Țara care elimină complet restricțiile împotriva COVID. „Este timpul să ne întoarcem la o viață normală”

24 Sept. 2021, 21:09
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 21:09 // Actual //  MD Bani

Norvegia anunță că, începând cu sâmbătă, 25 septembrie, ora 16:00, pe 25 septembrie vor fi eliminate toate restricțiile naționale împotriva coronavirusului. Anunțul a fost făcut de premierul Erna Solberg la o conferință de presă din 24 septembrie.

Cu toate aceste, oficialul îi îndeamnă pe cetățeni să păstreze în continuare distanța socială și alte măsuri de protecție.

„Versiunea scurtă este că acum putem trăi la fel de normal”, a spus premierul Erna Solberg.

Potrivit informațiilor, municipalitățile locale pot decide în continuare să păstreze și / sau să introducă măsuri acolo unde este necesar, cum ar fi purtarea măștilor în transportul public sau alte recomandări privind distanțarea socială.

Ultimele restricții privind călătoriile, frontierele și carantina

Toți rezidenții din țările UE / SEE / Schenghen și din Regatul Unit vor putea intra în Norvegia indiferent de motiv începând cu 25 septembrie. Acest lucru se aplică și rezidenților așa-numitelor „țări violet”.

Țările violet sunt cele din afara UE / SEE considerate a avea un nivel satisfăcător de scăzut de infecție. În prezent, această listă este formată din Noua Zeelandă, Arabia Saudită, Singapore și Taiwan, dar nu și Canada sau Statele Unite. Bineînțeles, regulile anterioare care permit vizitele membrilor apropiați ai familiei rămân în vigoare.

Cu toate acestea, perioada de carantină va rămâne în vigoare pentru călătorii care sosesc din țări din zona roșie, deși perioada de carantină poate fi petrecută într-o casă privată. Călătorii complet vaccinați care pot dovedi digital vaccinarea utilizând certificatul digital al UE sunt scutiți.

Guvernul a anunțat, de asemenea, următoarele faze ale redeschiderii frontierei.

76,17% din populație a primit cel puțin o doză, 66,54% fiind acum complet vaccinați.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO