Surpriză! Un milionar ucrainean revine pe piața energiei din Republica Moldova. Va asigura 17% din necesarul de curent

31 Ian. 2025, 11:09
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
31 Ian. 2025, 11:09 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania D. Trading, controlată de milionarul ucrainean Rinat Ahmetov, va furniza 17% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova pentru luna februarie, potrivit anunțului SA Energocom. Aceasta face parte dintr-un nou acord semnat, care prevede livrarea a aproximativ 70.000 MWh de energie, cu un preț mai mic decât cel plafonat de 145 euro/MWh. Compania DTEK a milioanrului ucraineean Ahmetov a livrat energie electrică și Republicii Moldova, înainte de începerea războiului din țara vecină.

În februarie, cantitățile de energie achiziționate prin contracte bilaterale vor crește semnificativ, contribuind la stabilizarea pieței energetice din țară. Astfel, Republica Moldova va beneficia de 110 MW de la centrala nucleară de la Cernavodă (cu 10 MW mai mult față de ianuarie) și de 20 MW de la Hidroelectrica, o companie românească. Prețul plafonat la 400 lei românești (aproape 80 de euro/MWh) va garanta o stabilitate necesară în contextul fluctuațiilor pieței energetice.

De asemenea, echipa Energocom continuă să negocieze cele mai bune oferte de prețuri și să monitorizeze graficul de consum intern al Republicii Moldova. Astfel, procentajul energiei achiziționate de pe bursă va scădea la aproximativ 25%, față de 39% în luna ianuarie, ținând cont de prețurile volatile din orele de vârf.

În plus, centralele de termoficare urbane din Chișinău și Bălți vor contribui cu aproximativ 120.000 MWh, iar energia regenerabilă va constitui în jur de 8% din necesar. Aceste măsuri sunt menite să asigure un echilibru pe piața energetică din Republica Moldova și să protejeze consumatorii de fluctuațiile prețurilor.

Aceste dezvoltări reflectă eforturile continue ale autorităților moldovenești de a găsi soluții eficiente și de a diversifica sursele de energie, în condițiile unei piețe din ce în ce mai complexe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

15 Apr. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Apr. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Siguranța în agricultură reprezintă un pilon-cheie pentru stabilitatea economică a Republicii Moldova, însă cadrul existent pentru asigurarea riscurilor în sectorul agricol se confruntă cu probleme majore, afirmă economistul Iurie Rija.

Deși statul subvenționează până la 70% din prima de asigurare agricolă, doar 1% din suprafața agricolă este anual asigurată, evidențiind un decalaj profund între intențiile legislative și realitatea practică. Cauzele acestui decalaj sunt multiple: lipsa culturii de asigurare printre fermieri, întârzierile frecvente ale statului în plata subvențiilor și costurile ridicate ale primelor de asigurare.

Potrivit lui Rija, agricultura moldovenească se confruntă cu o lipsă acută de lichidități, ceea ce face ca asigurarea să devină un „lux” pentru mulți agricultori. În plus, riscul major reprezentat de secetă este acoperit limitat și scump, reducând astfel atractivitatea asigurărilor.

În anul 2024, doar 3,2% din Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii a fost alocat asigurărilor agricole, iar valoarea primelor plătite a reprezentat doar 4,5% din piața generală a asigurărilor. Acest fapt sugerează că sectorul agricol continuă să fie expus masiv riscurilor climatice.

Pentru dezvoltarea pieței, Iurie Rija recomandă introducerea condiționării accesului la subvenții de existența unei polițe de asigurare și implicarea activă a băncilor în obligativitatea asigurării bunurilor finanțate. Aceste măsuri ar putea spori numărul agricultorilor asigurați, reducând costurile primelor și crescând reziliența sectorului.

Economistul menționează și exemplul pozitiv al modelului turc TARSİM, care ar putea fi adaptat realităților moldovenești prin digitalizarea proceselor și crearea unei structuri centrale independente de gestionare și evaluare a daunelor. De asemenea, fondurile mutuale agricole, similare celor din Franța sau Olanda, reprezintă o alternativă viabilă pentru creșterea încrederii și eficienței sistemului de asigurări agricole din Moldova.

În concluzie, Moldova trebuie să adopte urgent o strategie coerentă de reformare a sistemului de asigurări agricole pentru a evita crizele financiare cauzate de fenomenele climatice extreme și pentru a asigura o dezvoltare durabilă a agriculturii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | IGSU a primit 19 autospeciale de intervenție, donate de Guvernul Japoniei
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU