Sultanul Erdogan se rupe de Vladimir Putin. Mesajul tranșant pe care i l-a transmis: „Poziția noastră nu s-a modificat”

25 Sept. 2022, 10:37
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Sept. 2022, 10:37 // Actual //  bani.md

Turcia se detașează din ce în ce mai mult de Rusia și de Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt al președintelui turc Recep Tayyp Erdogan a declarat că țara sa nu va recunoaște rezultatele referendumurilor false pentru anexarea unor regiuni din Ucraina la Rusia. Potrivit oficialului de la Istanbul, Turcia se pronunță pentru păstrarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.

Recep Tayyp Erdogan se detașează din ce în ce mai mult de Vladimir Putin. Turcia a transmis, prin purtătorul de cuvânt al președinției, că nu va recunoaște rezultatele referendumurilor de anexare a Luhansk, Doneţk, Zaporojie și Herson la Federația Rusă. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al lui Erdogan, Ibrahim Kalin, într-o intervenție pe postul de televiziune NTV.

„Nu recunoaștem inițiativa referendumurilor unilaterale organizate în Ucraina. Poziția noastră nu s-a modificat din 2014, atunci când nu am recunoscut rezultatele referendumului din Crimeea. Recunoaștem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a spus Kalin.

Potrivit spuselor sale, conflictul din Ucraina s-ar putea întinde pe o perioadă lungă de timp în contextul mobilizării parțiale anunțată de Rusia. Într-un discurs ținut miercuri, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu anunța vor fi încorporați 300.000 de rezerviști. Oficialul de la Moscova a afirmat că recruții vor fi folosiți pentru apărarea granițelor Rusiei, iar nu „operațiunea militară specială” din Ucraina.

Referendum pentru alipierea la Rusia

Declarațiile vin în condițiile în care reprezentanții ocupanților ruși din Luhansk, Doneţk, Zaporojie și Herson au anunțat că vor organiza referendumuri pentru alipirea la Federația Rusă. Votul se dă în aceste zile, până pe 27 septembrie, iar rezultatele la referendum se așteaptă să fie falsificate în favoarea anexării.

De altfel, Rusia nici măcar nu mai încearcă să mimeze obiectivitatea referendumurilor. Rezultatele sunt deja cunoscute, motiv pentru care Duma ce Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a programat pentru joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse. Aceste referendumuri și legile adoptate ar urma să reprezinte, în viziunea Moscovei baza legală a anexării.

O contraofensivă a armatei ucrainene care a eliberat mii de kilometri pătraţi, mai ales în provincia nord-estică Harkov, a grăbit decizia Rusiei de a organiza aceste aşa-zise referendumuri.

Chiar dacă nici o ţară nu va recunoaşte o asemenea schimbare a graniţelor, în ochii Kremlinului un atac ucrainean asupra lor ar echivala cu un atac asupra Rusiei. În acest context, noii recruți vor fi aruncați în luptă pe frontul din Ucraina, sub pretextul invocat de Șoigu, de a apăra noile granițe ale Rusiei

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO