Sturza a developat planurile monstruoase ale lui Putin: Schimbarea guvernării, iar Dodon și Ceban în fruntea revoluției

27 Apr. 2022, 21:33
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Apr. 2022, 21:33 // Actual //  bani.md

Informațiile că împotriva Republicii Moldova se pregătește o operațiune specială au apărut în cercurile diplomatice aproximativ acum o lună. A fost numită și ziua – vineri, 22 aprilie, susține fostul premier și actualul om de afaceri Ion Sturza într-o postare pe Facebook.

În mare a fost cunoscut și scopul final – schimbarea regimului de la Chișinău cu unul loial Moscovei. Formele de acțiune atunci păreau vagi. E și firesc. Inițial, rușii planificau că vor ajunge la Tiraspol la început de martie și de acolo vor dicta Chișinăului ce are de făcut. În primele zile ale războiului, rușii pe canale speciale au transmis mesajul: „Stați cuminți și pregătiți-vă de implementarea rapidă a planului Kozak”. Adică, federație asimetrică cu schimbarea Constituției și dreptul de veto la Tiraspol. În plus, toate datoriile Transnistriei, peste 10 miliarde de USD trebuie preluate de guvernul central. Numai că blitzkriegul rusesc în Ucraina a eșuat. Respectiv și planurile vizavi de Moldova s-au schimbat”, spune Sturza.

Fostul premier afirmă că se minunează de fiecare dată cât de informați sunt occidentalii despre intențiile rușilor! Și aici nu au dat greș. Pe 22 aprilie, generalul politruc rus Rustam Minnekaev, exact cum a fost prevăzut, a dat „startul” declarând că unul din scopurile „operației speciale” din Ucraina este de a veni în ajutorul rușilor din Transnistria! Au urmat lucruri deja cunoscute: declarații belicoase la adresa Chișinăului, activizarea forțelor proxy proruse în Moldova și „atacurile teroriste” în Transnistria, care numai teroriste nu sunt.

Sturza vorbește și despre scenariile rușilor care sunt în desfășurare în Republica Moldova.

Organizarea protestelor la Chișinău sub pretextul scumpirilor, scăderii nivelului de trai, dar și al incapacității guvernării de a asigura securitatea moldovenilor. Adică a fi „neutri”, a se înțelege cu rușii și transnistrenii și a nu ajuta sub nici o formă ucrainenii. Timpul alocat – maximum 3 luni. Scopul intermediar – impunerea alegerilor anticipate la care ar trebui să câștige forțele proruse, adică socialiștii și Șor. Scopul final – loialitate din partea Moldovei după modelul Belarusului. Pe post de „lideri ai revoluției” au fost identificați Igor Dodon și Iv. Ceban”, afirmă omul de afaceri.

Potrivit lui, toate aceste planuri sunt bazate pe promisiunea opozanților guvernării actuale că vor fi capabili să organizeze proteste în masă. Nu ultimul rol ar urma să-l joace oligarhii fugari. Am dubii.

Exact „la timp” au venit și niște „sondaje” care au menirea să demonstreze că moldovenii nu mai vor cu Maia Sandu și Europa. Ei așteaptă cu nerăbdare gaz ieftin și „eliberatorii” din Est. Ceea ce, sincer vorbind, este puțin eronat. Sunt sceptic. Dar cel mai important, se pare că „liderii revoluției” – Dodon și Ceban – nu prea vor să o facă pe eroul prorus. Sebe doroje”, a menționat omul de afaceri.

Pe final, Sturza se întreabă retoric dacă moldovenii vor să trăiască în Bielorusia 2, după gard de civilizația europeană? Vor moldovenii să-i aducă la Chișinău pe Putin și Șor (ce ironie!) călare pe rachete? „Nu cred!. Sau… poate eu nu înțeleg ce se întâmplă în sufletele mioritice ale conaționalilor mei. Toate analizele serioase arată că o operațiune militară în Moldova astăzi este imposibilă. Rușii știu de ce. Ar fi bine să știe și moldovenii”.

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală