Șoc pe piața grâului! Exporturile Moldovei scad cu 37%, România e detronată de Grecia și Italia

18 Mai 2025, 10:23
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
18 Mai 2025, 10:23 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Piața regională a grâului trece printr-o fază de turbulențe majore, iar Republica Moldova nu face excepție. Potrivit unei analize realizate de directorul executiv al Asociației Agrocereale, Iurie Rija, în a doua săptămână a lunii mai 2025, prețurile la grâu – atât alimentar, cât și furajer – au continuat să scadă, înregistrând corecții de 3-5 dolari/tonă în porturile din Odesa și pe Dunăre. Cauza principală: o activitate comercială redusă și așteptările privind o recoltă nouă mai abundentă și, implicit, mai ieftină.

Aceste scăderi externe au alimentat presiunea asupra grâului moldovenesc, ale cărui exporturi, în perioada iulie 2024 – aprilie 2025, au totalizat 781 029 tone – în scădere dramatică cu 37% față de sezonul precedent. Totuși, prețul mediu de export a crescut cu 7,5%, ajungând la 3,85 lei/kg, evoluție explicată prin reducerea drastică a recoltei naționale din 2024 (estimare: 1 000–1 100 mii tone față de 1 550 mii tone în sezonul anterior).

Valoarea totală a exporturilor s-a redus la 3 010 milioane lei, în scădere cu 32% comparativ cu sezonul anterior, când s-au încasat 4 456 milioane lei. Scăderea volumelor a anulat efectul pozitiv al prețurilor ceva mai ridicate.

Mai ales începutul anului 2025 a fost dezastruos: în perioada ianuarie–aprilie, exporturile au fost de doar 215 553 tone, cu aproape 50% mai puțin decât în aceeași perioadă din 2024. Fiecare lună a adus un declin semnificativ – cel mai abrupt fiind în ianuarie, când volumul a scăzut cu peste 70%.

O schimbare notabilă a fost în topul destinațiilor. În primele patru luni din 2025, Grecia a devenit cel mai mare importator de grâu moldovenesc (65 037 tone), urmată de Italia (62 945 tone), care și-a dublat importurile față de tot anul 2024. România, până acum principalul partener comercial, a coborât pe locul al treilea (62 610 tone).

Totuși, în bilanțul sezonier iulie 2024 – aprilie 2025, România rămâne pe primul loc (423 298 tone), însă este clar că traderii moldoveni se reorientează spre piețele sudice ale UE, unde obțin prețuri mai bune – Italia oferind un preț mediu de 4,50 lei/kg, cel mai mare dintre partenerii europeni.

Clasamentul exportatorilor a fost și el redesenat. Liderul actual este „RUSAGROPRIM” SRL, cu 52 974 tone în 2025, deși în 2024 compania a exportat de trei ori mai mult. Urmează „OROM-IMEXPO” SRL (31 315 tone) și „AGRO-NOVA PRIM” SRL (22 576 tone). Pe locul patru se află „DEMIR AGRO” SRL (14 053 tone).

Surpriza neplăcută o reprezintă absența totală a „AGROFLORIS-NORD” SRL, fost lider incontestabil în 2021 și 2023, dar care nu a mai realizat nicio livrare în 2025.

Pe lângă piața europeană, Moldova și-a menținut prezența în Orientul Mijlociu și Asia. Libanul și Egiptul au importat fiecare peste 18 000 tone, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Malaezia și Indonezia au absorbit împreună peste 44 000 tone – însă la prețuri modeste, între 2,98 și 3,13 lei/kg, indicând cererea pentru grâu furajer.

Sezonul 2024/2025 se conturează ca unul de ajustare dureroasă pentru grâul moldovenesc – cu o recoltă afectată de condiții meteo, o scădere pronunțată a exporturilor și o reconfigurare geografică a piețelor. Următoarele luni vor depinde de cât de bună va fi recolta nouă și de direcția în care vor merge prețurile în porturile Ucrainei și pe Dunăre. Traderii și fermierii rămân cu ochii pe prognoze – și cu speranța că declinul nu se va accentua.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

Producătorii francezi de coniac au propus Chinei stabilirea unor prețuri minime de import, în cadrul negocierilor menite să pună capăt unui conflict comercial declanșat după ce Beijingul a lansat o investigație antidumping asupra importurilor de coniac din Franța. Propunerea vine pe fondul riscului ca tarifele provizorii impuse deja să devină permanente, cu niveluri de până la 39%, notează Reuters.

O firmă de avocatură specializată negociază în numele industriei franceze, iar oferta de prețuri minime a fost transmisă producătorilor pentru aprobare înainte de a fi prezentată oficial autorităților chineze. Printre brandurile vizate se numără giganți precum Hennessy (LVMH), Martell (Pernod Ricard) și Rémy Martin (Rémy Cointreau).

Potrivit listei propuse, prețurile minime variază în funcție de categoria și vechimea coniacului:

Coniac VS (Very Special, minim 2 ani vechime): 144,70 yuani/litru (≈20,16 USD)
VSOP (Very Superior Old Pale, minim 4 ani): 177,92 yuani/litru
XO (Extra Old): 526,52 yuani/litru
XXO (Extra Extra Old, minim 14 ani): 2126,07 yuani/litru (≈296,16 USD)

Aceste sume reprezintă prețul minim pe care importatorii din China l-ar plăti, urmând ca distribuția, vânzarea cu amănuntul și adaosurile comerciale să ridice semnificativ prețul pentru consumatori. În prezent, de exemplu, coniacul Hennessy VS este vândut pe platforma Tmall cu aproximativ 100 USD/litru, iar Rémy Martin XO ajunge chiar la 350 USD.

Oficialii francezi speră că această ofertă va permite evitarea impunerii tarifelor definitive. Chinezii au confirmat că industria franceză a acceptat voluntar un „angajament de preț” care este în curs de evaluare de către Ministerul Comerțului.

Tensiunile au izbucnit după ce Uniunea Europeană a impus tarife la mașinile electrice din China, fapt care a determinat Beijingul să riposteze țintind sectorul francez al coniacului, unul dintre cele mai profitabile din industria băuturilor spirtoase, cu o valoare estimată la 3 miliarde de dolari.

Ghidul negocierilor a fost influențat și de discuțiile la nivel înalt: „Convorbirile telefonice recente dintre președintele Emmanuel Macron și președintele Xi Jinping au ajutat semnificativ”, a declarat Gabriel Picard, președintele FEVS (Federația Exportatorilor de Vin și Băuturi Spirtoase din Franța), pentru Le Figaro.

Între timp, investigația antidumping a Chinei se apropie de final, cu un termen-limită stabilit pentru 5 iulie. Dacă nu se ajunge la un acord până atunci, tarifele provizorii riscă să fie transformate în măsuri permanente.

Organizația BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) nu a comentat public oferta de preț, invocând caracterul confidențial al negocierilor. „Continuăm să așteptăm și sperăm într-un rezultat favorabil”, a declarat un purtător de cuvânt.

În ciuda presiunii, analiștii consideră că prețurile propuse nu sunt neapărat o concesie majoră. „Prețurile de import reprezintă în mod obișnuit o treime sau jumătate din prețul de vânzare, așa că valorile din ofertă par aliniate cu realitatea pieței”, a comentat Lawrence Wyatt, analist la Barclays.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO