UE spune „Nu” derogării de la Taxa CO2 pentru energia românească exportată în Moldova

10 Ian. 2025, 10:52
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Ian. 2025, 10:52 // Actual //  Ursu Victor

Comisia Europeană a respins cererea de derogare de la taxa CO2 pentru exporturile de energie electrică pe bază de gaze și cărbune din România către Republica Moldova, invocând riscul creării unui precedent la nivel european. Anunțul a fost făcut de Sebastian Burduja, ministrul Energiei din România, după discuții cu oficiali europeni.

„Am discutat cu comisarul european pentru Mediu, iar Directoratul General pentru Acțiune Climatică nu este favorabil acestei soluții. A mai fost solicitată și de Polonia, iar argumentul, pe care mi-e greu să-l combat, este că astfel s-ar crea un precedent la nivel european, în care se pot invoca anumite circumstanțe pentru a se face derogări de la plata acestor certificate”, a declarat Burduja într-o conferință de presă.

Cu toate acestea, ministrul a precizat că există alternative pentru sprijinirea Republicii Moldova. „Am cerut totuși să vedem care sunt alternativele și înțeleg de la domnul prim-ministru Dorin Recean și de la colegii de la Reprezentanța Permanentă a României la Bruxelles, dar și din discuțiile cu comisarii pentru Energie și Mediu, că există posibilitatea unui sprijin financiar direct din partea Directoratului General pentru Energie, eventual și a altor actori internaționali,” a explicat Burduja.

El a menționat că statele din nordul Europei au exprimat disponibilitatea de a ajuta Republica Moldova, fără a crea un precedent care ar putea afecta politica europeană în materie de taxe pentru emisiile de CO2.

Această decizie vine într-un context în care Republica Moldova, puternic afectată de criza energetică, se bazează pe sprijinul extern pentru a-și asigura necesarul de energie electrică, în special în lunile de iarnă.

Taxele pentru emisiile de CO2 reprezintă un instrument esențial al Uniunii Europene pentru combaterea schimbărilor climatice. Orice derogare de la această regulă ar putea deschide calea altor solicitări similare din partea statelor membre sau a partenerilor externi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Apr. 2025, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Apr. 2025, 16:21 // Actual //  bani.md

Fostele state sovietice și țările balcanice sunt principalele ținte ale rețelei de dezinformare Pravda a Kremlinului, potrivit unui nou studiu realizat de Centrul pentru informare, democrație și cetățenie al Universității Americane din Bulgaria. Experții acestuia au studiat peste 640.000 de publicații online între decembrie 2024 și martie 2025.

Aceștia au constatat că fostele țări sovietice și Balcanii au reprezentat 52% din totalul publicațiilor de dezinformare – în ciuda faptului că aceste regiuni reprezintă o parte disproporționat de mică a populației în rândul statelor participante la studiu.

În special, primele trei țări cele mai expuse la dezinformările Pravda sunt Moldova, Letonia și Estonia, în timp ce Serbia și Armenia intră în top cinci.

Lituania, Georgia, Slovacia, Bulgaria și Republica Cehă completează top zece.

 
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009
NO COMMENT | 16 ANI DE LA REVOLUŢIA DIN APRILIE 2009