SUA pregătesc sancțiuni dure împotriva Turciei pentru acțiunile din Siria

22 Dec. 2024, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Dec. 2024, 10:03 // Actual //  Ursu Victor

Un proiect de lege care vizează introducerea de sancțiuni împotriva Turciei pentru acțiunile sale în Siria a fost prezentat în Congresul SUA, relatează Reuters. Inițiativa, intitulată „Legea pentru combaterea agresiunii Turciei din 2024”, a fost elaborată de senatorii Chris Van Hollen (democrat) și Lindsey Graham (republican).

Potrivit celor doi congresmeni, este necesar un efort diplomatic pentru a convinge Turcia să accepte un armistițiu în regiune. În cazul în care Ankara refuză negocierile, SUA ar trebui să recurgă la sancțiuni. „Aceste sancțiuni sunt menite să împiedice atacurile ulterioare ale Turciei sau ale forțelor susținute de aceasta asupra Forțelor Democratice Siriene (FDS). Astfel de atacuri ar putea facilita resurgența ISIS și ar pune în pericol securitatea națională a SUA și a întregii lumi”, se arată în declarația comună a senatorilor.

Forțele Democratice Siriene includ Unitățile de Protecție Populară Kurde (YPG), pe care Ankara le consideră parte a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizație considerată teroristă de Turcia, SUA și Uniunea Europeană. De decenii, PKK duce o luptă împotriva autorităților turce.

Comandantul FDS, generalul Mazloum Abdi, a solicitat recent SUA să exercite o presiune mai mare asupra Turciei. Potrivit acestuia, atacurile forțelor turce și ale aliaților lor au determinat kurzii să suspende temporar operațiunile împotriva ISIS în Siria.

Publicația The Wall Street Journal a raportat că Turcia și grupările siriene pe care le sprijină își consolidează pozițiile de-a lungul graniței cu Siria, indicând pregătirea unei invazii majore în teritoriile controlate de kurzi. Ankara ar fi desfășurat un număr semnificativ de trupe speciale și artilerie în apropierea orașului sirian Ayn al-Arab (Kobani), populat în mare parte de kurzi.

Reprezentanta FDS, Ilham Ahmed, a cerut intervenția președintelui ales al SUA, Donald Trump, pentru a influența politica președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan. Ahmed a avertizat că o posibilă invazie ar putea duce la o catastrofă umanitară, amenințând strămutarea a peste 200.000 de kurzi din Kobani și afectând comunități creștine locale.

Tensiunile din Siria au escaladat pe fondul intensificării conflictului dintre grupările kurde și forțele sprijinite de Turcia, după căderea regimului lui Bashar al-Assad în decembrie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Corupția electorală și influența Moscovei asupra justiției, în dezbateri la Rlive TV!
02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!