Veniturile populației sub formă monetară în 2023 vor trece pragul de 200 miliarde lei și vor ajunge la cel puțin 215 miliarde lei sau cu 22 miliarde lei mai mult decât în 2022, constată pe blogul său economistul Veaceslav Ioniță.
Potrivit economistului, creșterea nominală va fi de 11,5%, dar ținând cont de rata inflației, veniturile după puterea reală de cumpărare vor crește cu doar 1,4%, după ce în anul 2022 ele în valoare reală au scăzut cu 12,4%. Astfel chiar dacă nominal veniturile sunt mari, totuși după puterea lor reală de cumpărarea noi suntem încă sub nivelul anului 2021 și cel mai probabil vom recupera căderea din 2022 doar către anul 2025.
„Pragul de 100 miliarde lei Moldova l-a trecut acum 8 ani. iar 10 ani în urmă veniturile totale ale moldovenilor se ridicau la 87 miliarde lei sau de 2,5 ori mai puțin decât acum. Cea mai mare sursă de venit sunt cele obținute din salarii, care în acest an le prognozăm la 94 miliarde lei, la care se adaugă alte 13 miliarde lei, salarii neoficiale. Estimarea salariilor neoficiale a fost efectuată în baza sondajelor privind salariile în plic efectuate de IDIS Viitorul în ultimii 5 ani. Vedeți aici despre Salariile în Plic”, a punctat Ioniță.
A doua, după cum spune economistul, sursă de venit sunt remitențele de peste hotare, care le estimăm la 42 miliarde lei. Aici sunt incluse atât remitențele oficiale, cât și cele neoficiale venite pe diferite căi. estimarea lor este posibilă datorită mai multor sondaje IDIS Viitorul realizate în ultimii ani. Vedeți aici despre Remitențe.
„Pe locul 3 ca sursă de venit sunt prestațiile sociale sub formă de pensii și ajutor social, pe care în acest an le estimăm la 39 miliarde lei. Veniturile din activitatea agricolă individuală, finalizează TOP-5 cele mai importante surse de venit ale populației cu o contribuție de 18 miliarde lei în 2023”, a conchis Ioniță.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!