TOP probleme cu care se confruntă tinerii din Chișinău atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii (SONDAJ)

24 Sept. 2021, 05:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
24 Sept. 2021, 05:39 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Tinerii din municipiul Chișinău se plâng de posibilitățile reduse de angajare în câmpul muncii. În urma unui sondaj realizat cu 3041 de tineri s-a stabilit că, salariul insuficient, nepotismul și cumătrismul, nedorința angajatorului de a angaja tineri fără experiență de muncă, sunt principalele trei problemele cu care se confruntă tinerii atunci când sunt în proces de încadrare pe piața muncii. Sondajul de opinie a fost realizat de Consiliul Municipal al Tinerilor din Chișinău (CMTC), rezultatele fiind prezentate la Forumul Municipal de Tineret din 17 septembrie curent.

În urma sondajului de opinie publică a fost realizat și un TOP al problemelor cu care se confruntă tinerii atunci când vor să se angajeze:

  • 73% – posibilități limitate de afirmare în Moldova;
  • 63%  – lipsa de posibilități de asigurare financiară a necesităților familiei/viitoarei familii;
  • 59 % – dificultatea de a obține un loc de muncă;
  • 52% – posibilități limitate de a iniția o afacere;
  • 41 % – discriminarea tinerilor pe piața muncii.

Pentru a îmbunătăți situația tinerilor pe piața muncii, participanții la sondaj au venit și cu unele soluții: oferirea de stimulente agenților economici/angajatorilor care angajează tineri; acordarea facilităților  pentru inițierea afacerilor de către tineri; dezvoltarea unor parteneriate stabilite între instituțiile de  învățământ și angajatori pentru a identifica necesitățile reale ale pieței muncii și a pregăti corespunzător viitorii specialiști.

Din cauza problemelor menționate mai sus și din lipsa unor oportunități atractive, peste 70 la sută dintre participanții la sondaj au spus că unica soluție pe care o văd este migrația și că își doresc să emigreze în timpul apropiat. Potrivit lor, principalele cauze ale migrației tinerilor sunt nivelul înalt de corupție, salariile mici, infrastructura subdezvoltată, oportunități reduse de creștere în carieră, lipsa de oportunități economice în localitățile rurale, dorința de a obține studii de calitate în străinătate, se arată într-un comunicat al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

La sondaj au participat 3041 de tineri, cu vârsta de 14-35 ani din mun. Chișinău, inclusiv din suburbii. Scopul sondajului a fost de a prezenta autorităților municipale necesitățile tinerilor și a identifica soluții privind depășirea acestora.

Forumul Municipal de Tineret a fost realizată de CMTC, în baza programului de asistență  pentru consolidarea și dezvoltarea Consiliilor raionale/municipale ale tinerilor, implementat de Rețeaua Națională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, cu suportul financiar al Ministerului Educației și Cercetării, iar în calitate de partener a fost Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

Pe lângă activitățile planificate în cadrul Forumului, tinerii au avut posibilitatea să discute cu membri ai Comisiei de Tineret a CNSM despre participarea tinerilor în procesul decizional, încadrarea tinerilor în câmpul muncii, ghidarea în carieră, migrația forței de muncă, rolul sindicatelor în domeniul protecției social-economice a tinerilor specialiști.

Realitatea Live

10 Dec. 2023, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
10 Dec. 2023, 13:30 // Actual //  Lupu Eduard

Piaţa bursieră din India este pe cale să ia locul Hong Kong-ului în topul celor mai mari burse din lume, într-o creştere despre care analiştii spun că atestă optimismul investitorilor cu privire la perspectivele economice ale celei mai populate ţări din lume.

Potrivit World Federation of Exchanges, o asociaţie comercială a pieţelor bursiere reglementate public, capitalizarea totală a pieţei companiilor indiene listate la bursă era de 3,7 miliarde de dolari la sfârşitul lunii octombrie, faţă de 3,9 miliarde de dolari pentru Hong Kong.

Preţul acţiunilor indiene a crescut în noiembrie ca urmare a câştigurilor solide şi a proiecţiilor optimiste de creştere, ceea ce a pus grupul său bursier pe cale să devină al şaptelea cel mai mare din lume, după New York Stock Exchange, Nasdaq, Shanghai, Euronext, Japonia şi Shenzhen.

Indicele Nifty 50 al marilor companii din India a crescut cu 8,1% în ultima lună, atingând maxime recorduri în această săptămână, în timp ce indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 6,7% în aceeaşi perioadă, pe măsură ce economia chineză se răceşte.

În ultimul deceniu, indicii bursieri ai Indiei şi Chinei „au evoluat destul de mult mână în mână”, ca parte a unei poveşti generale a pieţelor emergente, a declarat Abhiram Eleswarapu, şeful departamentului de acţiuni indiene la BNP Paribas din Hong Kong.

Aceştia au început să difere în ultimii trei ani, a spus Eleswarapu. „Indicii bursieri din China au fost, în general, în scădere … în timp ce cel din India a mers într-un singur sens, adică în sus”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău