Lăcomie, staruri pop, turişti, vreme extremă: ce mai cauzează inflaţie şi încotro se duc dobânzile din zona euro

28 Iun. 2023, 06:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Iun. 2023, 06:56 // Actual //  Lupu Eduard

Fenomenul greedflation, sau al practicii prin care companiile profită de costurile ridicate pentru a-şi creşte marjele de profit, a intrat recent în atenţia autorităţilor în din ce în ce mai multe ţări. Însă acesta este doar unul din factorii care alimentează în ultima vreme creşterea preţurilor.

Beyflation sau Switflation este un alt factor, potrivit Reuters. Costul anumitor bunuri este în scădere în unele locuri, însă acest caz nu include şi muzica live. Biletele de concert se scumpesc atât de puternic, încât au atras atenţia economiştilor.

Fanii plătesc o avere pe bilete pentru a asista la cele mai importante showuri muzicale din lume realizate de staruri ca Taylor Swift şi Bruce Springsteen. Iar deşi puţini se în­doiesc de puterea unui concert live Beyonce, aceasta nu a fost inclusă în cifre naţionale privind inflaţia până acum.

Şi revenirea în forţă a turismului alimentează inflaţia. „Cererea susţi­nut ridicată şi disponibilitatea în creştere a consumatorilor de a chel­tui pe călătorii conferă furnizorilor de servicii de travel o putere mai mare de a stabili preţurile. Aceasta le permite să profite de cererea în creştere majorând preţurile mai uşor“, arată analiştii ING.

Vremea extremă creează la rândul ei penurii şi blocaje ce duc la creşterea preţurilor.

Solurile pârjolite şi seceta intensă din Spania de exemplu afectează o gamă largă de culturi şi ameninţă să împingă tot mai sus preţurile alimentelor din multe ţări europene.

Şi revenirea fenomenului El Nino ameninţă să provoace inundaţii în anumite regiuni ale lumii şi secete în altele, putând costa economia mondială mii de miliarde de euro şi alimentând inflaţia, scrie Deutsche Welle.
Pe fondul teme­rilor că ultima fază a El Nino ar putea fi cea mai caldă şi mai costisitoare din isto­rie, ana­liştii consideră că aceasta are şi potenţialul de a prelungi inflaţia alimentară deja ridicată.

În SUA, preşedintele Fed Jerome Powell monitorizează atent nivelul salariilor, preţurilor de con­sum şi al altor indicatori pentru a vedea încotro se îndreaptă inflaţia. Însă pe economişti şi experţii în lanţuri de aprovizionare îi îngrijorează şi situaţia Canalului Panama, unde seceta ameninţă să reinstituie parţial haosul din 2021, împingând în sus inflaţia din SUA, notează Bloomberg.

În acest context inflaţionist, Gita Gopinath, prim adjunct al directorului general al FMI, avertizează că BCE şi celelalte mari bănci centrale ale lumii trebuie să majoreze în continuare dobânzile chiar dacă scumpirea creditului generează perspectiva recesiunii.
BCE va majora probabil în continuare dobânzile după reuniunea din iulie în pofida încetinirii economiei pentru că inflaţia se menţine prea ridicată, a declarat recent Martins Kazaks, strateg al acesteia, potrivit Reuters.

La rândul său, preşedinta BCE Christine Lagarde a declarat că banca nu va putea probabil să declare sfârşitul ciclului său istoric de majorări de dobânzi prea curând, scrie Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău