Tekwill Academy Kids a dat start cursurilor gratuite pentru copiii și adolescenții refugiați din Ucraina

05 Apr. 2023, 19:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 19:05 // Actual //  Lupu Eduard

Weekend-ul precedent au fost lansate primele cursuri gratuite în cadrul programului de susținere pentru copii și adolescenții refugiați, lansat de Tekwill Academy Kids, inițiativă implementată de către Asociația Națională a Companiilor din domeniul TIC (ATIC).

Primele cursuri la care au participat copiii și adolescenții din Ucraina, cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani, au fost Robo-maker și Design grafic, în cadrul cărora au început să studieze proiectarea și programarea roboților cu principiile de design și instrumentele de bază pentru crearea imaginilor de calitate pentru utilizarea în media digitală și în print.

La evenimentul de lansare, copiii, însoțiți de părinți, au venit la Tekwill Academy Kids, plini de entuziasm și dorință de a învăța lucruri noi. Majoritatea au mai frecventat anterior cursuri similare în orașele lor natale.

Participantă la cursul de design grafic, 14 ani 

“Mama lucrează voluntar la un centru de refugiați și a auzit acolo că se organizează training-uri și am decis că am nevoie de astfel de cunoștințe pentru viitorul meu. Să știi să lucrezi cu calculatorul este important pentru orice profesie.”

Participant la cursul de design grafic, 13 ani

„Anterior am frecventat lecții de programare. Cred că este profesia viitorului, este util dar și foarte interesant. Sunt din Odessa și acum, din cauza războiului, sunt în Chișinău. ”

Participantă la cursul Robo-maker, 9 ani

„Am decis să vin la robotică pentru că îmi place și pentru că tatălui meu îi place când construiesc roboți și programez.”

Până la moment, au fost înregistrați 219 copii la nivel național, dintre care s-au înrolat 119 participanți -26 la Bălți, 16 în orașul Cahul și 12 la Comrat, iar 65 dintre aceștia la Chișinău. Cursurile au început din 1 aprilie.

În cadrul programului, se desfășoară cursuri cu o durată de 4 – 6 săptămâni, menite să contribuie la dezvoltarea unor abilități în domeniul roboticii, programării și design-ului, dar și tabere de vară cu o durată de două săptămâni și diverse ateliere creative, timp în care părinții acestor copii pot să se angajeze în cîmpul muncii, să-și dedice timpul în activități de dezvoltare profesională, voluntariat, etc

Copii pot alege unul dintre următoarele programe:

  •         Young Mechanic – destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 7 ani, care fac primii pași în studierea transportului urban, fenomenelor naturii și a principiilor mecanicii;
  •         Milo – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani, în cadrul căruia vor fi studiate bazele roboticii și ale programării pentru crearea și gestionarea roboților cu ajutorul codului scris în blocuri vizuale și a limbajului Starch.
  •         Robomaker – destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani și presupune proiectarea și programarea roboților pentru realizarea sarcinilor concrete, cu o trecere treptată către limbajul de programare Python.
  •         Design grafic – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, presupune principiile designului și instrumentele de bază pentru crearea imaginilor de calitate pentru utilizarea în media digitală și în print.
  •         Web Development – potrivit pentru copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, curs care dezvoltă abilități de programare și creare a web site-urilor dinamice cu utilizarea limbajelor descriptive și de programare: HTML, CSS și JavaScript.

Adițional, copiii și adolescenții refugiați au posibilitatea de a se înrola în tabere de vară orientate spre arta decorativă, limba engleză, sport și activități în aer liber, dar și spre dezvoltarea competențelor în domeniile: robotică, programare, design, educație financiară, antreprenoriat și grafică digitală.

Activitățile vor fi organizate în orașele Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat și Hîncești, iar doritorii se pot înscrie pentru a participa, completând formularul de pe acest link:

https://form.typeform.com/to/BRE3ECFl

Programul face parte din proiectul „Crearea oportunităților de reziliență economică a femeilor din comunitățile locale și a femeilor refugiate din Ucraina”,  implementat cu sprijinul UN Women și finanțat de Guvernul Japoniei și Guvernul SUA.  

 

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău