SUA trimit noi ajutoare militare către Ucraina, în valoare de 820 de milioane de dolari

02 Iul. 2022, 19:09
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Iul. 2022, 19:09 // Actual //  bani.md

Pentagonul a anunţat vineri că trimite un nou ajutor militar destinat Ucrainei, în valoare de 820 de milioane de dolari, format din rachete, obuze şi echipamente de apărare aeriană pentru a face faţă armatei ruse în confruntările din sudul şi estul ţării, transmite AFP, relatează Agerpres.

Acest al 14-lea set de echipamente include două sisteme antiaeriene, patru radare de contra-baterie, rachete pentru lansatoarele de rachete multiple americane Himars (foto), recent sosite pe câmpul de luptă, şi până la 150.000 de obuze de 155 mm.

Sistemele de apărare antiaeriană NASAMS, care pot lansa rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune, sunt produse de compania americană Raytheon şi de grupul norvegian Kongsberg. Operate de la distanţă, acestea vor permite armatei ucrainene să lupte împotriva aviaţiei ruse, inclusiv a dronelor, precum şi a rachetelor de croazieră.

„Statele Unite continuă să colaboreze cu aliaţii şi partenerii noştri pentru a oferi Ucrainei echipamentul necesar unui câmp de luptă în evoluţie”, a afirmat într-un comunicat Todd Breasseale, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Acesta a subliniat „cooperarea Norvegiei pentru a permite livrarea istorică de către SUA a sistemelor moderne de apărare aeriană care vor ajuta Ucraina să se apere împotriva atacurilor aeriene brutale ale Rusiei”.

Acest nou lot de echipamente, preluat din stocurile militare existente, creşte suma totală a asistenţei SUA pentru Kiev la 6,9 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie.

 

Realitatea Live

07 Apr. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Apr. 2025, 09:28 // Actual //  bani.md

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale în România, Victor Ponta ar fi singurul candidat capabil să-l învingă pe George Simion într-un tur doi, arată cel mai recent sondaj realizat de Sociopol. Potrivit directorului institutului, Mirel Palada, configurația electorală pare deja bine conturată, iar șansele ca trendul să se schimbe până la finalul campaniei sunt minime.

Potrivit presei române, sondajul indică o prezență relativ scăzută la urne, estimată la doar 54% din populația cu drept de vot, dintre care doar o mică parte este încă nehotărâtă. Această stabilitate a opțiunilor electorale, coroborată cu apropierea sărbătorilor pascale, face improbabilă o schimbare majoră în clasamentul preferințelor alegătorilor.

George Simion conduce în continuare clasamentul cu un avans considerabil, însă Victor Ponta reușește să se impună ca principalul contracandidat. Fostul premier beneficiază atât de sprijinul unei mari părți a electoratului PSD, cât și de un segment suveranist, ceea ce îi oferă un avantaj strategic în turul al doilea.

„Simion este confortabil pe primul loc, dar Ponta e singurul care depășește 20% în turul întâi și poate aduna suficiente voturi pentru a-l învinge în turul doi”, a declarat Mirel Palada la România TV.

Nicușor Dan, considerat inițial o opțiune puternică, este tras în jos de un electorat progresist fragmentat, în special de ascensiunea Elenei Lasconi, care reușește să capteze circa 10% din preferințele alegătorilor.

Crin Antonescu, susținut formal de alianța PSD-PNL, pare să nu convingă baza electorală comună a celor două partide. Mulți dintre susținătorii lor migrează fie către Nicușor Dan, fie către Victor Ponta, ceea ce slăbește poziția candidatului de compromis.

Potrivit lui Palada, cheia turului doi o reprezintă votul pesediștilor: „Dacă Ponta e în turul doi, alegătorii PSD vor vota cu al lor. Dacă ajunge un progresist, aceștia se vor orienta spre Simion, cu care împărtășesc valori mai apropiate decât cu progresiștii.”

Așadar, doar Victor Ponta are capacitatea de a coaliza un electorat suficient de larg pentru a-l învinge pe Simion. Restul candidaților, chiar dacă reușesc o mobilizare surpriză, nu pot asigura transferul necesar de voturi în turul decisiv.

Un alt factor important este dezinteresul crescut pentru politică în perioada sărbătorilor. „Oamenii se pregătesc de Paște, nu de alegeri. Campania va avea eficiență scăzută, atât din partea alegătorilor, cât și din partea activiștilor”, a mai spus Palada.

Amintim că Victor Ponta recent a fost la Chișinău și a declarat că, dintre numeroasele proiecte de sprijin oferite Republicii Moldova în perioada mandatului său de prim-ministru, cele mai apropiate de sufletul său rămân investițiile în grădinițe și sprijinul acordat maternității din Chișinău, subliniind că adevărata frăție dintre România și Moldova se măsoară prin îmbunătățirea concretă a vieții oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului, nu prin simboluri politice sau festivisme.