SpaceX cumpără un startup american care face sateliți de dimensiunea unui laptop

11 Aug. 2021, 18:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 18:02 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Gigantul SpaceX, compania care îl are drept CEO pe Elon Musk, achiziționează Swarm Technologies, un mic startup din SUA, care face sateliți de dimensiunea unui laptop, scrie presa americană.

Încă nu se cunoaște care este valoarea tranzacției, dar se știe că startup-ul Swarm a fost evaluat la 85 de milioane de dolari în anul 2019, la cea mai recentă rundă de investiții obținută, potrivit Pitchbook.

Deși este un mic startup, Swarm Technologies ar putea ajuta la creșterea capacităților tehnologice ale Starlink, constelația de sateliți prin care vizionarul Elon Musk  vrea să ofere acces la internet, la nivel global.

În mister rămâne și modul în care compania lui Elon Musk ar putea utiliza tehnologia Swarm, deoarece sateliții Starlink funcționează diferit de cei creați de Swarm.

Controlată de miliardarul Elon Musk, Space Exploration Technologies Corporation (SpaceX) a fost fondată în anul 2002.  Compania valorează în jur de 74 de miliarde de dolari și a încheiat un parteneriat cu NASA pentru transporturi spațiale.

SpaceX este cunoscută pentru realizarea de rachete reutilizabile, ca Falcon 1 și Falcon 9. La începutul lui 2021 a stabilit un record mondial, când a trimis cel mai mare număr de sateliți în spațiu cu o singură rachetă: 143 de sateliți, de diverse forme și mărimi.

La rândul său, Swarm a fost fondată în 2016 și are sediul în Silicon Valley, mai exact la Mountain View, California. A creat o constelație de 150 de sateliți, considerați „cei mai mici sateliți operaționali din spațiu”, așa cum se laudă firma, pe site-ul său, scrie startupcafe.ro.

Compania oferă tehnologii pentru o gamă largă de utilizări ale Internet of Thing (IoT), inclusiv pentru sectoarele agricol, maritim, energetic, de mediu și de transport.

 

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 16:24
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 16:24 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” a finalizat procesul de depunere a dosarului la Banca Națională a Moldovei (BNM) necesar obținerii licenței pentru moneda electronică, și este în așteptarea acesteia, scrie Tribuna.md.

Potrivit Directorului general Vitalie Zaharia, în conformitate cu Planul strategic de dezvoltare al Î.S. „Poșta Moldovei” pentru anii 2020-2023, întru implementarea acțiunilor stabilite prin Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic a Guvernului Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de plată fără numerar în era digitalizării va reprezenta un pas decisiv în perfecționarea sistemelor de plăți, aducând o serie de avantaje și facilități clienților dar și întreprinderii.

În acest context, conducerea Poștei Moldovei s-a referit la o serie de aspecte ce vizează implementarea sistemului de plăți electronice și a venit cu unele explicații referitor la ce presupune la modul practic această oportunitate.

Ce este de fapt moneda electronică? Moneda electronică este un mijloc de plată multifuncțional utilizat cu preponderență prin rețeaua Internet sau prin intermediul portmoneului electronic.

Plata electronică reprezintă orice operațiune de plată inițiată prin intermediul instrumentelor de plată electronice, prin care se pot retrage sume în numerar, efectua plăți pentru achiziționarea de bunuri sau servicii, plata obligațiilor către autoritățile administrației publice și transferuri de fonduri între conturi.

Conceptul de dezvoltare a Î.S. „Poșta Moldovei” în calitate de prestator de servicii de plată moderne fără numerar se referă la următoarele direcții:

–   deschiderea conturilor de plăți pentru persoanele fizice în platforma E-Money operată de Î.S. „Poșta Moldovei” și prestarea de servicii moderne de plată pentru clienți. Aceste servicii se referă la plăți și transferuri prin intermediul serviciilor WEB, aplicațiilor prin telefoanele mobile etc;

–    extinderea serviciului portmoneului electronic pentru persoane fizice și juridice;

–  diversificarea serviciilor de remitere de bani prin încheierea de acorduri de colaborare cu operatorii poștali din alte țări (preponderent din țările unde sunt prezenți diaspora din RM), precum și atragerea în rețeaua Î.S. „Poșta Moldovei” a unui număr cât mai mare de sisteme de remitere de bani, dar și prestarea unor servicii inovative pentru beneficiarii de remitențe din RM (remittances-to-cards; remittances-to-wallets);

–  diversificarea  serviciilor de intermediere în relația cu organizațiile de microfinanțare și băncile din Republica Moldova. „Poșta Moldovei” va colecta plăți pentru achitare de credite și alimentare a conturilor de depozit de asemenea prin intermediul eWallet;

Poșta Moldovei va avea posibilitatea de a emite carduri de plată pentru cetățeni, pe care  vor putea primi  remitențe, efectua decontări interbancare, încasări, plăți pentru serviciile comunale și achitări pentru utilizarea platformelor e-commerce.

„În contextul noilor provocări, Î.S. „Poșta Moldovei” demonstrează că deține capacitatea și resursele suficiente pentru a furniza servicii de calitate într-un mod rapid și sigur”, a remarcat directorul întreprinderii, Vitalie Zaharia, adăugând: „apreciem enorm munca depusă de întreaga echipă.”

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală