Elveția lansează un tren revoluționar. Își reglează înălțimea vagoanelor, iar călătorii nu vor mai schimba trenurile

11 Dec. 2022, 05:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Dec. 2022, 05:40 // Actual //  Lupu Eduard

Pe data de 11 decembrie, Elveția lansează un nou tren revoluționar, cu o tehnologie avansată, ce le va permite pasagerilor să rămână în același tren pe tot parcursul călătoriei, fără să îl schimbe.

Noul tren al Elveției va fi lansat cu trei ani mai târziu decât era preconizat și la o distanță de 150 de ani de la momentul în care ideea a fost pentru prima dată propusă. Trenul numit Golden Pass Extress (GPX) va face legătura între cele mai importante destinații turistice din Elveția, și anume Montreux, Gstaad și Interlaken.

Prin noua tehnologie de care dispune, pasagerii nu vor mai fi obligați să schimbe trenul de fiecare dată când ajung într-o destinație.

Trenul poate sări de pe un ecartament pe altul

Golden Pass Express este capabil să-și schimbe ecartamentul roților și înălțimea caroseriei vagoanelor, iar pe tot parcursul călătoriei, pasagerii pot admira peisajul extraordinar, fără a mai fi nevoie să se deranjeze.

 

Călătoria urmează o rută comercială care există încă din Evul Mediu. Deși ideea a fost veche de ani buni, doar acum s-a ajuns la un rezultat concret. Astfel, trenurile pot trece, în doar câteva secunde, de la ecartamentul de metru la ecartamentul standard elvețian de 1,435 de metri.

Deși noua tehnologie prin care ecartamentul poate fi schimbat este deja folosit în Spania, noul tren elvețian GPX au un nivel suplimentar de complexitate, care le face primele în lume cu această tehnologie.

Prin urmare, platformele sofisticate de sub fiecare vagon ridică înălțimea caroseriei pentru a se potrivi cu platformele mai înalte ale gărilor companiei BLS.

Noul tren va avea și un compartiment de lux

23 de vehicule au costat 89 de milioane de franci elvețieni, adică aproximativ 93,5 milioane de dolari. Cu toate acestea, acest cost va fi echilibrat cu beneficiile evidente ale furnizării unui serviciu direct mai convenabil – și cu pasagerii suplimentari pe care nou tren este probabil să îi atragă.

 

Pasagerii au la dispoziție trei clase, Clasa a II-a, Clasa I și, pentru 28 de norocoși, luxul scaunelor rabatabile din piele de la Clasa Prestige. Călătorii Clasei I și Prestige pot rezerva, de asemenea, un meniu cu mâncare și băutură produse în regiune, potrivit CNN.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:40 // Actual //  Lupu Eduard

Metanul livrat e Gazprom va costa 568,15 de dolari, cu 14% mai puțin în luna iunie față de luna mai, potrivit datelor publicate de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

„Tot volumul de gaz livrat de concernul rus va fi livrat regiunii din stânga Nistrului”, anunță președintele Moldovagaz, Vadim Ceban.

Din decembrie anul trecut Chișinăul nu mai importă gaze de la Gazprom. Compania de stat Energocom s-a reorientat pe piețele din vest, iar cantitatea de 5,7 milioane metri cubi a fost redirecționată malului stâng în schimbul energiei electrice.

Analiștii susțin că există riscul ca Gazprom să sisteze livrările de gaz în Republica Moldova or, acest lucru ar pune presiune pe Chișinău pe fondul situației geopolitice tensionate actuale. În cazul în care Gazprom își va întrerupe livrările de gaze naturale către moldoveni, aceasta va submina imediat relațiile comerciale dintre centrala de la Cuciurgan și Energocom. Cuciurgan ar putea începe să cumpere gaze naturale de la Energocom în schimbul energiei electrice pe care o produce, care va fi la prețuri mult mai mari în comparație cu status quo-ul. De asemenea, Energocom ar putea crește achizițiile sale de energie electrică din alte surse (de exemplu, OPCOM) la prețuri mult mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău