Spania: Seceta prelungită scumpește la un nivel record preţul uleiului de măsline

24 Apr. 2023, 22:07
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
24 Apr. 2023, 22:07 // Actual //  bani.md

Lipsa precipitaţiilor în Spania a dus la o creştere record a preţului uleiului de măsline, analiştii avertizând că o eventuală secetă în această vară va duce la randamente mai scăzute ale culturilor din acest an, informează publicaţia britanică Financial Times (FT).

Din iunie 2022, preţul uleiului de măsline a urcat cu aproape 60%, ajungând la aproximativ 5,4 euro per kilogram, în contextul secetei severe din Europa, care anul trecut a afectat culturile de măsline de pe continent.

Spania, cel mai important producător mondial de ulei de măsline, a fost în mod special afectată. În mod obişnuit, fermierii ţării produc jumătate din uleiul de măsline de pe plan global, dar în ultimele 12 luni livrările anuale s-au înjumătăţit, la aproximativ 780.000 tone.

„Nu am văzut niciodată aceste preţuri în ultimii 20 de ani. 2022 a fost un dezastru pentru Spania, iar recolta din Italia a fost, de asemenea, slabă, alături de a altor ţări de la Mediterana”, susţine Vito Martinelli, analist la Rabobank.

Conform firmei italiene de analiză a datelor Centro Studi Divulga, 2022 a fost cel mai secetos pentru Italia, începând de la 1800.

Seceta prelungită din Spania va afecta şi producţia din acest an. Martie 2023 a fost în statul iberic a doua cea mai caldă lună martie din acest secol şi a doua cea mai secetoasă, arată datele Agenţiei de meteorologie din Spania.

Şi aprilie 2023 ar urma să fie extrem de secetoasă, nu a plouat deloc în mai mult de jumătate din ţară în primele 17 zile din această lună.

Vremea neobişnuit de uscată din această vară ar putea menţine preţurile la un nivel ridicat. „Ploile sporadice din Andaluzia şi în general în Spania nu vor fi suficiente”, susţine Kyle Holland, analist la Mintec.

Măslinele sunt recoltate în zona Mediteranei în perioada octombrie-februarie, astfel încât, „dacă nu va ploua curând, vom avea din nou o recoltă slabă, iar calitatea livrărilor de ulei de măsline se diminuează de asemenea”, a explicat Holland.

Conform estimărilor Comisiei Europene, seceta din Spania va înjumătăţi probabil producţia de ulei de măsline a ţării anul acesta, comparativ cu 2022.

În mod obişnuit, Spania furnizează aproximativ 40% din producţia mondială. Totuşi, valurile de caniculă atunci când înfloresc măslinii şi seceta severă de vara trecută au afectat recoltele. Dar seceta afectează şi Italia şi Portugalia, al doilea şi, respectiv, al patrulea producător de ulei de măsline.

Doar Grecia, al treilea mare producător din UE, care nu este afectată de condiţiile meteo, se aşteaptă la o îmbunătăţire a producţiei, dar nu suficientă pentru a compensa declinul din Spania.

Asociaţia Exportatorilor Spanioli – Asoliva – estimează că anul acesta cantitatea de ulei de măsline disponibilă pe plan global va fi cu cel puţin 10% mai scăzută decât nivelul de 3,1 milioane de tone din sezonul încheiat în 2021.

„Cu fiecare zi în care nu plouă prognozele sunt şi mai pesimiste”, avertizează Dcoop, cea mai mare cooperativă a producătorilor de ulei de măsline din Spania.

Majorarea preţurilor a dus la scăderea vânzărilor de ulei de măsline în Spania cu 8% în perioada februarie 2022 – februarie 2023, arată datele companiei de consultanţă Nielsen.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:35 // Actual //  bani.md

Uimirea și neîncrederea continuă să domine titlurile mondiale, deoarece tarifele istorice ale președintelui Donald Trump se dovedesc mai viguroase decât anticipau piețele. De fapt, ele marchează cele mai dure măsuri comerciale din SUA din aproape un secol, scrie evz.ro.

Reacția imediată a pieței a inclus scăderi abrupte ale acțiunilor globale și ale dolarului american și maxime record pentru activele refugiu, cum ar fi aurul.

Mulți experti și experți în piață au pronunțat deja o judecată finală: tarifele de șoc și uimire ale lui Trump vor împiedica creșterea economică, vor accelera inflația, vor declanșa o recesiune și vor provoca daune economice pe termen lung care marchează sfârșitul globalizării.

Mulți speră că abordarea maximalistă a lui Trump este o tactică de negociere pe termen scurt, spre deosebire de o strategie reală pe termen lung.

Acest lucru se bazează pe presupunerea că lui Trump îi place incertitudinea care îi ține pe adversari dezechilibrat și îi oferă pârghie pentru a negocia.

Cu toate acestea, ceea ce ar trebui să fie și implicit în această presupunere este că Trump nu doar blufează, ci este dispus să ia măsuri hotărâte și să se extindă dincolo de termenul scurt, dacă consideră necesar.

În plus, domeniul de negociere al lui Trump rămâne neclar, ceea ce exacerbează și mai mult incertitudinea continuă pe piață, în timp ce așteaptă ca alții să reacționeze și, eventual, să ia măsuri. Trump își va evalua apoi următoarele mișcări.

Amploarea neîncrederii cu privire la tarifele lui Trump marchează un alt eșec al multora pe piețe, mass-media și nu numai, de a-l lua pe Trump în serios. Politicile și acțiunile de-a lungul primului său mandat au conturat în mod clar orientarea sa de politică generală.

Cu toate acestea, el s-a confruntat în mod regulat cu rezistența internă și externă care ar limita adesea amploarea obiectivelor sale dorite. În al doilea mandat, Trump își urmărește agenda fără încetare cu alegerile la mijlocul mandatului pentru Congres din noiembrie 2026.

El controlează pe deplin o echipă executivă loială, aleasă cu atenție și exercită o influență enormă asupra Congresului controlat de republicani, deși cu o majoritate redusă atât în ​​Senat, cât și în Camera Reprezentanților.

Când Trump și-a anunțat noile tarife pe 2 aprilie, numită Ziua Eliberării, patru senatori republicani de frunte s-au alăturat unei rezoluții democrate care cere încetarea tarifelor americane asupra Canadei.

Deși proiectul de lege a fost în primul rând simbolic, deoarece nu ar strânge suficiente voturi pentru a trece de Camera Reprezentanților, a stârnit îngrijorarea cu privire la o potențială ruptură în rândurile republicanilor de-a lungul timpului între aripa naționalist-populistă a partidului și conservatorii tradiționali ai pieței libere.

Deocamdată, tradiționaliștii sunt în mare parte o minoritate. Majoritatea îl susține pe Trump pe premisa că o corectare a cursului economic este de mult așteptată și că durerea economică pe termen scurt va avea ca rezultat beneficii pe termen lung. Adică, este necesară o resetare a ordinii comerciale internaționale care trebuie să garanteze un condiții de concurență mai echitabile pentru producătorii și exporturile din SUA.

2 aprilie a marcat un alt moment istoric și definitiv în noua ordine mondială în evoluție rapidă a politicii marilor puteri. Puneți-vă centura de siguranță și așteptați-vă la alte astfel de momente în următoarele săptămâni și luni. 2 aprilie a fost pur și simplu începutul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ