Mesaj dur de la Andrei Spînu către responsabilii de construcția drumurilor: Nu voi tolera nici cea mai mică corupție

11 Aug. 2021, 17:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
11 Aug. 2021, 17:36 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Astăzi, 11 august 2021, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a convocat în ședință responsabilii de proiectarea, construcția, menținerea și reabilitarea drumurilor. În cadrul ședinței au vorbit despre calitatea lucrărilor efectuate pe drumurile din țară și un schimb de opinii privind problemele cu care se confruntă în procesul de activitate. Nu în ultimul rând, s-a vorbit discutat și despre corupție și tergiversarea lucrărilor de construcție și reabilitare.

În cadrul ședinței, ministrul a venit și cu un mesaj dur către responsabilii de construcție a drumurilor, acesta a spus că nu va tolera nici cea mai mică corupție.

Potrivit antreprenorilor din domeniu, cele mai mari probleme cu care se confruntă sunt lipsa unui clasificator a întreprinderilor, care ar determina distribuirea eficientă a finanțării în funcție de capacitățile companiilor participante la licitații; lipsa unei armonizări între cadrului legislativ, administrativ, tehnologic și cel juridic. O altă problemă enunțată a vizat controlul calității lucrărilor, care nu este executat de companii independente, ci de unele apropiate beneficiarului.

Andrei Spînu a avertizat antreprenorii referitor la calitatea proastă a lucrărilor executate și la consecințele acestora asupra imaginii și reputației companiilor, menționând că salută ideea unui clasificator al companiilor, iar cei care nu pot face drumuri să stea acasă.

„Eu totuși am așteptat ca măcar cineva din Dvs să aibă curaj să recunoască că în acest sistem este corupție. Mandatul pe care noi îl avem de la oameni și, probabil că, mulți dintre Dvs ne-ați votat, este să facem măcar un pic de dreptate în țară. Iar dreptatea începe de la faptul că noi o să începem să luptăm cu corupția. Eu vă promit, că niciodată nu am să vă cer nimic în schimb, decât să vă faceți treaba bine, aici mă refer la companiile private, ministerul pe care am onoarea să-l conduc dar și la instituțiile subordonate”, a afirmat ministrul.

Andrei Spînu a spus că nu va tolera corupția, de asemenea a îndemnat participanții la ședință să-l informeze personală despre astfel de cazuri.

„Nu voi tolera nici cea mai mică corupție în acest sector. Nu am pretenția să spun că am s-o lichidez pe toată, începând cu ziua de mâine, dar am pretenția să cred că poate o să ajungem la un moment dat, când cu adevărat nu o să fie corupție. Eu cred că drumurile se fac de proastă calitate, inclusiv din cauza faptului că unii dintre Dvs dați mită, iar în loc să dați mită mai bine ați mări salariile la lucrătorii care muncesc la drumuri, în soare sau ați mai adăuga un centimetru de asfalt unde este necesar”.

Spre final, ministrul a menționat despre importanța lucrului de echipă și i-a îndemnat să lucreze mai responsabil.

„Eu mi-aș dori să facem lucruri bune cu oamenii noștri. Vă rog să creșteți capacitatea de management a proiectelor în cadrul companiilor pe care le gestionați și să lucrați mai responsabil pentru ca să oferiți cetățenilor drumuri calitative, iar dacă nu împărtășiți același deziderat vă rog să vă lichidați companiile și să vă căutați de treabă în altă parte!”.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău