Soluția IT pentru prevenirea spălării banilor, implementată de BNM cu suportul USAID, funcțională până la sfârșit de an

20 Sept. 2022, 10:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
20 Sept. 2022, 10:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Soluția IT pentru prevenirea riscurilor de spălare a banilor și monitorizarea acționarilor bancari se află la etapa finală de implementare și urmează a fi lansată până la finele acestui an. Sistemul de ultimă generație, care va fi deținut de Banca Națională a Moldovei, este implementat cu suportul Proiectului USAID „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA).

Totodată, la începutul lunii curente, a demarat instruirea viitorilor utilizatori ai Soluției pentru a o gestiona în mod eficient. La una dintre instruiri a participat viceguvernatorul responsabil de domeniu, Vladimir Munteanu, împreună cu Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro. Acestora le-au fost prezentate principalele funcționalități ale soluției IT, precum și câteva scenarii de detectare a diferitor activități suspecte.

Viceguvernatorul BNM a apreciat suportul în cadrul Proiectului USAID FSTA pentru sprijinirea inițiativelor de consolidare a capacităților băncii centrale de a preveni și combate în mod eficient infracțiunile financiare. „Având în vedere tendințele actuale de digitalizare a funcțiilor de supraveghere a sistemului financiar, la nivel internațional, Banca Națională a Moldovei și-a propus fortificarea capacitaților sale de supraveghere prin implementarea și aplicarea tehnologiilor informaționale”, a subliniat Vladimir Munteanu.

La rândul său, Directorul Proiectului USAID FSTA, Matthew Macellaro, a menționat: „Implementarea acestei soluții inovatoare a fost o adevărată provocare, având în vedere volumul enorm de operațiuni ce urmează a fi supravegheate și, respectiv, complexitatea funcționalităților ce au fost și încă urmează a fi dezvoltate. FSTA va sprijini în continuare aceste eforturi și suntem încrezători că această soluție va contribui semnificativ la diminuarea riscurilor de spălare a banilor și a altor activități ilegale.”

Noul sistem informatic, care reprezintă o premieră pentru regiune, va pune la dispoziția angajaților BNM o serie de funcționalități avansate care vor permite supravegherea tuturor operațiunilor bancare. În același timp, conceptul de funcționare bazat pe analiza de risc va face posibilă detectarea activităților suspecte și emiterea alertelor. Acest lucru va facilita atât identificarea timpurie a riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului, cât și relevarea unor modificări suspecte în structura de proprietate a băncilor.

În plus, Soluția IT este concepută pe o platformă care permite dezvoltarea de noi module și funcționalități, în special, în contextul preluării, de către BNM, a competențelor de supraveghere a sectoarelor de asigurări și microfinanțare.

Sprijinul Proiectului USAID FSTA pentru consolidarea regimului național de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului (AML/CFT) include, de asemenea, organizarea mai multor programe de instruire atât pentru autoritățile de reglementare, cât și pentru entitățile raportoare, moderate de experți internaționali. Totodată, experții Proiectului USAID FSTA au sprijinit elaborarea diferitor proceduri interne, regulamente și proiecte de modificare a legislației în domeniul AML/CFT. BNM beneficiază de suportul USAID FSTA din septembrie 2019, când a fost lansat Proiectul.

Cooperarea BNM cu Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a început în urmă cu 30 de ani (1992). În această perioadă, banca centrală a beneficiat de suportul USAID pentru consolidarea capacităților în diverse domenii, între care îmbunătățirea supravegherii bancare, modernizarea sistemelor de plăți, prevenirea spălării banilor etc. Tot cu sprijinul USAID, în 2019, a fost lansat Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare, instituție care este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova.

Realitatea Live

24 Sept. 2022, 19:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2022, 19:46 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a revenit vineri seara, 23 septembrie, în Republica Moldova, cu un zbor low-cost, de la Berlin.

Sursa foto: Dragoș Galbur

Maia Sandu a participat la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, apoi la Adunarea Generală a ONU de la New York, iar la întoarcere s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imagini cu Sandu au fost publicate de bloggerul Dragoș Galbur, care s-a aflat și el în avion. Maia Sandu a așteptat cursa, alături de ceilalți pasageri, timp de trei ore, din cauza unei defecțiuni la aeronavă, potrivit nordnews.md.

„Am venit de la Berlin la Chișinău împreună cu doamna președinte, cu un zbor low-cost. Nu e nicio senzație, dar pentru asta merită un respect aparte, dat fiind faptul că 30 de ani majoritatea președinților cheltuiau banii publici pe zboruri charter în lux și opulență. Banul public trebuie cheltuit cu bun simț!”, a scris Galbur, pe Facebook.

Maia Sandu s-a aflat între 18-19 septembrie la Londra, unde a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a. În zilele de 20-21 septembrie, șefa statului a fost la New York, unde a fost prezentă la Adunarea Generală a ONU, eveniment anual care pune în discuție subiecte de interes global.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău