Șoc pentru locuitorii Capitalei! O călătorie cu troleibuzul sau autobuzul va costa 6 lei

13 Iun. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iun. 2022, 17:29 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 13 iunie 2022, consilierii din Consiliul Municipiului Chișinău au adoptat Metodologia de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal. Astfel, tarifele vor fi majorate începând cu 1 iulie a anului curent.

Astfel, începând de luna viitoare, o călătorie cu troleibuzul sau autobuzul va costa 6 lei. Prețul propus de 6 lei, va fi unicul atât pentru Chișinău, cât și suburbii.

De asemenea, Primăria Municipiului Chișinău a publicat prețurile pentru abonamente:

– 234 de lei, abonament pentru 1 lună
– 594 de lei, abonament pentru 3 luni
– 972 de lei, abonament pentru jumătate de an.
În acest context, Primăria anunță despre unele facilități pentru pensionari și copii:
  • 200 de mii de pensionari vor călători gratuit.
  • 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit. Până acum doar copiii până la 7 ani călătoreau gratuit.
  • 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Potrivit Primăriei, majorarea tarifelor a fost necesară, întrucât scumpirile la carburanți puteau duce la falimentarea PUA și RTEC.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău