Transportul feroviar din Moldova, între viață și moarte! Măsurile economice necesare pentru supraviețuire

17 Feb. 2025, 15:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Feb. 2025, 15:50 // Actual //  Ursu Victor

Căile Ferate din Moldova (CFM) se află în pragul uneia dintre cele mai grave crize economice din istoria sa. Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, problemele sunt cauzate de lipsa finanțării infrastructurii, gestionarea defectuoasă a accizelor plătite de transportatorii feroviari și administrarea inadecvată a resurselor.

„CFM suportă întreținerea căilor ferate, o responsabilitate care ar trebui să revină statului. Această situație afectează grav investițiile necesare în modernizarea infrastructurii și plata salariilor angajaților. Transportatorii feroviari achită anual peste 100 milioane lei pentru accizele motorinei consumate. În loc să fie direcționați spre modernizarea căilor ferate, acești bani sunt folosiți pentru întreținerea drumurilor”, constată Ioniță.

În ultimii 15 ani, CFM a fost privată de circa 1,5 miliarde lei, bani care ar fi trebuit să fie investiți în infrastructură. Rezultatul? Trenuri care circulă cu viteze sub 20 km/h pe anumite segmente și o competitivitate redusă a transportului feroviar. Fără investiții urgente, transportul de marfă și pasageri este grav afectat, ceea ce influențează negativ economia națională. Angajații CFM nu și-au primit salariile la timp, generând nemulțumiri și riscând pierderea personalului specializat.

„Țările vecine investesc masiv în modernizarea transportului feroviar. Moldova riscă să devină irelevantă economic în lipsa unor reforme rapide. Or, soluțiile propuse de Veaceslav Ioniță sunt separarea infrastructurii de activitatea de transport. Statul să preia întreținerea căilor ferate, iar CFM să se ocupe strict de transportul de marfă și pasageri, conform modelelor europene. Cel puțin 80 milioane lei din accizele plătite de transportatorii feroviari trebuie reinvestite în infrastructura feroviară. Guvernul să recunoască investițiile realizate de CFM în infrastructură ca fiind de interes public și să returneze o parte din fonduri pentru a evita colapsul financiar al întreprinderii”, a punctat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

20 Feb. 2025, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Feb. 2025, 12:17 // Actual //  bani.md

Moldindconbank și-a consolidat poziția în sistemul bancar, pe parcursul anului 2024, cu o cotă de piață ce a depășit 21%. Rezultatele pentru anul trecut demonstrează că banca este cea mai eficientă instituție financiară din țară, conform indicatorilor de rentabilitate, lider pe segmentul carduri bancare și a extins notabil portofoliile de credite și depozite.

La data de 31 decembrie 2024, activele totale ale Moldindconbank au atins valoarea de 36,2 miliarde lei, majorându-se cu 16,5% sau cu 5,1 miliarde lei de la începutul anului 2024. Capitalul Băncii a constituit 6,0 miliarde lei, în creştere cu 6,6% sau cu 371 milioane lei.

Portofoliul de credite brut (suma de bază) a atins suma de 19,1 miliarde lei, înregistrând o creștere remarcabilă de la începutul anului 2024 de 36,7% sau cu 5,1 miliarde lei.

Depozitele (suma de bază) au înregistrat valoarea de 28,6 miliarde lei, cu o creștere semnificativă de 19,8% sau cu 4,7 miliarde lei de la începutul anului 2024.

Un segment bancar în care Moldindconbank se poziționează ca lider incontestabil este piața cardurilor bancare și a remiterilor de bani. Cu o cotă de piață de 40,3% din totalul cardurilor active emise și 33,6% din serviciile de remitere de bani, Moldindconbank demonstrează o puternică prezență în sectorul care joacă un rol crucial în procesele economice ale țării. Banca a emis 1,48 milioane de carduri, iar numărul cardurilor sociale a crescut cu 15% în 2024, consolidând astfel poziția sa de lider pe piață.

Practic fiecare al treilea moldovean care anul trecut a contractat credite ipotecare, a optat pentru oferta de la Moldindconbank. Pe parcursul anului 2024, au fost accesate 2623 împrumuturi de acest tip, soldul creditelor ipotecare la finele anului fiind de 5,9 miliarde lei, cu o cotă de piaţă de 31,8%, în creştere cu +1,1 puncte procentuale pe parcursul anului.

Și aplicaţia mobilă a Băncii este preferată de cei mai mulţi utilizatori a căror număr a depăşit 799 mii.

„Această expansiune subliniază angajamentul băncii de a oferi servicii financiare de calitate și de a sprijini dezvoltarea economică a țării. Este un rezultat care confirmă că Moldindconbank este axată pe necesitățile clienților și le oferă produsele care să contribuie la creșterea confortului, bunăstării și eficienței gestionării banilor. Le mulțumim clienților și partenerilor băncii pentru încrederea acordată”, a declarat Alexander Picker, președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank.

Alexander Picker a evidențiat și faptul că Moldindconbank este cea mai eficientă Bancă din Moldova, cu indicatori de rentabilitate ROA (rentabilitatea activelor) de 3,2%, ROE (rentabilitatea capitalului) – 20%, CIR (raportul costuri/venituri) – 47,3%.

Profitul net al Băncii a însumat 1,113 miliarde de lei la finele anului, fiind al doilea rezultat pe sistem. Pe parcursul anului trecut au fost achitate dividende acţionarilor Băncii în sumă de 741,8 milioane lei.

Moldindconbank este parte a Doverie United Holding din Bulgaria. Cota investitorului european în capitalul social al băncii este de 78,21%.

Moldindconbank – mereu alături!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală