TOP probleme cu care se confruntă tinerii din Chișinău atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii (SONDAJ)

24 Sept. 2021, 05:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
24 Sept. 2021, 05:39 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Tinerii din municipiul Chișinău se plâng de posibilitățile reduse de angajare în câmpul muncii. În urma unui sondaj realizat cu 3041 de tineri s-a stabilit că, salariul insuficient, nepotismul și cumătrismul, nedorința angajatorului de a angaja tineri fără experiență de muncă, sunt principalele trei problemele cu care se confruntă tinerii atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii. Sondajul de opinie a fost realizat de Consiliul Municipal al Tinerilor din Chișinău (CMTC), rezultatele fiind prezentate la Forumul Municipal de Tineret din 17 septembrie curent.

În urma sondajului de opinie publică a fost realizat și un TOP al problemelor cu care se confruntă tinerii atunci când vor să se angajeze:

  • 73% – posibilități limitate de afirmare în Moldova;
  • 63%  – lipsa de posibilități de asigurare financiară a necesităților familiei/viitoarei familii;
  • 59 % – dificultatea de a obține un loc de muncă;
  • 52% – posibilități limitate de a iniția o afacere;
  • 41 % – discriminarea tinerilor pe piața muncii.

Pentru a îmbunătăți situația tinerilor pe piața muncii, participanții la sondaj au venit și cu unele soluții: oferirea de stimulente agenților economici/angajatorilor care angajează tineri; acordarea facilităților  pentru inițierea afacerilor de către tineri; dezvoltarea unor parteneriate stabilite între instituțiile de  învățământ și angajatori pentru a identifica necesitățile reale ale pieței muncii și a pregăti corespunzător viitorii specialiști.

Din cauza problemelor menționate mai sus și din lipsa unor oportunități atractive, peste 70 la sută dintre participanții la sondaj au spus că unica soluție pe care o văd este migrația și că își doresc să emigreze în timpul apropiat. Potrivit lor, principalele cauze ale migrației tinerilor sunt nivelul înalt de corupție, salariile mici, infrastructura subdezvoltată, oportunități reduse de creștere în carieră, lipsa de oportunități economice în localitățile rurale, dorința de a obține studii de calitate în străinătate, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

La sondaj au participat 3041 de tineri, cu vârsta de 14-35 ani din mun. Chișinău, inclusiv din suburbii. Scopul sondajului a fost de a prezenta autorităților municipale necesitățile tinerilor și a identifica soluții privind depășirea acestora.

Forumul Municipal de Tineret a fost realizată de CMTC, în baza programului de asistență  pentru consolidarea și dezvoltarea Consiliilor raionale/municipale ale tinerilor, implementat de Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării, iar în calitate de partener a fost Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Pe lângă activitățile planificate în cadrul Forumului, tinerii au avut posibilitatea să discute cu membri ai Comisiei de Tineret a CNSM despre participarea tinerilor în procesul decizional, încadrarea tinerilor în câmpul muncii, ghidarea în carieră, migrația forței de muncă, rolul sindicatelor în domeniul protecției social-economice a tinerilor specialiști.

Realitatea Live

08 Sept. 2024, 09:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Sept. 2024, 09:32 // Actual //  Lupu Eduard

După vestea că VW, cel mai mare producător de automobile din Europa, ar putea închide două fabrici, experții trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că reducerea producției nu este limitată doar la industria auto, transmite Euronews.com. Institutul german de cercetare economică (DIW) afirmă că întreprinderile trebuie să evolueze.

În timp ce producătorii de automobile din UE se luptă cu eliminarea treptată a motoarelor cu combustie și cu tranziția către vehiculele electrice până în 2035, experții preconizează că mii de locuri de muncă ar putea fi eliminate în diferite sectoare în următorii doi ani.

Președintele DIW, Marcel Fratzscher, spune că economia germană este dependentă atât de exporturi, cât și de industrie, iar în fața tranziției energetice, „companiile au ratat transformarea” și că multe, precum VW, au „rămas în urmă”.

„Nu este vorba doar de sectorul auto, este vorba de mașini, este vorba de sectorul farmaceutic, chimic, aceasta este o problemă destul de mare pe care mulți o au”, a declarat el pentru Euronews.

Cel mai mare producător de produse chimice din lume, care își are sediul central în Germania, BASF, analizează, de asemenea, posibilitatea de a-și reloca o parte din forța de muncă în Asia și de a concedia lucrători din Germania, pe fondul exploziei prețurilor la energie din cauza situației de amploare din Ucraina și a birocrației împovărătoare din Germania.

Și-a pierdut Germania competitivitatea?

Asia se află pe o spirală economică ascendentă, care are un impact global.

„Companiile germane au localizat deja o mare parte din producție în China, în India, în alte părți, iar acest lucru va continua”, a declarat Fratzscher.

Având în vedere că China începe să reducă concurența și își subvenționează propriile companii, „este mai greu pentru companiile germane să concureze”, în special în contextul costurilor ridicate ale energiei și forței de muncă din Europa.

Deci, ce urmează pentru economia germană?DIW a declarat că vede o „stagnare a economiei germane în acest an, o redresare treptată în următorii câțiva ani”. Economia germană s-a contractat din nou în al doilea trimestru al anului 2024 și se află tehnic în recesiune, producția industrială continuând să scadă.Industria auto a fost afectată în special de cererea scăzută de vehicule electrice, din cauza investițiilor lente în infrastructură.Cu toate acestea, Fratzscher a spus că este optimist și crede că marile companii germane „au fost întotdeauna foarte inovatoare”, după ce s-au reinventat de mai multe ori.

„Ele trebuie să se reajusteze, trebuie să se reformeze. Și acesta este cazul Volkswagen și al multor companii germane”, a adăugat el.Poate guvernul german să ajute?Fratzscher a spus că nu crede că guvernul ar trebui să intervină pentru a păstra lucrătorii.

„Transformarea înseamnă schimbare. Schimbarea înseamnă adesea consolidare. Companiile trebuie să se restrângă pentru a putea investi și dezvolta noi tehnologii”, a spus el.

Fratzscher a remarcat, de asemenea, că încercarea guvernului de a păstra vechile structuri în marile companii nu se limitează doar la Germania, ci este și un fenomen european.

„Adesea, părțile vechi, părțile redundante ale unei economii trebuie să dispară pentru ca noile părți să poată apărea și să reapară sau să fie dezvoltate”, a adăugat el, sugerând că aceste crize nu au soluții pe termen scurt.

„Va fi nevoie de rezistență și de investiții continue în următorii cinci ani și apoi, sperăm, în această perioadă, economia germană va gestiona tranziția”.Având în vedere că economia germană depinde în mare măsură de industria auto, aceste concedieri în masă pot duce la o creștere a deziluziei în rândul populației germane și pot juca în favoarea extremei drepte.Acest lucru ar putea avea un impact major asupra alegerilor federale de anul viitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău