ULTIMĂ ORĂ! Vaccin împotriva coronavirusului sau test din cont propriu! Măsuri drastice pentru cadrele didactice

23 Aug. 2021, 17:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
23 Aug. 2021, 17:11 // Actual //  MD Bani

Mai mult, Nemerenco susține că angajații din instituțiile de învățământ au de ales, fie se vaccinează, fie prezintă test negativ la noul coronavirus, scrie Realitatea.md.

„Angajații care nu vor avea certificat de vaccinare vor fi obligați să prezinte, din surse proprii, la fiecare două săptămâni rezultatul negativ la COVID-19. La fel, nu vor prezenta testul negativ și cei care vor avea o concluzie medicală precum că în ultimele 14 zile au avut COVID”, a mai adăugat oficialul.

Decizia CNESP a fost anunțată de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

„Avem o tendință negativă în țară, ceea ce ne îngrijorează… Totuși, CNESP a decis că de la 1 septembrie, activitatea instituțiilor de învățământ va avea loc cu prezența fizică, însă cu respectarea tuturor normelor de siguranță. CNESP a recomandat atingerea ratei de vaccinare în colectivități cu 90% în rândul adulților”, a declarat Nemerenco.

Mai mult, Nemerenco susține că angajații din instituțiile de învățământ au de ales, fie se vaccinează, fie prezintă test negativ la noul coronavirus.

„Angajații care nu vor avea certificat de vaccinare vor fi obligați să prezinte, din surse proprii, la fiecare două săptămâni rezultatul negativ la COVID-19. La fel, nu vor prezenta testul negativ și cei care vor avea o concluzie medicală precum că în ultimele 14 zile au avut COVID”, a mai adăugat oficialul.

Amintim că, în urma ședinței CNESP din 13 august au fost aprobate noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19, iar membrii CNESP au anunțat instituirea stării de alertă cod portocaliu la nivel național și au aprobat un set de recomandări noi pentru prevenirea și controlul infecției COVID-19.

Astfel, conform hotărârii CNESP, au fost intensificate măsurile de prevenire și control a infecției cu COVID-19 în punctele de trecere a frontierei prin optimizarea fluidizării traficului de călători.

Pentru evitarea aglomerațiilor, de luni, 16 august, au acces în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, doar călătorii care prezintă tichetul de călătorie, fără însoțitori.

Mai mult, în hotărârea CNESP din 13 august curent erau prevăzute și anumite restricții privind accesul în instituțiile de alimentație publică în spații închise, teatre, muzee, cinematografe, biblioteci, zone de agreement, festivități (nunți, cumătrii, zile de naștere), evenimente în masă (festivaluri, târguri, etc.,), centre sportive și bazine sportive.

În plus, este obligatorie purtarea măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv în transportul public, precum și în spatiile deschise unde nu este posibilă respectarea distanței fizice de cel puțin 1 metru.

Realitatea Live

Investiții în RESTART: 55 de automobile noi pentru extinderea serviciilor sociale și a vizitelor de monitorizare în sistemul de asistență socială
Forumul regional „Orașe adaptate viitorului: Misiune posibilă”
Forumul Național al Împăduririi
08 Apr. 2025, 10:08
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
08 Apr. 2025, 10:08 // Actual //  Ursu Victor

Volumul consumului de gaze naturale înregistrat în luna martie curent a constituit 93,4 milioane de metri cubi, în scădere cu 7,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Comparativ cu luna februarie 2025, consumul s-a redus cu 55,4 milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o diminuare de 37,2%, potrivit datelor prezentate de SA „Moldovagaz”.

În ceea ce privește gradul de achitare a facturilor pentru gazele naturale consumate, consumatorii casnici au achitat până la 31 martie 93,6% din sumele facturate în anul 2025. Această pondere este mai mică cu 1,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă din 2024. În cazul consumatorilor non-casnici, persoane juridice, rata achitării s-a ridicat la 97,7%, în creștere cu 0,9 puncte procentuale față de anul trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au înregistrat un grad de achitare de 100%, menținând același nivel ca în perioada similară din 2024.

În perioada de referință, 808 unități de consum au fost deconectate de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale, din cauza datoriilor care însumează aproximativ 4,103 milioane lei. Totodată, pentru 216 consumatori a fost aplicată condiția plății preventive, în urma sistării anterioare a furnizării din cauza neachitării la timp a facturilor.

Conform informațiilor oferite de SA „Moldovagaz”, nivelul total de achitare pentru volumul de gaze naturale furnizat până la 31 martie 2025 este de 96,8%, cu 0,4 puncte procentuale mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Suma achitată în cifre absolute este de 3,980 miliarde lei, luând în calcul ajustările tarifare aplicate în perioada respectivă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!