Autoritățile intenționează să modifice modalitatea de taxare și vămuire a automobilelor importate, astfel încât să fie achitate impozite în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent. Experții susțin că această practică ar corespunde normelor europene și ar facilita mediul de afaceri.
Potrivit proiectului de lege aflat în proces de elaborare, la importul automobilelor va fi achitată taxa pe valoare adăugată de 20 la sută din valoarea mijlocului de transport, a declarat pentru Radio Moldova șeful Secției destinații vamale, Valeriu Cozîrev. Astfel, la importul unui automobil în valoare de 10 mii de euro, deținătorul acestuia va achita o taxă de 2.000 de euro, indiferent de capacitatea motorului.
Aparent, această modalitate de vămuire va avantaja importatorii de automobile ieftine, respectiv mai vechi. Valeriu Cozîrev precizează însă că pentru automobilele mai vechi vor fi mai mari taxele de mediu.
„Au de pierdut cetățenii, care aduc mijloace de transport mai noi, care vor fi mai scumpe. Iar cei cu mașini mai vechi, evident vor fi mai ieftini. Nu trebuie să fie facilitată prea mult introducerea mașinilor vechi. Intuiesc că va fi stabilită o taxă pentru poluarea mediului. O să fie convenabil să aduci din punct de vedere a plăților vamale, dar nu va fi mai convenabil să aduci din punct de vedere al plăților ecologice”, a spus Cozîrev, oentru radiomoldova.md
Aplicarea unei taxe fixe la vămuirea autoturismelor este o practică europeană, a comentat pentru postul nostru de radio expertul auto, Andrei Tabuica. Taxa pe valoare adăugată ar putea facilita activitatea întreprinzătorilor, iar în cazul persoanelor fizice, va depinde și de alte impozite pe care le percepe statul.