Potrivit organizației „Save The Children”, în prezent, unul din șase copii din lume trăiește într-o zonă de conflict. Pe data de 5 iunie, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a prezentat studiul „Copilăria printre ruine – Consecințele umanitare ale conflictelor armate din orașe asupra copiilor” – prima cercetare care abordează experiențele copiilor din orașele devastate de războaie.
Noul studiu identifică riscurile la care sunt expuși copiii în timpul conflictelor armate și cum influențează războiul dezvoltarea lor socială, fizică, psiho-socială și cognitivă.
De asemenea, studiul vine cu o serie de recomandări specifice pentru părțile angajate în conflict, autoritățile relevante și furnizorii de ajutor umanitar cu privire la modul de prevenire și atenuare a daunelor provocate de conflictele armate asupra copiilor.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Cercetarea se bazează pe experiența instituțională extinsă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii în conflictele armate care se defășoară în mediul urban, studii publicate anterior și 52 de interviuri realizate cu experți de la CICR și alte organizații umanitare.
Printre subiectele analizate în sttudiu se numără: protecția copiilor, accesul la apă potabilă și canalizare, educația, medicina de urgență și expertiza militară. Raportul se axează pe situația din Ucraina, Fâșia Gaza, Irak, Siria și Yemen.
Studiul este publicat în contextul Conferinței internaționale privind protecția copiilor în conflictele armate, care va avea loc la Oslo, în perioada 5-6 iunie curent, organizată în comun de Comitetul Internațional al Crucii Roșii, „Save the Children” și UNICEF.