UE îl ameninţă pe Musk cu sancţiuni pentru difuzarea de „conţinut ilegal” privind conflictul din Gaza

11 Oct. 2023, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2023, 13:41 // Actual //  bani.md

Comisia Europeană a ameninţat, marţi, reţeaua de socializare X (fostul Twitter) cu sancţiuni, cerându-i patronului său, Elon Musk, să dea socoteală în termen de 24 de ore pentru difuzarea de informaţii false şi imagini violente legate de conflictul din Israel, scrie AFP.

„În urma atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, avem indicii că platforma dumneavoastră este folosită pentru a difuza conţinuturi ilegale şi dezinformări în UE”, i-a scris comisarul european pentru afaceri digitale, Thierry Breton, lui Elon Musk, într-o scrisoare consultată de AFP.

„Politica noastră este ca totul să fie deschis şi transparent, o abordare pe care ştiu că UE o susţine”, i-a răspuns miliardarul lui Breton direct pe X, câteva ore mai târziu.

„Vă rog să enumeraţi încălcările la care vă referiţi pe X, pentru ca publicul să le poată vedea”, a adăugat el, înainte de a încheia cu „Merci beaucoup”, în franceză.

Videoclipuri umilitoare cu ostatici, cadavre decapitate, asasinate filmate… Reţelele de socializare au fost inundate de imagini violente şi de tentative de dezinformare de la atentatele comise de Hamas sâmbătă dimineaţa, o provocare pentru echipele de moderare ale platformelor.

„Am primit rapoarte din surse calificate despre conţinuturi potenţial ilegale care circulă pe serviciul dumneavoastră în ciuda rapoartelor autorităţilor competente”, a subliniat comisarul european în scrisoarea sa către Elon Musk, datată 10 octombrie.

„Atunci când primiţi notificări cu privire la conţinuturi ilegale în UE, trebuie să acţionaţi rapid, cu diligenţă şi obiectivitate şi să eliminaţi conţinutul în cauză atunci când este justificat”, i-a reamintit acesta.

Această obligaţie decurge în special din noua legislaţie europeană privind serviciile digitale (DSA), în vigoare de la sfârşitul lui august pentru 19 platforme importante.

După ce a preluat Twitter anul trecut, Elon Musk a efectuat un val masiv de concedieri care a decimat echipele de moderare.

El îşi reafirmă cu regularitate viziunea sa asupra libertăţii de exprimare, refuzând orice „cenzură”, chiar dacă asigură că platforma respectă legile fiecărei ţări în acest domeniu.

La sfârşitul lunii septembrie, Bruxelles şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la nivelul de dezinformare de pe X, subliniind rezultatele slabe ale acestuia în testele efectuate pe mai multe platforme.

În plus, începând de săptămâna trecută, linkurile şi articolele de presă partajate pe X apar doar sub forma unei imagini, fără titlu sau descriere, ceea ce riscă să reducă utilizarea site-urilor de ştiri reale.

Elon Musk însuşi şi-a atras numeroase critici pentru că şi-a încurajat cei 160 de milioane de urmăritori de pe X să afle mai multe despre conflictul dintre Israel şi Hamas, urmărind două conturi cunoscute pentru răspândirea de informaţii false. Miliardarul şi-a şters ulterior postarea, dar aceasta fusese vizualizată de milioane de ori.

Thierry Breton i-a reamintit patronului american că „obligaţiile sale foarte precise” în materie de moderare a conţinutului, tot în cadrul DSA.

„Trebuie să fiţi foarte transparenţi şi clari cu privire la conţinutul permis de termenii de utilizare şi să aplicaţi propriile politici în mod consecvent şi cu diligenţă”, a scris comisarul.

„Conţinut violent şi terorist”

„Acest lucru este deosebit de important atunci când este vorba de conţinutul violent şi terorist care pare să circule pe platforma dumneavoastră”, a subliniat el.

De asemenea, comisarul i-a cerut lui Elon Musk să ŕ se asigure „de urgenţă” că sistemele sale „sunt eficiente” şi să „informeze” Bruxellesul „cu privire la măsurile de criză care vor fi luate”.

„Având în vedere urgenţa situaţiei, mă aştept, de asemenea, să fiţi în contact cu autorităţile de aplicare a legii relevante şi cu Europol (biroul european de poliţie) şi să răspundeţi rapid la solicitările acestora”, a adăugat Thierry Breton.

„Vă îndemn să oferiţi un răspuns rapid, precis şi complet la această solicitare în următoarele 24 de ore”, a adăugat acesta. „Vă reamintesc că, în urma eventualei deschideri a unei anchete şi a constatării neconformităţii, pot fi impuse sancţiuni”, l-a avertizat el.

Experţii îl critică, de asemenea, pe Elon Musk pentru că a reinstalat conturi care propagă teorii ale conspiraţiei şi a instituit un program de partajare a veniturilor din publicitate cu creatorii de conţinut, acuzat că încearcă să crească numărul de clicuri în detrimentul calităţii şi veridicităţii informaţiilor difuzate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală