Tigrul de pe piața fierului vechi a ajuns fără vlagă. Profitul Metalferos s-a redus de peste șase ori

14 Iul. 2022, 16:35
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Iul. 2022, 16:35 // Actual //  bani.md

În anul 2023, SA Metalferos, la care statul deține 78,28% din capital, a înregistrat un profit net de 8,5 mil. de lei, de 6,3 ori mai puțin, comparativ cu perioada similară a anului 2021, arată datele companiei.

Directorul interimar al companiei, Andrei Ivancov a informat că în prima jumătate de an societatea a înregistrat un profit de 8,5 milioane de lei, mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Directorul explică diminuarea profitului prin faptul că uzina metalurgică de la Râbnița, unde ajung cele mai mari volume de metale prelucrate, nu a activat timp de două luni din șase, porturile din regiune sunt supraaglomerate din caza războiului din Ucraina, prețurile la bursă au scăzut din diverse motive și, nu în ultimul rând, din cauza felului în care funcționează cu deficiențe piața metalelor din Republica Moldova.

„Liberalizarea pieței [din 2019] nu a dus la o concurență loială. Noi lucrăm pe alb, dar alții concurenți – nu. Uzina de la Râbnița dictează pe piață, le oferă altor jucători prețuri mai bune. Haosul pe piața metalelor va fi atâta timp cât statul Republica Moldova nu va fi dirijorul acestei piețe”, a argumentat directorul interimar al SA Metalferos, Andrei Ivancov.

Guvernul a avizat recent un proiect de lege ce-și propune să facă ordine în acest domeniu strategic pentru țară, a spus directorul general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac. „Suntem pe o piață unde nu se respectă regulile, este un monopol al Uzinei de la Râbnița și o atmosferă preferențială a acestei uzine pentru anumiți actori de pe malul drept. Am vrea să fie o piață unde toți joacă după aceleași reguli și să ne asigurăm că securitatea statului este respectată”, a accentuat, la rândul său, Eugeniu Cozonac.

Acum câțiva ani, cea mai mare companie monopolist pe piața colectării fierului vechi era Metalferos. În 2019 a fost liberalizată piața și Metalferos și-a pierdut statul de monopolist. Acest lucru se vede și în încasările companiei. Ultimele date disponibile relevă că în anul 2019, compania a înregistrat un profit de 21,7 mil. de lei cu 40% mai puțin față de anul precedent.

Anterior, Metalferos a cărei acționar majoritar este statul a fost stoarsă de bani prin diferite scheme și companii căpușă.

În 2020 Vladimir Plahotniuc, fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține controlul.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală