Țara în care anul durează 13 luni. Sâmbătă a intrat în 2014

13 Sept. 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Sept. 2021, 11:00 // Actual //  MD Bani

Calendarul etiopian este cu șapte ani și opt luni în spatele calendarului occidental, sâmbătă fiind marcat începutul anului 2014. Acest lucru se datorează faptului că țara calculează în mod diferit anul nașterii lui Isus Hristos. Când Biserica Catolică și-a modificat calculul în 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană nu a făcut-o, scrie BBC.

Țara africană a marcat sâmbătă începutul unui nou an, în ciuda dificultăților cauzate de creșterea prețurilor și de războiul și criza foametei care se dezlănțuie în nordul țării.

Noul an începe pe 11 septembrie în calendarul occidental sau pe 12 septembrie în anii bisecți, la începutul primăverii.

În Etiopia este „simplu”: 12 luni au fiecare 30 de zile, iar a 13-a – ultima din an – are cinci sau șase zile, în funcție de anul bisect.

Timpul este, de asemenea, contorizat diferit – ziua fiind împărțită în două intervale de 12 ore începând de la 06:00, ceea ce ar face atât la prânz, cât și la miezul nopții ora șase în timpul etiopian.

Singura țară africană care nu a fost colonizată niciodată

Italia a încercat să invadeze Etiopia, sau Abisinia, așa cum era cunoscută în 1895, când puterile europene scoteau continentul african între ele – dar a suferit o înfrângere umilitoare.

Italia a reușit să colonizeze Eritreea vecină după ce o companie de transport maritim italiană a cumpărat portul Assab din Marea Roșie. Confuzia după moartea în 1889 a împăratului etiopian Yohannes IV a permis apoi Italiei să ocupe munții de-a lungul coastei.

Dar câțiva ani mai târziu, când Italia a încercat să avanseze în Etiopia, a fost învinsă în bătălia de la Adwa. Patru brigăzi de trupe italiene au fost depășite în câteva ore la 1 martie 1896 de etiopieni care slujeau sub împăratul Menelik al II-lea.

Italia a fost nevoită să semneze un tratat de recunoaștere a independenței Etiopiei – deși decenii mai târziu, liderul fascist Benito Mussolini l-a încălcat, ocupând țara timp de cinci ani.

Unul dintre succesorii lui Menelik, împăratul Haile Selassie, a valorificat victoria sa italiană prin presiunea pentru crearea Organizației Unității Africane (OUA), acum Uniunea Africană, care își are sediul în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

„Libertatea noastră nu are sens, cu excepția cazului în care toți africanii sunt liberi”, a spus Selassie la lansarea OUA în 1963, o perioadă în care o mare parte a continentului era încă guvernată de puterile europene.

El i-a invitat pe cei care conduceau lupta împotriva colonialismului la instruire – inclusiv Nelson Mandela din Africa de Sud – căruia i s-a acordat un pașaport etiopian, care i-a permis să călătorească prin Africa în 1962.

Mai târziu, Mandela a scris despre locul special pe care Etiopia l-a ținut înainte de călătorie: „Am simțit că voi vizita propria mea geneză, dezgropând rădăcinile a ceea ce mă făcea un african”.

Realitatea Live

26 Feb. 2024, 16:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Feb. 2024, 16:59 // Actual //  Lupu Eduard

Jacob Rothschild, un finanțator britanic și membru senior al uneia dintre cele mai cunoscute dinastii bancare din Europa, a încetat din viață la vârsta de 87 de ani, a anunțat familia sa într-o declarație dată luni, scrie Reuters.

Familia Rothschild, prin intermediul unei declarații pentru agenția de știri Press Association din Marea Britanie, l-a numit pe Jacob Rothschild „o prezență uriașă în viața multor oameni”.

El a fost descris drept „un finanțator extraordinar, un campion al artelor și culturii, un funcționar public devotat, un susținător pasionat al cauzelor caritabile în Israel și cultura evreiască, un ecologist pasionat și prieten, tată și bunic foarte iubit”.

Jacob Rothschild s-a născut în Anglia în 1936 și și-a început cariera la banca familiei, NM Rothschild & Sons, în 1963. Ulterior, a cofondat J Rothschild Assurance Group, care a devenit St James’s Place, un important administrator de avere cu sediul în Londra.

A fost implicat în numeroase activități de afaceri, inclusiv în fondarea trustului de investiții RIT Capital Partners, care a susținut o varietate de companii, de la fonduri speculative până la start-up-uri cu tehnologie curată.

Pe lângă activitatea sa în domeniul financiar, Rothschild a fost un mecenat de lungă durată al artelor, servind ca administrator al Galeriei Naționale a Marii Britanii între 1985 și 1991.

Omul de afaceri a primit omagii și recunoaștere din partea comunității culturale și filantropice, fiind descris drept unul dintre cei mai mari filantropi culturali ai Marii Britanii. Waddesdon Manor, o proprietate de țară engleză administrată de Fundația Rothschild, a exprimat profundul regret al morții sale, numindu-l pe Rothschild „om de afaceri, antreprenor, filantrop și lider cultural”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău