Talibanii le cer femeilor care muncesc să rămână acasă: Este o procedură temporară

25 Aug. 2021, 09:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
25 Aug. 2021, 09:38 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Femeile care muncesc în Afganistan trebuie să rămână acasă până când vor exista sisteme adecvate pentru a le asigura siguranța, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor.

“Este o procedură temporară”, a declarat purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid.

Talibanii, care au aplicat o versiune strictă a legii islamice atunci când conduceau Afganistanul înainte de 2001, au reluat controlul deplin asupra țării în urmă cu nouă zile.

ONU a evidențiat rapoarte „credibile” privind abuzurile comise de talibani, în special restricțiile impuse femeilor.

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marți că drepturile femeilor sunt o „linie roșie fundamentală”.

În conferința de presă de la Kabul, marți, purtătorul de cuvânt al talibanilor s-a adresat și evacuării conduse de SUA din capitala Kabul.

Trupele americane controlează aeroportul din Kabul de unde au fost evacuate până acum 58.700 de persoane. Domnul Mujahid a reafirmat poziția talibanilor conform căreia operațiunea ar trebui să se încheie până la 31 august.

“Forțele noastre de securitate nu sunt instruite (în) cum să facă față femeilor – cum să le vorbim femeilor (pentru) unele dintre ele”, a spus Mujahid. “Până să avem securitatea deplină … cerem femeilor să rămână acasă”.

Pe lângă faptul că și-a exprimat îngrijorarea cu privire la drepturile femeilor, dna Bachelet a mai spus că a primit rapoarte despre recrutarea de copii soldați și execuții sumare de către talibani.

Ea a vorbit la o reuniune de urgență a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva. Ulterior, consiliul a aprobat o rezoluție care afirmă „angajamentul său neclintit” față de drepturile femeilor și fetelor.

Dar rezoluția nu a atins ceea ce ceruseră multe grupuri pentru drepturile omului – în special, nu a recomandat numirea unui investigator special al ONU pentru Afganistan.

De la revenirea la putere, militanții au încercat să transmită o imagine mai restrânsă, promițând drepturi pentru femei și fete și o anumită libertate de exprimare.

Chiar înainte ca talibanii să reia controlul, peste 550.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească casele anul acesta din cauza luptelor, potrivit UNHCR, agenția ONU pentru refugiați.

Potrivit presei americane, șeful Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) a ținut o întâlnire secretă la Kabul cu liderul talibanilor, Mullah Baradar.

Dacă ar fi confirmată, ar fi cea mai înaltă întâlnire de până acum dintre SUA și talibani de la căderea Kabulului și de la înlăturarea guvernului susținut de SUA.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 23:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Sept. 2021, 23:02 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Eugen Carpov, a anunțat că suma datoriilor regiunii transnistrene la gazele naturale procurate din Federația Rusă se ridică la suma de 7 miliarde de dolari, informează Realitatea.md.

Mai mult, potrivit directorului ANRE, această datorie este în continuă creștere.

„Este crearea intenționată de către Gazprom a acestor datorii. Ei sunt conștienți că aceste sume nu se plătesc de către cei din stânga Nistrului. Dar eu am toată încrederea că aceste sume nu vor fi puse pe seama cetățenilor de rând, de malul drept al Nistrului”, a declarat Eugen Carpov în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la postul Jurnal TV.

Referitor la gazele naturale utilizate pentru producerea energiei electrice, pe care autoritățile de la Chișinău le procură din stânga Nistrului, Carpov spune că acest lucru se va răsfrânge în mod direct asupra tarifelor la electricitate. Astfel, odată cu scumpirea gazelor naturale, va urma respectiv și o scumpire a tarifelor la energia electrică.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală