Titularii drepturilor de autor se adresează președintelui țării

16 Ian. 2023, 16:42
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Ian. 2023, 16:42 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Titularii drepturilor de autor și interpreții fac apel la președintele țării, Maia Sandu, să intervină pentru soluționarea situației complicate în care s-au pomenit. Ei spun că sunt prejudiciați de noua Lege privind dreptul de autor și drepturile conexe. Începând cu 1 ianuarie, când legea a intrat în vigoare, sunt lipsiți de remunerația compensatorie percepută la importul echipamentelor prin care are loc reproducerea operelor de autor.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele „Copyright”, Liviu Știrbu, a declarat că prejudiciul se răsfrânge nu doar asupra autorilor și titularilor de drept din Republica Moldova, impactul negativ este și asupra artiștilor de peste hotare. Situația este fără precedent.

„Și noi apelăm la doamna președintă Maia Sandu cu rugămintea de a interveni pentru a apăra drepturile autorilor și titularilor de drept, care în acest moment sunt prejudiciați de noua lege”, a spus Liviu Știrbu.

Eugen Turuta, autor, doctor habilitat în științe tehnice, a menționat că în noua lege a fost stipulată o listă exactă cu echipamente pentru care să se perceapă retribuția compensatorie. Aceasta, deși în 2018 Curtea Constituțională a constatat că prevederile din legea în vigoare la acea vreme erau constituționale, iar de o listă cu specificarea echipamentelor nu poate fi vorba. Mai grav e că și pentru echipamentele trecute pe această lege nu poate fi ridicată remunerația pentru că în lege figurează coduri vamale învechite, care astăzi nu mai există.

Autorii nu cred că este vorba despre o eroare de ordin tehnic. Ei suspectează mai degrabă o rea intenție.

„Începând din 1 ianuarie și cel puțin încă opt luni această remunerație nu va fi încasată. Și atunci întrebarea este: „Cum noua lege aduce un suport în susținerea titularilor de drepturi de autor și a interpreților din Republica Moldova?” Întrebarea de fond de fapt ar fi: „În ce mod noi am ajuns într-o astfel de situație?”. Poziția, dar și ferma noastră convingere este că atât Guvernul Republicii Moldova, cât și Parlamentul au fost induși în eroare pur și simplu”, afirmă Eugen Turuta.

El a mai spus că și micșorarea de zece ori a cotei procentuale a remunerației compensatoriei – de la 3% la 0,3% – nu poate fi în interesul autorilor.

„Noi considerăm că pentru atare dezastru sunt responsabili autorul proiectului de lege și persoana care, cunoscând pe data de 8 iunie 2022 că Ministerul Economiei a propus un nou nomenclator, propune pe 21 iunie în proiectul de lege nomenclatorul cu echipamente care urmează să fie abrogat. Și în cazul acesta, nu doar ipotetic, dar cu siguranță se va crea un prejudiciu foarte serios titularilor drepturilor de autor și interpreților”,

Realitatea Live

03 Feb. 2023, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
03 Feb. 2023, 11:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în Polonia a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi, transmite agenţia EFE.

Aceste grupuri împiedică de joi la prânz tranzitul camioanelor dinspre Ucraina la cel puţin trei puncte de frontieră şi au oprit operaţiunile de descărcare a cerealelor ucrainene în unele locuri.

Potrivit preşedintelui Camerei Agricole din oraşul polonez Lublin, numai la punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk peste 300 de persoane protestează „pentru a atrage atenţia faţă de slaba calitate a cerealelor ucrainene” şi faţă de „lipsa controalelor de calitate” în cazul acestora, situaţie permisă de faptul că „produsele ucrainene sunt exportate conform unor reglementări diferite” de cele poloneze, scrie Agerpres.

În declaraţii acordate presei, reprezentanţii agricultorilor polonezi se plâng că mărfurile venite din Ucraina „nu au densitatea şi nici calitatea” cerute producătorilor locali şi solicită efectuarea de controale la punctele de recepţie a cerealelor.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele UE au acceptat suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău