Parlamentul European şi statele membre UE au ajuns marţi la un acord pentru a interzice importul în Uniunea Europeană a mai multor produse, precum cacao, cafea sau soia, atunci când acestea contribuie la defrişări.
Astfel, companiile sunt obligate să verifice și să emită o așa-numită declarație de „due diligence” conform căreia bunurile introduse pe piața UE nu au a dus la defrișări și degradarea pădurilor oriunde în lume după 31 decembrie 2020.
Noua lege ar garanta consumatorilor europeni că produsele pe care le cumpără nu contribuie la distrugerea și degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, și, prin urmare, ar reduce contribuția UE la schimbările climatice și la pierderea biodiversității la nivel global.
Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt de asemenea vizate, precum şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune etc.).
Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!
Parlamentul și Consiliul UE vor trebui să aprobe în mod oficial acordul. Noua lege va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea ei în Jurnalul Oficial al UE, dar unele articole se vor aplica 18 luni mai târziu.
Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure – o suprafață mai mare decât UE – au fost pierdute din cauza defrișărilor între 1990 și 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrișarea globală. Uleiul de palmier și soia reprezintă mai mult de două treimi din aceasta.