Traseul gazului: De ce Republica Moldova își îndreaptă privirile spre Grecia

06 Mai 2022, 22:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mai 2022, 22:01 // Actual //  bani.md

După Bulgaria, ce altă țară balcanică urmează la rând să suporte răzbunarea lui Putin, prin instrumentalizarea gazului natural? Țările din sud-estul, dar și cele din nordul Europei s-au văzut în această criză complet dependente de gazul rusesc, mai ales cele care fuseseră legate de Moscova întrucât făcuseră parte din așa-numitul ”bloc socialist”, scriu grecii de la Kathimerini.

În prezent, gazul rusesc continuă să ajungă în țările din sudul Balcanilor printr-o conductă din Ucraina și Moldova, dar și prin Turkish Stream. citează Rador.

Prin Bulgaria, care funcționa ca un hub de tranzit energetic, gazul mergea spre Macedonia de Nord, Serbia și Grecia. Acum însă Bulgaria nu mai primește gaz rusesc după expirarea contractului său cu Gazprom, întrucât a refuzat să plătească în ruble.

Este permis totuși tranzitul prin rețeaua sa către alte țări, cum ar fi Grecia, Serbia, Macedonia de Nord. Însă când vor expira, în perioada imediat următoare, contractele cu Rusia ale țărilor balcanice mai sus menționate și li se va cere să le reînnoiască, atunci vor trebui să negocieze.

Serbia, datorită legăturilor strânse cu Moscova și nefiind membră a UE, ca să fie obligată să respecte sancțiunile, ar putea accepta să plătească în ruble pentru a continua să primească gaz, atâta timp cât Bulgaria va continua să îi permită să-i folosească rețeaua pentru tranzit.

Soluția gazului natural lichefiat din Grecia pentru Moldova

Cu Grecia, care aparține organic de alianța vestică, dar și cu Macedonia de Nord, care este membră a NATO, lucrurile stau altfel. Dacă Moscova insistă cu pretențiile sale legate de modalitatea de plată și dacă nu va exista o soluție europeană pentru această problemă, vor trebui căutate alte surse de aprovizionare, începând cu gazul natural lichefiat.

Așa că toate aceste țări de dincolo de granițele nordice ale Greciei (împreună cu România și Moldova, poate Slovacia, chiar și Ucraina mai târziu) își îndreaptă privirile spre sud, spre terminalul GNL de la Revythousa și mai târziu spre cel de la Alexandroupoli.

„Grecia va fi furnizorul de încredere care le va menține în viață economiile. Grecia acoperă deja nevoile energetice ale Bulgariei după ce fluxul din Rusia a fost întrerupt, iar conform planurilor, conducta care transportă gaz rusesc către Bulgaria prin România și Moldova ar putea fi folosită în sens invers pentru a trimite ulterior gaz de la Alexandroupoli către aceste țări.”, scrie Kathimerini, citat de Rador.

Vladimir Putin a ales să se răzbune pe Bulgaria, fiind cea mai vulnerabilă verigă din NATO, UE şi, în general, cea mai slabă verigă a alianţei occidentale din sud-estul Europei.

Bulgaria este o țară scindată în mod tradițional în pro-occidentali și pro-ruși, iar prăpastia s-a mărit acum odată cu invazia rusă în Ucraina. Guvernul lui Kiril Petkov s-a plasat de partea Occidentului și intenționează să trimită echipament militar în Ucraina.

La polul opus, președintele pro-rus, Rumen Radev, urmează o linie pro-rusă evidentă, la fel ca și Partidul Socialist (fost comunist) care face parte din coaliția de guvernământ și care amenință cu retragerea, ceea ce ar însemna căderea guvernului.

Potrivit analiștilor politici, Moscova încearcă să amplifice această ruptură prin întreruperea gazului, pe de o parte, pentru a pedepsi guvernul de la Sofia și, pe de altă parte, pentru a da o lovitură flancului de sud-est al NATO.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO