Lake Hostel din Ohrid, Macedonia de Nord, pe malul de nord-est al lacului. Prețul? Doar 7 LIRE pe noapte! Da, ați văzut bine.

Aventuri cu caiacul, vizite la Biserica Sf. Ioan, priveliști de vis, toate accesibile pentru turiști.

Vizitatorii au lăudat și „orașul vechi minunat”, cu un parc plin de broaște țestoase. Călătoria Natashei a durat 4 ore, cu vin nelimitat și a costat…8 lire sterline. Apa este uluitoare și turista a mers pe o mică terasă, departe de ochii lumii, cu prețuri foarte bune.

O altă surpriză este reprezentată de un pub irlandez cu băuturi fine, ieftine, și mâncarea pe măsură.

Delicatesa locală este „burek”, un produs de patiserie popular, vândut la tarabele de street food, savurat în general în Balcani.

Ohrida (în macedoneană Охрид) este un oraș din Macedonia de Nord și sediul comunei Ohrida. Reprezintă cel mai mare oraș de pe Lacul Ohrida și cel de-al optulea oraș din țară, care a avut peste 42.000 de locuitori la recensământul din 2002. Ohrida a avut odată 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului și a fost denumit „Ierusalimul Balcanilor”. Are numeroase case pitorești și monumente, iar turismul este predominant. Este situat la sud-vest de capitala Skopje și la vest de Resen și Bitola. În 1979, respectiv în 1980, Ohrida și Lacul Ohrida au fost acceptate împreună ca locuri din Patrimoniul Mondial, culturale și rezervații naturale, de către UNESCO. Ohrida este unul din cele doar 28 de situri care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău