Țara în care au apărut ”băncile de căldură”: ”Nimeni nu ar trebui să aleagă între a pune mâncare pe masă sau încălzire”

27 Dec. 2022, 14:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Dec. 2022, 14:23 // Actual //  Lupu Eduard

În Marea Britanie au apărut 3.000 de bănci de căldură începând cu iarna aceasta, fiind vorba despre spații puse la dispoziție de organizațiile caritabile, unde oamenii se pot încălzi gratuit.

Un astfel de centru din Londra a devenit un refugiu pentru familiile care vor să scape de costurile ridicate ale întreținerii pe timp de iarnă, potrivit CNN, citat de ziare.com.

Potrivit unei analize a World Economic Forum, mii de bănci de căldură s-au deschis în Marea Britanie în această iarnă pentru a ajuta familiile care nu au suficienți bani pentru a face față prețurilor crescute la energie și inflației care a atins un maximum al ultimilor 40 de ani.

Londra, Glasgow și Bristol se numără printre orașele mari din Marea Britanie care au bănci de căldură, iar hashtag-urile #warmbanks și #warmhubs sunt folosite masiv pe Twitter pentru a ajuta oamenii să găsească locuri unde să se încălzească.

„Nici măcar nu am ajuns cu adevărat la vârful crizei costului vieții. Nimeni nu ar trebui să aleagă între a pune mâncare pe masă sau a da drumul la încălzire”, a declarat o femeie dintr-un astfel de centru.

Centrul caritabil este finanțat din donații de la persoane fizice și companii locale, precum și din subvențiile oferite de organizațiile umanitare.

Factura medie anuală la energie a urcat cu 96% din toamna anului trecut, ajungând la 2.500 de lire sterline (aproximativ 2.820 de euro), guvernul britanic intervenind pentru a subvenționa costurile pentru unele familii.

Se estimează că în jur de 3,69 de milioane de gospodării din Marea Britanie se aflau într-o astfel de sărăcie energetică în decembrie 2020, iar numărul a sărit la 6,99 de milioane de gospodării în decembrie 2022, a declarat pentru CNN Simon Francis, care coordonează Coaliția End Fuel Poverty.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău