The New York Times: Trump își plătește avocații din donațiile de campanie primite de la americani

28 Iun. 2023, 06:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2023, 06:52 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul președinte republican american Donald Trump a schimbat regulile de distribuire a donațiilor, ceea ce i-a permis să redirecționeze o mare parte din contribuții pentru a-și plăti cheltuielile judiciare.

Fostul președinte al SUA și actualul candidat la președinție Donald Trump a găsit o modalitate de a-și plăti taxele juridice tot mai mari. Potrivit The New York Times, o schimbare neobservată anterior a regulilor de strângere de fonduri online i-a permis să deturneze o parte semnificativă din donațiile de campanie pentru a-și plăti taxele de judecată de milioane.

La începutul campaniei sale în noiembrie, 99% din banii strânși online au mers în campania sa și doar 1% către comitetul de strângere de fonduri al lui Trump, Salvați America, dar în februarie sau martie, conform datelor arhivate online, el a ajustat această proporție. Acum, ponderea pentru campania sa a scăzut la 90% din donații, iar 10% sunt destinate fondului Salvați America. Pe baza cifrelor publicate, cel puțin 1,5 milioane de dolari au fost probabil deturnați către Salvați America. Acest lucru i-a permis lui Trump să plătească cheltuielile de judecată nu din buzunarul propriu, ci din donațiile americanilor.

Donald Trump se pregătește să se apere în cel puțin două dosare penale. Onorariile lui juridice pot ajunge la milioane de dolari.

În SUA, așa-numitele PAC, comitete de acțiune politică, sunt folosite de toate partidele și actorii politici pentru a colecta donații pentru cauza lor.

Competențele acestor comitete nu sunt reglementate clar, dar se stipulează că comisiile electorale nu pot plăti direct pentru ceva care avantajează personal candidatul.
Timp de mai bine de un an, înainte ca Trump să devină candidat pentru Casa Albă în 2024, Salvați America a plătit facturi legate de diverse investigații asupra fostului președinte și a aliaților săi. În februarie 2022, PAC a anunțat că are 122 de milioane de dolari în cuferele sale. Peste 16 milioane de dolari din aceste fonduri au fost destinate plății facturilor legale.

Trump se laudă, într-o conversaţie înregistrată în iulie 2021, că deţine documente confidenţiale ale Pentagonului
Fostul preşedinte american, care candidează la fotoliul de la Casa Albă în alegerile legislative din 2024, este inculpat de justiţia americană cu privire la modul neglijent în care a gestionat documente confidenţiale după ce a plecat de la Washington, în ianuarie 2021.

Republicanul, în vârstă de 76 de ani, este acuzat de faptul că a pus securitatea Statelor Unite în pericol prin faptul că a păstrat documente confidenţiale în reşedinţa sa de lux din Mar-a-Lago, în Florida.

La începutul lui iunie, fostul şed de stat a pledat ”nevinovat” de aceste acuzaţii.

Însă, o înregistrare din iulie 2021 – obţinută de CNN – riscă să pună în discuţie versiunea lui Donald Trump. În această înregistrare audio – de zece minute -, publicată luni, fostul locatar al Csei Albe se laudă că a păstrat documente confidenţiale.

”Acestea sunt documentele”, spune Donald Trump, referindu-se la ceva despre care spune că este ”foarte confidenţial”.

”Am o grămadă mare de documente (…), priviţi”, spune el, precizând că această convorbire a avut loc ”off the record” (”neoficial”, ”în privat”) şi că nu poate fi restranscrisă sau difuzată.

CNN precizează că această înregistrare provine dintr-un interviu pe care Donald Trump l-a acordat unor persoane care lucrau la memoriile lui Mark Meadows, fostul şef de cabinet al fostului preşedinte american.
În cazul în care este găsit vinovat, Donald Trump riscă mai mulţi ani de închisoare. Documentul audio riscă să-i perturbe campania electorală miliardarului republican.

El domină în sondaje, însă mai mulţi membri ai Partidului său Republican au început să se distanţeze de el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău