Topul celor mai sărace țări din lume! Pe ce loc se află Republica Moldova

11 Apr. 2023, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Apr. 2023, 14:36 // Actual //  bani.md

Există diferite moduri de a măsura activitatea economică și bogăția unei țări. În acest caz, a fost utilizat PIB-ul pe cap de locuitor.

PIB-ul mondial nominal pe cap de locuitor este așteptat să treacă de la 13.400 de dolari în 2022 la 13.920 de dolari în 2023, dar, spre deosebire de restul lumii, PIB-ul pe cap de locuitor în Africa este mult mai mic decât pe continente precum America de Nord sau Europa, notează Visual Capitalist.

Burundi, cu o populație de aproape 13 milioane de oameni, este una dintre cele mai mici țări din Africa după dimensiunea fizică. Țara are cel mai scăzut PIB pe cap de locuitor, la 308 USD. Burundi și-a câștigat independența în 1962 după ce a fost mai întâi o colonie germană, apoi belgiană, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

S-a luptat în ultimii 50 de ani cu conflicte civile recurente și un nivel ridicat de corupție. Cu toate acestea, FMI proiectează tendințe pozitive pentru economia țării, invocând impactul reformelor economice mai recente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Ca punct de comparație pentru disparitatea de bogăție globală, cea mai bogată țară din lume, Luxemburg, are un PIB pe cap de locuitor care este de aproape 415 de ori mai mare decât în Burundi.

Între timp, al doilea și al treilea cel mai mic PIB pe cap de locuitor aparțin Sierra Leone și Malawi, tot din Africa, ambele cu aproape 200 de dolari mai mult decât Burundi.

Toate cele 20 dintre cele mai sărace țări ale lumii, cu excepția Yemenului, sunt situate pe continentul african. Aceste date indică efectele potențiale ale colonizării și, mai târziu, ale globalizării, care continuă să aibă implicații de lungă durată asupra majorității economiilor africane de astăzi.

Republica Moldova, la fel, este în clasamentul celor mai sărace țări din lume cu o economie raportată per cap de locuitor de 5 744 de dolari.

Țara noastră este înainte la Tonga – 5367 de dolari pe cap de locuitor și Kosovo – 5 560 de dolari pe cap de locuitor, însă este în urma Fiji, Paraguay și Jamica cu un PIB per cap de locuitor de 5 869, 5 907 și 5 985 de dolari. Republica Moldova ocupă locul 40 din 120 de țări incluse în clasament.

La polul opus, Luxemburg, una dintre cele mai mici țări din UE, are o populație de 634.000 de locuitori și este cea mai bogată țară din acest clasament, cu un PIB pe cap de locuitor de aproape 130.000 USD. Cunoscută anterior pentru producția de oțel, țara se mândrește acum cu un sector mare de servicii financiare, care reprezintă cea mai mare parte a producției sale economice.

Irlanda este a doua cea mai bogată țară din lume în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, cu 107.000 USD, urmată de Elveția, cu aproape 94.000 USD. PIB-ul pe cap de locuitor al Irlandei, în special, a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii ani, datorită mediului său pro-business, ratelor scăzute ale impozitelor corporative și forței de muncă foarte educate care atrage investiții străine directe.

Realitatea Live

29 Apr. 2025, 08:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
29 Apr. 2025, 08:02 // Actual //  Ursu Victor

Moscova a urcat pe locul 5 în clasamentul mondial al prețurilor pentru locuințele premium, potrivit unui studiu realizat de compania „Intermark City Real Estate”. În primul trimestru al anului 2025, capitala Rusiei a depășit orașe consacrate prin costurile ridicate ale proprietăților, precum Londra, Paris și Shanghai, marcând un salt spectaculos față de acum trei ani, când ocupa poziția a 18-a.

În martie 2025, prețul mediu al unui metru pătrat în noile construcții de lux din Moscova a depășit, pentru prima dată, pragul de 2 milioane de ruble, echivalentul a peste 20.000 de dolari. Spre comparație, în Londra și Shanghai prețul similar este de aproximativ 19.700 de dolari pe metru pătrat, iar în Paris de 18.600 de dolari. La nivel mondial, Moscova se află acum pe locul cinci, fiind devansată doar de Geneva, New York, Hong Kong și Monaco.

În ultimul an, prețurile locuințelor de lux din Moscova au crescut cu 38%, iar cererea a accelerat cu 46% față de anul precedent. Specialiștii „Intermark” explică această evoluție prin introducerea facilărilor financiare, precum plățile eșalonate pe termen lung, fără dobândă – o practică larg răspândită în piețele externe, dar aplicată abia recent pe segmentul premium din Rusia.

Directorul general al companiei, Dmitri Halin, a subliniat că implementarea acestor instrumente financiare a adus prețurile de pe piața moscovită la nivel global: „Moscova este acum unul dintre cele mai mari piețe de locuințe de lux din lume, iar când aici sunt aplicate mecanisme financiare similare celor din străinătate, creșterea prețurilor devine inevitabilă”.

Potrivit Bloomberg, creșterea cererii de locuințe premium în Moscova este alimentată de dorința investitorilor ruși de a-și proteja capitalul în contextul sancțiunilor internaționale, care limitează cheltuielile peste hotare, dar și de majorarea dobânzii de referință de către Banca Rusiei la niveluri record.

„Oamenii cu pașaport rusesc se confruntă cu restricții peste tot în lume. Acum, majoritatea înțelege că cel mai sigur loc pentru păstrarea averii este chiar în propria țară”, a declarat pentru Bloomberg Ekaterina Rumianțeva, fondatoarea agenției Kalinka Ecosystem din Moscova.

Bloomberg mai notează că prețurile anumitor proprietăți de lux din capitala rusă rivalizează cu cele din Dubai și Londra. De exemplu, complexul rezidențial „Levenson” din zona Pădurilor Patriarhului a fost vândut în 2024 pentru aproximativ 3,8 miliarde de ruble (circa 38,1 milioane de dolari la acel moment). În același timp, vilele din ansamblul „Kamyshi” din suburbia Žukovka sunt scoase la vânzare la prețuri cuprinse între 25 și 45 de milioane de dolari.

Datele furnizate de NF Group (fosta Knight Frank Russia) arată că în 2024 vânzările de apartamente de lux în Moscova au crescut cu aproape 40%, în timp ce prețul mediu al acestora s-a majorat cu 21%.

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi