Sume record pentru cheltuieli militare. Ce buget a alocat Germania pentru armată în 2022

14 Mart. 2022, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
14 Mart. 2022, 16:07 // Actual //  MD Bani

Se pare că războiul din Ucraina dă se gândit autorităților din Germania. Țara intenționează să aloce sume record pentru armată chiar pentru 2022. Un proiect de buget în acest sens urmează să fie prezentat luni, care, ulterior va fi dezbătut în Parlament în zilele următoare.

Astfel, proiectul prevede pentru anul 2022 suma de 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare. Conform unei surse guvernamentale, citate de AFP, suma reprezintă „un record”. Acestei sume i se adaugă un fond special de 100 de miliarde de euro constituit din 2022, care va fi utilizat pe parcursul mai multor ani.

Pentru comparație, în 2018, Germania a alocat doar 38,8 miliarde de euro, sume ce au crescut progresiv, ajungând la aproape 47 de miliarde de euro anul trecut.

Cancelarul Olaf Scholz a anunţat un buget excepţional de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei şi obiectivul de a depăşi 2% din PIB pentru forţele militare după invazia rusă din Ucraina, care a reprezentat un șoc pentru întreaga lume.

În plus, anunţul creşterii acestui buget, marcat de ani de sub-investiţii, a venit şi după doi ani de pandemie de coronavirus ce au necesitat un sprijin public important pentru economie.

Din 2020, Germania a trebuit să renunțe la rigurozitatea bugetară care îi interzicea să se împrumute mai mult de 0,35% din PIB în fiecare an, pentru a face faţă crizei sanitare.

Astfel, pentru 2022, guvernul de coaliţie dintre social-democraţi, ecologişti şi liberali mizează pe o datorie de 99,7 miliarde de euro – faţă de 215,4 miliarde în 2021 -, dar această sumă ar putea creşte în măsura în care Berlinul „lucrează în prezent la un program suplimentar menit să atenueze consecinţele economice ale războiului din Ucraina”, au indicat surse din Ministerul de Finanţe de la Berlin.

Acest plan ar putea presupune o scădere imediată a preţului la combustibil pentru automobilişti, care ar urma să fie compensat de stat, au afirmat în weekend media germane, citând surse guvernamentale, dar fără a preciza sume.

Guvernul german contează pe de altă parte pe o revenire la rigurozitate bugetară din 2023, cu un nivel de îndatorare de doar 7,5 miliarde euro.

Realitatea Live

13 Iun. 2025, 17:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Iun. 2025, 17:22 // Actual //  Ursu Victor

Contrabandiștii moldoveni își freacă palmele în așteptarea unei noi oportunități: Uniunea Europeană se pregătește să majoreze semnificativ accizele la produsele din tutun și să extindă impozitarea și asupra țigărilor electronice și a produselor inovatoare cu nicotină, potrivit unui document intern al Comisiei Europene obținut de Politico, citat de European Pravda.

Potrivit proiectului de reformă a directivei europene privind accizele, se propune:

O creștere de 258% a taxelor pentru tutunul de rulat manual, folosit frecvent de fumători pentru țigări artizanale.
O majorare de 139% pentru acciza aplicată țigărilor convenționale.
Extinderea taxării și asupra țigărilor electronice (vape-uri) și a pliculețelor cu nicotină, produse din ce în ce mai populare în rândul tinerilor din UE.
Inițiativa vine ca răspuns la solicitările a 16 state membre, în frunte cu Țările de Jos, care au cerut Comisiei să armonizeze regimul fiscal pentru noile produse cu nicotină, invocând distorsiuni pe piața unică.

Documentul CE analizează trei scenarii de taxare, cel mai ambițios dintre ele urmând să genereze venituri suplimentare de 15,1 miliarde de euro anual la bugetele statelor membre.

Bruxelles-ul își fundamentează politica pe studii care arată că accizele mari la tutun au fost „cel mai eficient instrument” pentru reducerea consumului de nicotină în Europa. Totuși, diferențele mari de prețuri dintre statele UE și țările din vecinătate, cum este Republica Moldova, ar putea stimula contrabanda și piața neagră de produse din tutun.

Pe acest fond, traficul ilegal de țigări din afara granițelor UE, în special prin rute precum Moldova – România – Uniunea Europeană, riscă să se intensifice, oferind grupărilor de crimă organizată noi surse de venit.

Ultimele date ale arată că produsele provenite din Duty Free din Republica Moldova au deținut cea mai mare pondere pe piața neagră din România, cu peste 27%, urmate de cele din Republica Moldova, care au înregistrat o creștere semnificativă de 4,4 p.p., ajungând la 23,5%

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO