Tranzacție imensă în IT: NortonLifeLock urmează să preia compania cehă Avast

11 Aug. 2021, 17:14
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 17:14 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Pe piața de softuri antivirus va avea loc o tranzacție imensă. Americanii de la NortonLifeLock urmează să preia compania cehă Avast, într-o tranzacție în bani și acțiuni.

Potrivit acordului de fuziune, anunțat de cele două companii de cybersecurity, Avast este evaluată la 8,1 – 8,6 miliarde de dolari. Acționarii companiei pragheze urmează astfel să primească bani și acțiuni Norton nou-emise, în urma fuziunii.

Noua companie va deservi peste 500 de milioane de utilizatori și circa 40 de milioane de clienți direcți, la nivel mondial.

Norton este listată la bursa Nasdaq de la New York, iar în urma preluării, compania rezultată din fuziune se va tranzacționa și ea pe această piață. După finalizarea fuziunii, compania combinată va avea sediu dual, în Cehia (la Praga) și în SUA (la Tempe, statul Arizona). Gigantul cybersecurity rezultat va avea „prezență semnificativă în Cehia” – au precizat părțile.

Actualul CEO al NortonLifeLock, Vincent Pilette, și directoarea financiară (CFO), Natalie Derse, își vor menține funcțiile și în urma fuziunii.

De partea cealaltă, CEO-ul Avast, Ondřej Vlček, urmează să devină președinte al NortonLifeLock și membru al board-ului directorilor companiei. De asemenea, Pavel Baudiš, cofondator al Avast, va fi numit director independent în cadrul board-ului NortonLifeLock.

Aceasta este a doua tranzacție de acest fel făcută de NortonLifeLock în Europa, în mai puțin de un an. În decembrie 2020, americanii au cumpărat antivirusul german Avira, de la fondul de investiții Investcorp, din Bahrain, pentru suma de 360 de milioane de dolari, în bani.

Avast a fost fondată, sub formă de cooperativă, în anul 1988, în Cehoslovacia comunistă, de către programatorii Pavel Baudiš și Eduard Kučera. Cooperativa lor se numea Alwil, iar Avast era numele softului antivurus pe care l-au realizat. În prezent, compania Avast este listată la Bursa de la Londra și la Bursa de la Praga. În 2020, a avut venituri de aproape 893 milioane dolari, scrie stratupcafe.ro.

De partea cealaltă, NortonLifeLock a avut venituri de aproape 2,5 miliarde de dolari, anul trecut. Compania, care s-a numit Symantec Corporation până în 2019, a fost fondată în anul 1982, de Gary Hendrix.

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO