Povestea omului care, după o discuţie cu tatăl său, a deschis o afacere supranumită astăzi Netflixul cărţilor

25 Sept. 2022, 13:51
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2022, 13:51 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

O discuţie cu tatăl său, un partener de business şi un apartament – de atât a avut nevoie Trip Adler pentru a pune bazele Scribd, supranumită adesea Netflixul cărţilor. Astăzi, platforma include peste 1 milion de titluri şi are zeci de milioane de utilizatori, noteaza businessmagazin.ro.

Născut în familia unui neurochirurg-antreprenor şi crescut în Palo Alto, California, centru global al tehnologiei şi inovaţiei, John R. „Trip“ Adler şi-a ales la rândul său o carieră ca antreprenor în industia tech.

După ce a terminat liceul, s-a înscris la Harvard, universitate pe care a absolvit-o cu o diplomă în biofizică. După facultate a avut mai multe iniţiative antreprenoriale, printre care s-au numărat o companie de ride-sharing, un call center şi o platformă social media (Rate your happiness). Ideea de a lansa Scribd i-a venit în urma unei discuţii cu tatăl său, care întâmpinase dificultăţi în publicarea unei lucrări academice într-un jurnal medical.

L-a angrenat în proiect pe Jared Friedman, coleg de facultate, alături de care s-a înscris în Y Combinator, în vara anului 2006. La nici un an distanţă, într-un apartament din San Francisco, lua naştere Scribd.

Deşi avea să intre pe profit abia în 2012, businessul a avut din start un succes rapid, la doi ani de la lansare fiind clasat în top 20 cele mai de success site-uri de social media. În 2009 a fost lansat magazinul online, iar la scurt timp după, antreprenorii încheiau o înţelegere cu Simon & Schuster pentru a vinde e-book-uri. În octombrie 2013, Scribd a lansat abonamentele pentru cărţi electronice, semnând un contract cu HarperCollins pentru a importa colecţia acestora pe platformă. Iniţial, modelul de business permitea tuturor abonaţilor descărcări nelimitate, însă din 2018 acest serviciu a devenit taxabil.

Adler e pasionat de surf şi cântă la saxofon. El a fost inclus în 2013 pe lista de pionieri din tech realizată de Time, cât şi pe lista celor mai de succes tineri antreprenori ai Bloomberg Businessweek. În 2019, Scribd a obţinut o finanţare de 58 de milioane de dolari, ce a fost condusă de Spectrum Equity. Cu 80 de milioane de utilizatori în prezent, platforma are în portofoliu în jur de 1 milion de titluri de la aproape 1.000 de edituri.

Realitatea Live

07 Dec. 2022, 17:27
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Dec. 2022, 17:27 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul alocă mai puțini bani la ministerul Infrastructurii, dar și cel al Agriculturii. Informațiile se regăsesc în proiectul de Lege a Bugetului pentru anul 2023, aprobat de cabinetul de miniștri. 

Cel mai mult s-a tăiat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Andrei Spînu – 1,5 miliarde lei. Astfel, dacă în 2022, bugetul acestui minister era de 6,1 miliarde lei, pentru 2023 este prevăzut un buget de 4,6 miliarde lei, scrie realitatea.md.

Ministerul Economiei, în fruntea căruia se află Dumitru Alaiba, a pierdut 574 de milioane de lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, de la un buget de 827 223 700 lei, cât a fost anul trecut, s-a redus până la 252 939 900 lei.

Veste proastă și pentru agricultori, bugetul ministerului de resort a scăzut cu 550 milioane lei, asta chiar dacă acest an a fost unul secetos, iar scumpirea carburanților și a inputurilor le-a dat mari bătăi de cap fermierilor. Astfel, bugetul ministerului Agriculturii în 2023 va fi de 2,2 miliarde de lei, în comparație cu 2,7 miliarde în anul 2022.

Bugetul ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost diminuat cu 139 de milioane de lei și va fi de peste jumătate de miliard. Totodată, ministerul Mediului va fi redus cu 37 de milioane de lei, până la 561 712 700 lei.

Proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul 2023 prevede venituri de 64,9 miliarde de lei și cheltuieli de 83,2 de miliarde de lei. Deficitul bugetar anul viitor va fi de peste 18,3 miliarde de lei sau 6% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău