Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

Sondaj: Patru metode de bază prin care moldovenii trimit acasă banii de peste hotare

16 Mart. 2021, 15:19
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Irina Luca
16 Mart. 2021, 15:19 // Bănci şi Finanţe //  Irina Luca

În 2020, an de pandemie și încetinire a călătoriilor, am observat o evoluție stranie a achitărilor cu cardurile bancare. Ne-a atras atenția volumul achitărilor cu cardul bancar efectuat de moldoveni în străinătate și volumul achitărilor cu cardul bancar efectuat de străini în Moldova.

Datorită pandemiei numărul călătoriilor a scăzut puternic și respectiv și volumul achitărilor cu cardul au scăzut considerabil, doar că această scădere a fost disproporționată. Astfel moldovenii și-au redus achitările în străinătate cu 14%, iar străini în Moldova și-au redus achitările cu doar 1,5%, scrie Veaceslav Ioniță pe blogul său.  Noi am presupus că de fapt cardurile bancare străine nu sunt utilizate doar de străini care vin în Moldova, dar și de moldoveni, care au primit carduri emise în străinătate de la rudele lor de peste hotare și prin intermediul lor primesc bani de peste hotare. Doar prin aceasta se putea explica scăderea atât de mică a tranzacțiilor cu carduri străine în Moldova.

Pentru a verifica această ipoteză am comandat cosei de sondaje CBX-AXA un sondaj național pentru a vedea formele prin care moldovenii primesc bani de la rudele lor de peste hotare. Ipoteza noastră sa adeverit, moldovenii utilizează carduri bancar emise în străinătate pentru a transmite bani rudelor lor de acasă.

Fiecare a patra familie din Moldova declară că primește cu anumită regularitate bani de peste hotare

La comanda IDIS Viitorul, casa de sondaje CBX-AXA a realizat un sondaj Național în luna martie 2021, prin care respondenții au fost rugați să spună, dacă au rude peste hotare, dacă primesc bani de la ei și prin ce metode primesc banii.

Conform sondajului 68% din respondenți sau 2/3 din familiile din Moldova declară că au rude peste hotare. Din cei care au rude peste hotare 34,3% sau 1/3 din ei au declarat că primesc cu anumită regularitate bani de peste hotare de la rudele lor.

Astfel putem spune că 23,4% sau fiecare a patra familie din Moldova cu anumită regularitate primește bani de peste hotare de la rudele lor.

Remitențele reale în 2020 au fost de cel puțin 1.870 milioane USD

Din sondajul CBX-AXA reiese că transferurile oficiale, care sunt reflectate de Banca Națională a Moldovei reprezintă mai puțin de 80% din totalul transferurilor efectuate de moldoveni rudelor lor.

În total moldovenii utilizează patru modalități de transfer a banilor de peste hotare: 1) transferuri oficiale sau bancare, prin care primesc 80% din bani, 2) prin intermediul șoferilor de microbuze, reprezintă 9,6%, 3) primesc bani pe carduri bancare emise în străinătate în 5,9% din cazuri, 4) prin rude și cunoștințe, care se întorc acasă, 4,9%.

Din această analiză putem deduce că volumul transferurilor în 2020 a fost de cel puțin 1.870 milioane USD, cea ce este cu 380 milioane USD mai mult decât transferurile oficiale, care au fost de 1.487 milioane USD.

Șoferii de microbuze au adus în Moldova anul trecut cel puțin 180 milioane USD, bani care nu sunt reflectați în datele oficiale privind transferurile. Prin intermediul cardurilor emise în străinătate moldovenii au primit de peste hotare circa 110 milioane USD și prin intermediul rudelor și cunoștințelor peste 90 milioane USD.

Cardurile bancare emise în străinătate o formă nouă de transfer a banilor

Despre șoferii de microbuze, rude și prieteni care aduc bani în Moldova noi știam demult. Ceva relativ nou este utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate ca mijloc de transmitere a banilor. Rudele din străinătate deschid în țara lor de reședință un card bancar, pe care apoi îl transmit rudelor din Moldova. Apoi când vor să transmită bani acasă, ei pur și simplu pun bani pe contul cardului bancar emis în străinătate, iar cei din Moldova utilizează acest card după necesitate. În statistica Băncii Naționale aceste tranzacții sunt reflectate ca tranzacții cu carduri emise în străinătate și se presupune că sunt tranzacții efectuate de străini.

Astfel din toți respondenții, care au afirmat că primesc bani de peste hotare 5,9% din ei au spus că primesc banii prin intermediul cardurilor bancare emise în străinătate.

Conform sondajului CBX-AXA realizat la comanda IDIS Viitorul, cei care dețin carduri bancare emise în străinătate primesc în mediu de 7-8 ori pe an bani prin intermediul cardurilor. Peste 40% din cei care utilizează cardul bancar emis în străinătate afirmă că primesc lunar bani pe card.

Două treimi din respondenți au afirmat că primesc câte 200-300 Euro la fiecare transfer pe card. Nimeni nu a afirmat că primește mai mult de 500 Euro la un transfer. Conform calculilor noastre, suma medie a unui transfer pe cardul bancar este de 280 Euro.

Peste 60% din respondenți spun că scot banii de pe card pentru diverse cheltuieli, cea ce înseamnă peste 70 Milioane USD anual. Circa 30% din respondenți afirmă că utilizează cardul emis în străinătate, pentru achitare cu el la magazin și 8,4% utilizează cardul pentru achitările online.

Cardul bancar intră tot mai activ în viața noastră, inclusiv din direcții din care nici nu ne așteptam. Rudele noastre de peste hotare tot mai activ utilizează cardul bancar ca modalitate de a trimite banii acasă.

Realitatea LiveConferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
Președintele Gitanas Nauseda depune flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
Declarații de presă ale președinților Maia Sandu și Gitanas Nauseda
Ediția „Igor Dodon răspunde”, din 14 mai 2021
Deschiderea conferinței științifico-practice internaționale „Consolidarea familiei – premisă fundamentală a promovării drepturilor copilului”, ediția a I-a
Lansarea proiectului de promovare şi susţinere a sportului naţional „CALEA SPRE TOKYO. HAI, MOLDOVA!”
Ceremonia oficială de întâmpinare a președintelui Gitanas Nauseda de către președintele Maia Sandu
„Dacă rămân acasă, merg la Științe Economice”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Membrii Comisiei Electorale Centrale se întrunesc în ședința extraordinară din 13 mai 2021
14 Mai 2021, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
14 Mai 2021, 12:50 // Actual //  Otilia Cotruța

Astra Zeneca este acuzată de omor de zeci de familii din Franța care si-au pierdut rudele imediat dupa ce s-au vaccinat cu serul produs de această companie farmaceutică.

De la începutul campaniei de vaccinare în Franța, 15 persoane au decedat după ce s-au imunizat cu AstraZeneca. Unii dintre aceștia au ajuns în stare gravă la spital și au dezvoltat o formă rară de tromboză venoasă.

Autoritățile franceze au deschis anchete și încercă să afle cauzele precise ale acestor decese, scrie Realitatea.net.

15 persoane au murit după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca, de la începutul campaniei de vaccinare din Franța. Unii au dezvoltat o formă rară de tromboză. Sunt deschise douăsprezece investigații pentru a încerca să determine cauzele.

Majoritatea aveau peste 55 de ani; erau în mare parte pensionari, eligibili pentru vaccinare. Dar au fost și doi asistenți medicali, în vârstă de 38 și 41 de ani. Au dezvoltat o formă rară de tromboză venoasă la câteva zile după vaccinarea cu AstraZeneca.

Printre victime se află și Anthony, un student la medicină în vârstă de 24 de ani, care a murit la Nantes pe 18 martie. „Autopsia lui Anthony indică faptul că moartea a fost cauzată de o hemoragie puternice, în urma unei tromboze în zona splinei. S-au găsit și cheaguri de sânge în creier”, spune pentru France Inter Etienne Boittin, avocatul familiei victimei.

„În acest moment, nu există niciun indiciu clar care să arate că vaccinul a cauzat decesul”, continuă el. „Dar încep să apară o serie de dovezi care să indice acest lucru”.

Familia lui Anthony și celelalte paisprezece familii reprezentate de avocatul Boittin au depus plângere pentru omor. Un calificativ dificil de demonstrat, dar pe care avocatul l-a ales pentru a obține deschiderea rapidă a unei anchete. „Evident, calificarea este progresivă”, menționează avocatul. „În funcție de elementele anchetei, intenționăm să depunem o plângere pentru înșelăciune agravată sau pe baza altor calificări juridice relevante pentru anchetă”.

Din partea asociațiilor de asistență pentru victime, povestea este aceeași. „Nimic nu ne permite să spunem că moartea acestor persoane este legată de vaccin”, explică Catherine Gaches, președinta asociației victimelor accidentelor legate de vaccinare. „Majoritatea plângerilor se adresează AstraZeneca, familiile victimelor consideră că rudele lor au murit din cauza trombozelor care apar după injectarea acestui vaccin”.

Familiile așteaptă acum rapoartele de autopsie pentru a afla cauzele exacte. În total, douăsprezece investigații sunt în desfășurare în toată Franța, inclusiv trei efectuate de către departamentul de sănătate publică de pe lângă parchetul din Paris. În paralel, parchetul de la Valenciennes a decis deschiderea unei anchete judiciare.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso