Țara în care anul durează 13 luni. Sâmbătă a intrat în 2014

13 Sept. 2021, 11:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Sept. 2021, 11:00 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Calendarul etiopian este cu șapte ani și opt luni în spatele calendarului occidental, sâmbătă fiind marcat începutul anului 2014. Acest lucru se datorează faptului că țara calculează în mod diferit anul nașterii lui Isus Hristos. Când Biserica Catolică și-a modificat calculul în 500 d.Hr., Biserica Ortodoxă Etiopiană nu a făcut-o, scrie BBC.

Țara africană a marcat sâmbătă începutul unui nou an, în ciuda dificultăților cauzate de creșterea prețurilor și de războiul și criza foametei care se dezlănțuie în nordul țării.

Noul an începe pe 11 septembrie în calendarul occidental sau pe 12 septembrie în anii bisecți, la începutul primăverii.

În Etiopia este „simplu”: 12 luni au fiecare 30 de zile, iar a 13-a – ultima din an – are cinci sau șase zile, în funcție de anul bisect.

Timpul este, de asemenea, contorizat diferit – ziua fiind împărțită în două intervale de 12 ore începând de la 06:00, ceea ce ar face atât la prânz, cât și la miezul nopții ora șase în timpul etiopian.

Singura țară africană care nu a fost colonizată niciodată

Italia a încercat să invadeze Etiopia, sau Abisinia, așa cum era cunoscută în 1895, când puterile europene scoteau continentul african între ele – dar a suferit o înfrângere umilitoare.

Italia a reușit să colonizeze Eritreea vecină după ce o companie de transport maritim italiană a cumpărat portul Assab din Marea Roșie. Confuzia după moartea în 1889 a împăratului etiopian Yohannes IV a permis apoi Italiei să ocupe munții de-a lungul coastei.

Dar câțiva ani mai târziu, când Italia a încercat să avanseze în Etiopia, a fost învinsă în bătălia de la Adwa. Patru brigăzi de trupe italiene au fost depășite în câteva ore la 1 martie 1896 de etiopieni care slujeau sub împăratul Menelik al II-lea.

Italia a fost nevoită să semneze un tratat de recunoaștere a independenței Etiopiei – deși decenii mai târziu, liderul fascist Benito Mussolini l-a încălcat, ocupând țara timp de cinci ani.

Unul dintre succesorii lui Menelik, împăratul Haile Selassie, a valorificat victoria sa italiană prin presiunea pentru crearea Organizației Unității Africane (OUA), acum Uniunea Africană, care își are sediul în capitala Etiopiei, Addis Abeba.

„Libertatea noastră nu are sens, cu excepția cazului în care toți africanii sunt liberi”, a spus Selassie la lansarea OUA în 1963, o perioadă în care o mare parte a continentului era încă guvernată de puterile europene.

El i-a invitat pe cei care conduceau lupta împotriva colonialismului la instruire – inclusiv Nelson Mandela din Africa de Sud – căruia i s-a acordat un pașaport etiopian, care i-a permis să călătorească prin Africa în 1962.

Mai târziu, Mandela a scris despre locul special pe care Etiopia l-a ținut înainte de călătorie: „Am simțit că voi vizita propria mea geneză, dezgropând rădăcinile a ceea ce mă făcea un african”.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 22:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 22:04 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Carlos Ghosn vrea să clarifice lucrurile în memoriile sale ce urmează să fi publicate săptămâna aceasta: nu mai este acţionar la constructorul auto japonez Nissan Motor Co. şi este nerăbdător să îşi vândă participaţia pe care o deţine la grupul auto francez Renault SA, transmite Bloomberg.

Fostul CEO al alianţei Renault-Nissan, un fugar urmărit de justiţia japoneză, a devenit mai pesimist cu privire la perspectivele alianţei în ultimele 11 luni care au trecut de la publicarea primei sale cărţi în limba franceză. Într-un capitol ce acoperă pachetul său salarial, Ghosn susţine că a dovedit loialitate şi încredere în companiile pe care le-a condus prin faptul că a păstrat acţiunile pe care le deţinea şi după arestarea sa în luna noiembrie 2018, scrie Agerpres.

“Nu mai sunt acţionar la Nissan, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Ghosn într-un interviu realizat la Beirut, oraşul unde trăieşte după ce a fugit din Japonia la finele lui 2019 pentru a evita un proces în care este acuzat de diverse nereguli financiare.

Alianţa Renault-Nissan, înfiinţată în 1999 când Carlos Ghosn a fost trimis de Renault să salveze Nissan, care la acea dată era în pragul falimentului, este “condamnată” din cauza luptelor interne pentru putere, susţine fostul preşedinte director general.

Ghosn a precizat că mai are o participaţie la Renault via acţiunile pe care Guvernul francez le-a sechestrat în cadrul unei investigaţii în derulare privind rezidenţa fiscală.

“Nu fac acest lucru pentru că nu am încredere în echipa managerială. Este pentru că nu am altă alegere”, precizează Ghosn.

Valoarea de piaţă combinată a celor două companii a scăzut cu aproape 30 de miliarde de dolari după arestarea lui Carlos Ghosn. Nissan a înregistrat doi ani consecutivi de pierderi şi anul trecut a prezentat un plan de relansare care presupune închiderea unor linii de producţie şi sacrificarea cotei de piaţă pentru profitabilitate. La rândul său Renault a luat şi el măsuri drastice după plecarea lui Ghosn, eliminând mii de locuri de muncă şi reducând capacitatea de producţie după ce anul trecut a înregistrat pierderi record.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală