Țara paradisul rușilor, lovitură de grație pentru Moscova: Blochează conturile fugarilor lui Putin

15 Apr. 2023, 09:03
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Apr. 2023, 09:03 // Actual //  bani.md

După începerea războiului din Ucraina provocat de Vladimir Putin și mai ales după mobilizarea noilor recruți din septembrie 2022, rușii au plecat în masă din țară, ca într-un adevărat exod. O țară a fost denumită paradisul rușilor fugari, în special metropola Dubai, dar acum totul se schimbă dramatic pentru ei. Astfel, cea mai mare bancă din Dubai ENBD a început să blocheze conturile de investiții ale rușilor.

Banca va transfera activele rusești în conturi speciale, dar clienții nu vor mai putea retrage fondurile. Emirates NBD (ENBD), a doua cea mai mare bancă din Emiratele Arabe Unite, a început să trimită scrisori clienților săi ruși, avertizând că, dacă aceștia nu sunt rezidenți ai UE, Elveției sau Spațiului Economic European, activele lor vor fi transferate într-un cont separat. cu restricții privind transferurile de numerar, potrivit Novye Izvestia.

Doi clienți ai băncii au confirmat că au primit astfel de scrisori, iar surse din piața bancară au confirmat faptul că transmit astfel de mesaje. Clienții băncii vor fi obligați să folosească un cont special separat pentru a primi cupoane, dividende și venituri din vânzarea valorilor mobiliare.

Ei nu vor putea transfera aceste active în contul lor ENBD. Clienții vor putea, de asemenea, să vândă valori mobiliare din contul lor folosind mecanismul „livrare fără plată” (FOP) în locul mecanismului mai comun „livrare contra plată” (DVP), care prevede circulația simultană a valorilor mobiliare și a banilor între părțile la tranzacție.

ENBD susține că astfel de restricții au fost introduse în conformitate cu directiva UE și că nu există excepții pentru clienții ruși care au reședința în Emiratele Arabe Unite.
Această cerință este obligatorie pentru ENBD, deoarece banca utilizează serviciile depozitarilor Clearstream și Euroclear, precum alte bănci europene și elvețiene. Alte bănci din Emiratele Arabe Unite nu au primit încă notificări de la depozitari și nu vor restricționa activitățile de investiții ale rușilor, totuși, există riscul ca acest lucru să se întâmple în viitor.

Chiar și mai devreme, reprezentanții băncilor din Dubai le-au spus în mod anonim reporterilor că organizațiile lor vor acționa cu clienții ruși extrem de precauți, deoarece deja au suferit încălcări ale sancțiunilor internaționale împotriva Iranului și Sudanului, iar acum înțeleg toate riscurile posibile.

Experții sunt sceptici cu privire la potențialul sistemului bancar din Dubai – acesta este departe de dezvoltarea sa, precum a monștrilor financiari creați în Elveția și alte locuri tradiționale de acumulare de fonduri.
Luna trecută a devenit cunoscut faptul că Emiratele Arabe Unite au anulat licența băncii rusești MTS – după anunțul făcut de Marea Britanie și Statele Unite de a impune sancțiuni împotriva acesteia. Acum sucursala nu are posibilitatea de a deschide noi conturi și de a efectua tranzacții, cu excepția rambursării obligațiilor asumate anterior, iar utilizarea de către bancă a sistemelor de plată ale Băncii Centrale este limitată doar în acest scop.

Mii de ruși s-au stabilit în Emiratele Arabe Unite anul trecut, în principal în Dubai. Aceștia s-au plâns că a fost problematică deschiderea de conturi bancare în băncile locale.

Noua diasporă rusă din Dubai acoperă un spectru care include multimiliardari care au fost pedepsiți cu sancțiuni și lucrători din clasa de mijloc din domeniul tehnologiei care au fugit de războiul președintelui Putin.

Statisticile guvernului rus arată că rușii au făcut 1,2 milioane de călătorii în Emiratele Arabe Unite în 2022, față de un milion în anul 2019, anul de dinaintea pandemiei. Rușii au fost principalii cumpărători nerezidenți ai proprietăților imobiliare din Dubai în 2022, în funcție de naționalitate, potrivit Betterhomes, o agenție de brokeraj din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO