Ucraina obţine ce şi-a dorit de la începutul războiului. Rusia – disperată. Franţa, SUA şi Germania trimit blindate

06 Ian. 2023, 11:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
06 Ian. 2023, 11:08 // Actual //  Lupu Eduard

Marile puteri occidentale au decis, în sfârşit, să trimită vehicule blindate în Ucraina, o măsură pe care administraţia Volodimir Zelenski o cerea de mult timp şi care speră că va oferi un impuls major în lupta cu trupele lui Vladimir Putin.

Totul a început miercuri, când Emmanuel Macron a anunţat că trimite „tancuri uşoare” – vehicule blindate de luptă AMX-10 RC – în Ucraina. Macron a decis să „amplifice ajutorul” ca răspuns la „nevoile exprimate de Ucraina”, a precizat preşedinţia franceză.

Decizia franceză a fost o premieră, fiind „prima dată când un tanc de concepţie occidentală va fi livrat Ucrainei. Din punct de vedere simbolic, este important”, a declarat François Heisbourg, consilier la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

Acest lucru a pus presiune asupra altor naţiuni să urmeze exemplul. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit miercuri Franţei pentru AMX-10 şi a îndemnat alţi aliaţi să furnizeze tancuri şi alte arme grele. „Nu există niciun motiv raţional pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale”, a declarat el.

Câteva ore mai târziu, Germania şi SUA şi-au anunţat propriile acţiuni.

Germania va furniza vehiculul său de luptă Marder, a precizat Berlinul într-un comunicat comun cu SUA, care va trimite Ucrainei vehiculul de luptă Bradley, potrivit POLITICO.

Niciuna dintre acestea nu este genul de maşini de luptă moderne pe care Ucraina le doreşte cu adevărat, cum ar fi Leclerc-ul de ultimă generaţie al Franţei, Leopard-ul Germaniei sau M1 Abrams al armatei americane, care sunt mai mobile, mai precise şi au o rază de acţiune mai mare în comparaţie cu vechile tancuri sovietice, dar aceste mişcări semnalează că livrările de tancuri nu mai sunt interzise.

Berlinul se va alătura, de asemenea, Washingtonului în donarea unei baterii de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA.

Ce urmează

Decizia de a trimite „tancuri uşoare” marchează totuşi o schimbare în perspectiva franceză, după ce Macron a anunţat că Franţa va „ajuta Ucraina până la victorie” în timpul discursului său de Anul Nou.

Livrările viitoare ar putea fi doar începutul. Ucrainenii cer în continuare ca Franţa să trimită tancuri Leclerc în Ucraina, care sunt mai grele, mai puternice şi mai bine protejate decât AMX-10. Întrebat dacă Franţa plănuieşte să trimită astfel de echipamente, un consilier guvernamental a declarat că cererea este în curs de examinare şi că decizia depinde de faptul dacă Franţa poate pune la dispoziţie tancurile Leclerc, precum şi dacă ucrainenii pot fi instruiţi să le folosească în timp util.

Însă, potrivit lui Heisbourg, ar fi mai logic ca ucrainenii să se antreneze pe tancurile germane Leopard 1 şi 2, care sunt încă produse şi utilizate în multe ţări europene, decât pe tancurile Leclerc, care ar fi dificil de întreţinut în Ucraina.

„Ucrainenii vor cu adevărat Leoparduri”, a spus Heisbourg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 12:18
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Apr. 2024, 12:18 // Actual //  Lupu Eduard

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a făcut public faptul că pentru a remedia situația restanțelor salariale ale angajaților de la Calea Ferată a Moldovei, guvernul va recurge la un credit în valoare de 35 de milioane de lei. Acest credit va fi obținut de la Loteria Moldovei, o întreprindere cu capital majoritar de stat, cunoscută în principal pentru activitățile sale de jocuri de noroc.

Acești bani sunt pentru achitarea salariilor timp de o lună.

Potrivit declarațiilor ministrului Spînu, făcute în cadrul emisiunii „Cutia neagră”, această mișcare financiară este parte a unui plan de achitare a salariilor, însă nu a oferit detalii despre condițiile împrumutului oferit de Loteria Moldovei. A precizat că doar că e o decizie a consiliilor celor două companii și că există un contract. Cu toate acestea, decizia de a lua un împrumut de la Loteria Moldovei a stârnit întrebări și discuții în mediul public, cu privire la raționalitatea acestei alegeri și la implicațiile pe termen lung.

În timp ce oficialii guvernamentali au asigurat că această mișcare este parte a unei strategii gândite cu atenție pentru a asigura viabilitatea financiară a Căii Ferate a Moldovei, mulți rămân curioși să vadă cum se va derula acest proces și care vor fi efectele pe termen lung ale acestei decizii neconvenționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău