Topul celor mai bune paşapoarte. Surpriza din vârful clasamentului care domină toate ţările. Pe ce loc e Moldova

11 Dec. 2022, 16:27
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Dec. 2022, 16:27 // Actual //  bani.md

Emiratele Arabe Unite au cel mai puternic document de călătorie din lume.

Acest lucru reiese dintr-un index al paşapoartelor publicat de Arton Capital,Arton Capital, care prezintă un top 10 dominat de ţările europene.

Cu un paşaport din Emiratele Arabe Unite, călătorii pot intra fără probleme în 180 de ţări, cu şapte mai multe decât în ţări europene precum Germania sau Suedia şi cu nouă mai multe decât în Japonia, al cărei document de călătorie a fost clasificat ca fiind cel mai bun din lume la începutul acestui an într-o listă publicată de Henley & Partners. Ţara asiatică ocupă locul 24 în indexul Arton, având acces uşor în 171 de ţări.

De-a lungul pandemiei, Emiratele Arabe Unite au stat în mare parte departe de închiderile la scară largă observate în întreaga lume, bazându-se în schimb pe reguli stricte privind măştile şi vaccinarea. Gestionarea agilă a pandemiei de către guvern a atras vizitatori din întreaga lume care căutau să scape de restricţiile din ţările lor de origine.

“Mobilitatea globală este în creştere rapidă, în pofida izbucnirii conflictului în Europa şi a tensiunilor tot mai mari legate de frontiere”, a afirmat Arton într-un comunicat. “Deşi lumea continuă să resimtă efectele pandemiei, în mod surprinzător, călătoriile nu au fost niciodată mai uşoare, cu o creştere constantă a numărului de paşapoarte, o tendinţă pe care o preconizăm că va continua şi în 2023.”

Primul loc în acest clasament se adaugă la lista tot mai mare de distincţii ale Emiratelor Arabe Unite, care include cea mai înaltă clădire din lume, cea mai adâncă piscină şi cel mai înalt hotel.

Clasamentul Arton Capital este următorul:
1. Emiratele Arabe Unite – acces în 180 de ţări
2. Germania – acces în 173 de ţări
3.Suedia – acces în 173 de ţări
4.Finlanda – acces în 173 de ţări
5.Luxemburg – acces în 173 de ţări
6.Spania – acces în 173 de ţări
7.Franţa – acces în 173 de ţări
8.Italia – acces în 173 de ţări
9.Ţările de Jos – acces în 173 de ţări
10.Austria – acces în 173 de ţări
Arton a declarat că paşapoartele aproape tuturor ţărilor din întreaga lume au devenit mai puternice în acest an, naţiunile fiind dornice să profite de avantajele economice oferite de o mai mare libertate de mişcare.

Republica Moldova ocupă locul 40, cu un scor al mobilității de 122.

Cu toate acestea, creşterile de la un an la altul în Marea Britanie au încetinit în raport cu unele state europene, iar tendinţa ar putea continua, deoarece Marea Britanie se luptă să reintroducă viza pentru statele din UE, a avertizat Arton.

“Acest lucru se datorează în mare parte consecinţelor ieşirii din piaţa comună şi a libertăţii de circulaţie asociate cu aceasta”, potrivit lui Arton. În prezent, ţara se află pe locul 25, cu acces facil la 171 de ţări.
Vanuatu a fost singura ţară care a înregistrat o scădere a scorului de acces, din cauza suspendării sistemului de scutire de vize cu Uniunea Europeană. Paşaportul Afganistanului a continuat să fie cel mai puţin util.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău