Organizaţia Internaţională a Cafelei: Consumul global de cafea va crește cu 1% – 2% pe an până la finalul deceniului

11 Dec. 2022, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2022, 16:07 // Actual //  Lupu Eduard

Directorului general al ICO (Organizaţia Internaţională a Cafelei), Vanusia Nogueira, estimează că vor fi necesari în următorii opt ani mai mult de 25 de milioane de saci de 60 de kilograme de cafea, dat fiind că la nivel global consumul va crește cu 1-2% pe an, până la finalul deceniului – relatează Bloomberg.

„Suntem mai prudenţi acum cu previziunile pe termen scurt”, a declarat Nogueira la o conferinţă care se desfăşoară la Hanoi, referindu-se la toate evenimentele cu care se confruntă omenirea, inclusiv inflaţia ridicată din Europa. Anterior, ICO estima în medie o creştere de 3,3% a consumului global de cafea, în următoarele patru – cinci decenii, iar Nogueira consideră că această prognoză este prea „optimistă”.

Industria globală va ajunge la un echilibru în privinţa ofertei şi cererii de cafea în următorii doi – trei ani, faţă de actualul deficit, a declarat Nogueira într-un interviu acordat Bloomberg.

Oficialul a explicat că lumea are nevoie atât de boabe de cafea arabică cât şi robusta, dar cererea şi majorarea producţiei de cafea robusta vor fi mai ridicate.

Producătorii tradiţionali de cafea arabică încearcă să majoreze producţia de cafea robusta, în contextul avertismentelor privind încălzirea globală, iar cei care prăjesc boabele de cafea încearcă să adauge în amestecurile lor mai multă cafea robusta, care este mai ieftină. „Dacă ai cafea robusta de o calitate mai ridicată, consumatorii nu vor simţi o mare diferenţă în amestecuri”, susţine oficialul ICO.

Multe pieţe caută o cafea robusta de calitate, apreciază Nogueira, adăugând că Vietnamul şi-a extins destul de mult producţia de cafea robusta de calitate ridicată.

Organizaţia Internaţională a Cafelei nu se aşteaptă ca poziţia de lider a Vietnamului de exportator de cafea robusta să fie afectată de majorarea de către Brazilia a producţiei de cafea robusta (conilon), deoarece producţia excedentară este folosită în industria de cafea solubilă a ţării din America de Sud, a declarat Nogueira. Brazilia este lider mondial la cafeaua solubilă.

Oficialul ICO susţine că statele producătoare de cafea trebuie să-şi majoreze consumul pe plan intern, pentru preţuri mai bune şi beneficii pentru economiile lor.

În următorii ani, consumul de cafea în Vietnam va urca cu 5% – 10%, de la nivelul actual de 300.000 tone, a afirmat Do Ha Nam, vicepreşedintele Organizaţiei Cafelei din ţara din sud-estul Asiei.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 17:04
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Iun. 2023, 17:04 // Actual //  Lupu Eduard

Premierul Dorin Recean, după vizita de la podul de la Bumbăta, a discutat cu fermierii care protestau pe traseul de la Leova. Agriculturii și-au exprimat nemulțumirea că sunt în prag de faliment și au nevoie de suportul statului, în condițiile în care prețurile mici nu le acoperă cheltuielile.

„Problema e diferența dintre costuri și cheltuieli. Tot suportul pe care l-am putut acorda din buget l-am acordat. Suntem în situația în care apelăm la ajutorul extern, dar asta nu înseamnă că banii vor veni a doua zi. Ministrul Bolea va merge în data de 20 iunie la Bruxelles și va negocia. Dânsul va trebui să demonstreze costurile”, a declarat Recean.

În replică, fermierii s-au arătat nemulțumiți de activitatea ministrului Vladimir Bolea și au declarat că acesta nu face nimic în calitate de ministru.

Drept răspuns premierul Recean a spus: „Fiecare dintre noi obosește câteodată”.

Fermierii au ieșit la protest din data de 7 iunie. Aceștia cer alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 de lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grâu, orz, rapiță);

Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Este după 5 iunie;

Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

Achitarea până la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

Modificarea (cu intrare în vigoare până la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program până la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău