SUA, zguduite de un nou faliment bancar. Ce probleme ridică eșecul Silicon Valley Bank

11 Mart. 2023, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Mart. 2023, 18:05 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile de reglementare din SUA au închis Silicon Valley Bank (SVB) și au preluat controlul asupra depozitelor clienților săi în cel mai mare faliment al unei bănci din SUA din 2008.

Mișcările au venit în timp ce firma, un creditor tehnologic cheie, se străduia să strângă bani pentru a acoperi o pierdere din vânzarea activelor afectate de rate mai mari ale dobânzilor.

Necazurile sale au determinat o serie de retrageri ale clienților și au stârnit temeri cu privire la starea sectorului bancar, potrivit BBC.

Oficialii au spus că au acționat pentru a „proteja deponenții asigurați”.

Silicon Valley Bank s-a confruntat cu „lichiditate și insolvență inadecvate”, au declarat autoritățile bancare din California, unde firma își are sediul, în timp ce anunțau preluarea.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), care protejează în mod obișnuit depozitele de până la 250.000 de dolari, a declarat că s-a ocupat de depozitele de aproximativ 175 de miliarde de dolari (145 de miliarde de lire sterline) deținute la bancă, pe locul 16 ca mărime din SUA.

Birourile bancare se vor redeschide, iar clienții cu depozite asigurate vor avea acces la fonduri „cel mai târziu de luni dimineața”, se spune, adăugând că banii strânși din vânzarea activelor băncii vor merge către deponenții neasigurați.

Cu mulți dintre clienții firmei în această poziție, situația a lăsat multe companii cu bani prinși în bancă, îngrijorate de viitorul lor.

Colapsul a survenit după ce SVB a declarat că încearcă să strângă 2,25 miliarde de dolari pentru a acoperi o pierdere cauzată de vânzarea de active, în principal obligațiuni guvernamentale din SUA, care au fost afectate de ratele mai mari ale dobânzilor.

Vestea a determinat investitorii și clienții să-și retragă banii din bancă. Acțiunile au înregistrat joi cea mai mare scădere de o zi înregistrată, scăzând cu peste 60% și mai mult în vânzările după program înainte de oprirea tranzacționării.

Preocupările că alte bănci s-ar putea confrunta cu probleme similare au dus la vânzarea pe scară largă a acțiunilor băncilor la nivel global joi și vineri devreme.

Vorbind vineri, 10 martie, la Washington, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că monitorizează „evoluțiile recente” la Silicon Valley Bank și alte bănci „foarte atent”.

Ea s-a întâlnit ulterior cu autoritățile de reglementare bancare de top și și-a exprimat „încrederea deplină în autoritățile de reglementare bancară că vor lua măsurile adecvate de răspuns și a precizat că sistemul bancar rămâne rezistent”.

Silicon Valley Bank (SVB) s-a prăbușit vineri dimineață după 48 de ore uluitoare în care retragerile masive de bani și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA, potrivit CNN. Autoritățile de reglementare din California au închis creditorul companiilor din domeniul tehnologic și l-au pus sub controlul Corporației Federale de Asigurare a Depozitelor (FDIC).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău