Surpriza pe care o pregătesc autoritățile importatorilor de automobile! Modalitatea de taxare ar putea fi modificată

16 Apr. 2023, 17:34
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2023, 17:34 // Actual //  bani.md

Autoritățile intenționează să modifice modalitatea de taxare și vămuire a automobilelor importate, astfel încât să fie achitate impozite în funcție de valoarea acestora, dar nu de capacitatea motorului, așa cum este în prezent. Experții susțin că această practică ar corespunde normelor europene și ar facilita mediul de afaceri.

Potrivit proiectului de lege aflat în proces de elaborare, la importul automobilelor va fi achitată taxa pe valoare adăugată de 20 la sută din valoarea mijlocului de transport, a declarat pentru Radio Moldova șeful Secției destinații vamale, Valeriu Cozîrev. Astfel, la importul unui automobil în valoare de 10 mii de euro, deținătorul acestuia va achita o taxă de 2.000 de euro, indiferent de capacitatea motorului.

Aparent, această modalitate de vămuire va avantaja importatorii de automobile ieftine, respectiv mai vechi. Valeriu Cozîrev precizează însă că pentru automobilele mai vechi vor fi mai mari taxele de mediu.

„Au de pierdut cetățenii, care aduc mijloace de transport mai noi, care vor fi mai scumpe. Iar cei cu mașini mai vechi, evident vor fi mai ieftini. Nu trebuie să fie facilitată prea mult introducerea mașinilor vechi. Intuiesc că va fi stabilită o taxă pentru poluarea mediului. O să fie convenabil să aduci din punct de vedere a plăților vamale, dar nu va fi mai convenabil să aduci din punct de vedere al plăților ecologice”, a spus Cozîrev, oentru radiomoldova.md

Aplicarea unei taxe fixe la vămuirea autoturismelor este o practică europeană, a comentat pentru postul nostru de radio expertul auto, Andrei Tabuica. Taxa pe valoare adăugată ar putea facilita activitatea întreprinzătorilor, iar în cazul persoanelor fizice, va depinde și de alte impozite pe care le percepe statul.

Realitatea Live

08 Iul. 2025, 15:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Iul. 2025, 15:34 // Actual //  Ursu Victor

În lipsa unui orizont clar de încheiere a războiului din Ucraina, Uniunea Europeană a început să elaboreze în regim de urgență un nou plan de finanțare pentru guvernul de la Kiev, destinat acoperirii unui deficit bugetar estimat la 19 miliarde de dolari în anul 2025, relatează Financial Times.

Potrivit surselor apropiate discuțiilor, Comisia Europeană analizează mai multe opțiuni, inclusiv acordarea de ajutoare militare sub formă de granturi extrabugetare, dar și majorarea contribuției europene la un mecanism G7 de 50 de miliarde de dolari bazat pe viitoarele venituri obținute din activele valutare rusești înghețate.

„Mulți sperau că în 2024 va fi atins un acord de încetare a focului care să reducă povara bugetară a Ucrainei, dar acum e clar că avem o gaură financiară serioasă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri. Potrivit FMI, în cazul în care războiul ar fi luat sfârșit în acest an, nevoile bugetare ale Ucrainei ar fi putut fi acoperite până la mijlocul lui 2026. Însă, în prezent, nici Kievul și nici Bruxelles-ul nu mai iau în calcul acest scenariu optimist.

Îngrijorările sunt amplificate și de incertitudinile privind continuitatea sprijinului american. În acest context, UE își propune să asigure resursele necesare Ucrainei înainte de venirea iernii. Una dintre ideile discutate ar fi acordarea de granturi militare bilaterale, contabilizate separat de bugetul UE, dar recunoscute ca cheltuieli naționale de apărare – un gest care ar contribui la obiectivul NATO de a atinge 5% din PIB pentru apărare.

Totodată, oficialii europeni analizează și posibilitatea de a valorifica mai eficient profiturile generate de activele rusești înghețate. Printre opțiuni se numără fie accelerarea acordării de împrumuturi garantate cu veniturile viitoare din aceste fonduri, fie plasarea acestora în instrumente financiare mai riscante, cu randamente mai mari.

La sfârșitul săptămânii, la Roma urmează să aibă loc o conferință dedicată reconstrucției Ucrainei, însă liderii europeni admit că, pe termen scurt, problema acută rămâne bugetul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO